Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EKOLOGICKÉ REKULTIVACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EKOLOGICKÉ REKULTIVACE"— Transkript prezentace:

1 EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Význam nepřírodních biotopů pro krajinu a biodiverzitu Mgr. Tomáš Gremlica

2 Nepřírodní biotopy Jsou území významně narušená, degradovaná nebo zdevastovaná lidskou činností, především těžbou nerostných surovin, stavebními aktivitami, ukládáním odpadů, deponiemi vedlejších produktů energetického průmyslu, aj.

3 Současná právní úprava rekultivací
Zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů Vyhláška ČBÚ č. 172/1992 Sb., o dobývacích prostorech, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška ČBÚ č. 104/1988 Sb., o hospodárném využívání výhradních ložisek, o povolování a ohlašování hornické činnosti a ohlašování činnosti prováděné hornickým způsobem, ve znění pozdějších předpisů

4 Současná právní úprava rekultivací
Zákon ČNR č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě Zákon č. 157/2009 Sb., o nakládání s těžebním odpadem a o změně některých zákonů Zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška MŽP č. 13/1994 Sb., kterou se upravují některé podrobnosti ochrany zemědělského půdního fondu

5 Současná právní úprava rekultivací
Zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon), ve znění pozdějších předpisů Vyhláška MZe č. 77/1996 Sb., o náležitostech žádosti o odnětí nebo omezení a podrobnostech o ochraně pozemků určených k plnění funkcí lesa Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 590/2002 Sb., o technických požadavcích pro vodní díla

6 Současná právní úprava rekultivací
Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů Zákon ČNR č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů

7 Současná právní úprava rekultivací
V souladu s ustanoveními zákona č. 44/1988 Sb. je organizace, oprávněná dobývat výhradní ložisko povinna: vypracovat plány otvírky, přípravy a dobývání výhradních ložisek (§ 32 odst. 1 zákona). zabezpečit dostatečný předstih otvírky a přípravy výhradního ložiska před dobýváním a jeho hospodárné a plynulé dobývání při použití vhodných dobývacích metod a zajištění bezpečnosti provozu (§ 32 odst. 2 zákona).

8 Současná právní úprava rekultivací
zajistit sanaci, která obsahuje i rekultivace podle zvláštních zákonů, všech pozemků dotčených těžbou. Sanace pozemků uvolněných v průběhu dobývání se provádí podle plánu otvírky, přípravy a dobývání. Za sanaci se považuje odstranění škod na krajině komplexní úpravou území a územních struktur (§ 31 odst. 5 zákona).

9 Současná právní úprava rekultivací
vytvářet rezervu finančních prostředků k zajištění činností uvedených v § 31 odst. 5 zákona. Výše rezervy vytvářené na vrub nákladů musí odpovídat potřebám sanace pozemků dotčených dobýváním. Tyto rezervy jsou nákladem na dosažení, zajištění a udržení příjmů (§ 31 odst. 6 zákona).

10 Současná právní úprava rekultivací
Technická dokumentace rekultivací: Souhrnný plán sanace a rekultivace, který přikládá organizace k návrhu na stanovení dobývacího prostoru; Plán sanace a rekultivace území dotčeného vlivem dobývání, který je součástí Plánu otvírky, přípravy a dobývání.

11 Způsoby rekultivací Klasický postup – technické rekultivace, biologické (zemědělské a lesnické) rekultivace, vodohospodářské rekultivace a ostatní rekultivace. Přírodě blízké způsoby obnovy – založené na využívání přirozené/spontánní ekologické sukcese, usměrňované ekologické sukcese a případně managementových zásahů, které podpoří některá ohrožená společenstva či druhy.

12 Ekologické rekultivace
Optimálním řešením je, podle podmínek daných rozlohou a charakterem těžbou narušených území, vhodně kombinovat klasické technické a biologické rekultivace s přírodě blízkými způsoby obnovy. Pro takové postupy můžeme oprávněně používat termín „ekologické rekultivace“.

13 Biologické a ekologické průzkumy
Podrobné biologické a ekologické průzkumy před zahájením sanací a rekultivací – cílem je zjistit aktuální stav území zdevastovaného těžbou z hlediska ochrany biodiverzity (výskyt druhů hub, rostlin a živočichů), z hlediska ochrany životního prostředí (výskyt zvláště chráněných druhů organismů) a z hlediska ekologického (funkčnost ekosystémů a biotopů). Úprava Plánů sanací a rekultivací v souladu s požadavky ochrany přírody a krajiny.

14 Trestné činy Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů - § 299 Neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami: odst. 3 písm. c) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let, zákazem činnosti nebo propadnutím věci bude pachatel potrestán, způsobí-li takovým činem dlouhodobé nebo nevratné poškození populace volně žijícího živočicha nebo planě rostoucí rostliny nebo místní populace nebo biotopu zvláště chráněného druhu živočicha nebo rostliny.

15 Trestné činy Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů - § 299 Neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami: odst. 4 písm. c) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, způsobí-li takovým činem (usmrcení, zničení, poškození) dlouhodobé nebo nevratné poškození místní populace nebo biotopu kriticky ohroženého druhu živočicha nebo rostliny.

16 Přestupky fyzických osob
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů - § 87 Přestupky: odst. 1 písm. b) a c) Orgán ochrany přírody uloží pokutu až do výše Kč fyzické osobě, která se dopustí přestupku tím, že nedovoleně zasahuje do přirozeného vývoje zvláště chráněných druhů rostlin, zraňuje, chová bez povolení zvláště chráněné živočichy nebo ptáky nebo jinak nedovoleně zasahuje do jejich přirozeného vývoje.

17 Přestupky fyzických osob
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů - § 87 Přestupky: odst. 2 písm. b) a c) Orgán ochrany přírody uloží pokutu ve výši do Kč fyzické osobě, která se dopustí přestupku tím, že zničí zvláště chráněné rostliny zařazené do kategorie ohrožených buď přímo nebo způsobí jejich úhyn nedovoleným zásahem do jejich životního prostředí, usmrcuje přímo nebo způsobí úhyn ptáků nebo zvláště chráněných živočichů zařazených do kategorie ohrožených nedovoleným zásahem do jejich životního prostředí.

18 Přestupky fyzických osob
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů - § 87 Přestupky: odst. 3 písm. b) a c) Orgán ochrany přírody uloží pokutu až do výše Kč fyzické osobě, která se dopustí přestupku tím, že usmrtí zvláště chráněného živočicha kriticky nebo silně ohroženého druhu nebo způsobí jeho úhyn zásahem do jeho životního prostředí, zničí zvláště chráněnou rostlinu kriticky nebo silně ohroženého druhu nebo způsobí její úhyn zásahem do jejího životního prostředí.

19 Přestupky právnických osob
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů - § 88 Pokuty právnickým osobám a fyzickým osobám při výkonu podnikatelské činnosti: odst. 1 písm. d) a e) Orgán ochrany přírody uloží pokutu až do výše Kč právnické osobě nebo fyzické osobě při výkonu podnikatelské činnosti, která se dopustí protiprávního jednání tím, že nedovoleně zasahuje do přirozeného vývoje zvláště chráněných druhů rostlin, usmrcuje nebo chová zvláště chráněné živočichy bez povolení, anebo jinak nedovoleně zasahuje do jejich přirozeného vývoje.

20 Přestupky právnických osob
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů - § 88 Pokuty právnickým osobám a fyzickým osobám při výkonu podnikatelské činnosti: odst. 2 písm. d) a e) Orgán ochrany přírody uloží pokutu až do výše Kč právnické osobě nebo fyzické osobě při výkonu podnikatelské činnosti, která se dopustí protiprávního jednání tím, že zničí jedince zvláště chráněného druhu rostlin buď přímo nebo nedovoleným zásahem do jejich prostředí, usmrcuje zvláště chráněné živočichy přímo nebo způsobí jejich úhyn nedovoleným zásahem do jejich prostředí.

21 Dohoda zúčastněných stran
Zásadním předpokladem je tedy nezbytná dohoda mezi těžařskými a rekultivačními firmami, místně a věcně příslušnými orgány státní správy v oblasti ochrany životního prostředí, ochrany zemědělského půdního fondu a lesního hospodářství a majiteli pozemků.

22 Současný stav nepřírodních biotopů
Ke se v České republice nacházelo 978 registrovaných dobývacích prostorů o celkové rozloze 1 286,5 km2 (tj. 1,63 % z celkové plochy státu), v nichž těžba nerostných surovin aktuálně probíhá, nebo byla zastavena či ukončena a dosud zde neproběhla rekultivace.

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67 Děkuji za pozornost. Mgr. Tomáš Gremlica


Stáhnout ppt "EKOLOGICKÉ REKULTIVACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google