Výzva a aktivity v přírodě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

Manažerská moudrost © Outward Bound – Česká cesta Outward Bound – Česká cesta, s.r.o.
Hra a její atributy doc. PhDr. D. Tomajko, CSc..
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Podniková kultura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Jak se peče chleba Lenka Hůnová. Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 2.
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Koncepce aktivit v přírodě a jejich odraz ve studijním směru Jan Neuman Katedra Sportů v přírodě UK FTVS Odd. Turistiky, sportů a výchovy v přírodě Tento.
PŘEDMATEMATICKÁ OBLAST 3 Použité odkazy Obrázky: vlastní zdroje.
Jsem chlapec – čím budu? DŮLEŽITÁ POVOLÁNÍ. Kdo jsem? – co ke své práci potřebuji Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním.
Školy, státní organizace, organizace mládeže, občanská sdružení, cestovní kanceláře, tzv. „outdoorové“ firmy rozvíjející a využívající aktivity v přírodě.
Jak vytvořit jednoduchou vránu. Pomůcky:  Tvrdý černý papír A4  Zbytek červeného papíru  Bílou pastelku, obyčejnou tužku  Nůžky  Lepidlo  Šablona.
PRAVIDLA V MŠ – HRA NA AUTA Ivana Šůsová. Seřaď podle rychlosti Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Sémantika dobrodružné výchovy Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Kameny Příroda kolem nás.
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Filosofie dobrodružné výchovy
Pozornost, soustředěnost, paměť
Paměť, pozornost, Sociabilita
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Učení, praktické aplikace principů učení
Jak vznikají křížaly Jana Šonková.
Rozhledna Marta Strnadová.
Hrášek – počítání kuliček
Co nepatří do dárku Vnímání.
Oheň, jak ho vidí děti. ZDRAVÍ, BEZPEČÍ.
Pravidla ve školce – správné chování v MŠ
POSLOUPNOST OBLÉKÁNÍ od spodků ke svrškům….
Jazyk a řeč – sociální informovanost
POŘADÍ V OBLÉKÁNÍ sebeobsluha.
ZVÍŘATA VE VODĚ, NA ZEMI A VE VZDUCHU
POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ - VZTAH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
VELIKONOČNÍ POMLÁZKA NÁVOD.
BALONKY pracovní listy.
PEDAGOGICKÉ VEDENÍ STUDENTŮ Garant: Mgr. Anna Krátká, Ph.D
OBRYSY DOPRAVNÍCH pROSTŘEDKŮ IV.
Maminka vaří.
Stavitelé českých hradů
Co se přírodě nelíbí.
Vývoj motýla Vnímání.
LYŽOVÁNÍ Jazyk a řeč.
Recyklace plastu PŘÍRODA.
HLEDEJ VÝROBKY K RŮZNÝM PROFESÍM.
Jazykové hádanky Jazyk a řeč.
HYGIENA sebeobsluha.
Ochrana životního prostředí
Co nepatří do stáje VnímánÍ.
poznatky, orientace ve známém prostředí
Strom, kdopak tu žije příroda.
Vztah k životnímu prostředí
Bc. Miloslava Vavříková
EXOTICKÁ ZVÍŘÁTKA – skládání obrázků
Dobroty z vajec podoblast.
Človíček a jeho tělo zdraví.
Elektřina pomáhá, ale pozor!!!
Orientace v řadě pracujeme v kuchyni.
Strom a jeho využití PODOBLAST.
Roční období – znaky, svátky a tradice
POKUS S PŘELÉVÁNÍM VODY DO RŮZNÝCH NÁDOB
Oheň - práce, povolání a řemesla
STOLOVÁNÍ sebeobsluha.
ZEMĚ, VODA, VZDUCH Příroda.
Anglický jazyk HEALTH On-line diskuse k virtuální hospitaci –
Transkript prezentace:

Výzva a aktivity v přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Motto „Výzva je to, co vytváří člověka. Vše by skončilo, kdyby člověk přestal vyhledávat nové výzvy „ Edmund Hillary

Výzva Podnět, nárok, úkol, problém. Protest i námitka. Přeneseně také postižení, handicap. Spojitost s dobrodružstvím a rizikem.

Výchova výzvou Komplex inovačních postupů v lidském učení a rozvoji. Výběr z terapeutických, rehabilitačních, výchovných i rekreačních postupů. Návaznost na výchovu v přírodě, dobrodružnou výchovu a rekreaci, zkušenostní učení. Mnohé postupy výchovy výzvou nejsou vázány jen na přírodní prostředí.

Zaměření výchovy výzvou Emoční, humanistická a celostní výchova. Sociální, emoční, duševní a rozumový růst. Výzvové aktivity a jejich důraz na psychický a sociální rozvoj. Určité překrývání s výchovou pomocí prožitků a zkušeností.

Model pro úspěšný program Stanovení úkolů. Vyváření vztahu k sobě a prostředí. Aktivity rozvíjející důvěru. Řešení problémů ve skupině. Individuální řešení problémů. Zpětné hodnocení jako vnitřní, autoregulovaná reflektivní forma zpevňování jednání.

Role výzvy v procesu vytváření zkušeností Receptivní způsob - pasivní účast. Analytický způsob - praktická činnost formou her a experimentů. Produktivní způsob - překonávání obtížných a řešitelných úkolů ( výzev), vytváření vlastních produktů. Rozvojový způsob - naučení a důkladné zvládnutí dovedností a dosažení vysoké výkonnosti. Růstový způsob - osobnostní a sociální růst, vyspělá osobnost a příkladný člen společnosti.

Teorie komfortní zóny Model vyvinutý Tusonem 1994 vysvětlující zvládávání nových situací. V komfortní zóně se cítíme dobře , zde se pohybujeme většinu života. Růstová zóna je umístěna za komfortní zónou, zde se odehrává rozvoj a růst člověka, je to prostředí plné výzev, která zdoláme pokud nepodlehneme panice. Dobře vedené programy pomáhají lidem bezpečně opouštět komfortní zónu a umožňovat další růst.

Výzvové kursy Nový výraz pro překonávání nízkých a vysokých překážek. Příspěvek organizace Outward Bound. Rozvoj těchto kursů v Project Adventure. Postavení Association for Challenge Course Technology.

Aplikace výzvových kursů Výchova. Terapie. Rekreace.

Programové prvky výzvových kursů Seznamovací a zábavné hry. Hry zaměřené na vytváření důvěry a řešení problémů. Překonávání nízkých překážek. Překonávání vysokých překážek.

Klíčové funkce vůdce ve výzvových kursech Vytvořit s účastníky určitý druh smlouvy obsahující základní pravidla. Uplatnit princip „ výzva volbou“ – ne každý může absolvovat všechny aktivity , vhodný výběr. Umět složit programové prvky tak, aby vyhovovaly zaměření kursu. Provádět kvalitní zhodnocení programových bloků.

Literatura EWERT, A. W. Outdoor Adventure Pursuits: Foundations, Models and Theories. Scottsdale, Arizona : Publishing Horizons, Inc., 1989. HOPKINS, D. and PUTNAM, R. Personal Growth through Adventure. London : David Fultin, 1993. NEUMAN,J.,VOMÁČKO,L.,VOMÁČKOVÁ,S. Překážkové dráhy,lezecké stěny a výchova prožitkem.Praha:Portál,1999. SMITH, T. E., ROLAND, C., HAVENS, M. D., and HOYT, L. A. The theory and Practice of Chalenge Education. Dubuque : Kendal/Hunt Publishers, 1992.