BOZP při práci ve výškách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

SYSTÉM KONTROLY PŘI TĚŽBĚ DŘEVA Tisková konference
POVOLÁNÍ V OBLASTI OSTRAHA MAJETKU A OSOB
Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Požáry v topné sezóně Weis Milan SDH Hrušovany
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
Kontroly a revize elektrických zařízení v elektroenergetice – 2. část
Dokumentace k zajištění BOZP
Pracovněprávní vztahy v organizaci
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Speciální vozidla Dle předpisu SŽDC (ČD) S8
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních Zjištěné při kontrole na místě.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
P ŘIJÍMÁNÍ PRACOVNÍKŮ Přijímání pracovníků představuje řadu procedur, které následují poté, co vybraný uchazeč o zaměstnání je informován o tom, že byl.
Školení zaměstnanců v oblasti BOZP
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola Bučovice, Školní 711 Číslo a název operačního.
Pozemní stavitelství Lešení Bezpečnost užívání lešení
Posuzování bezpečnosti u provozovaných strojů
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
KONFERENCE Vzdělávání v období snižování nákladů Eva ŽILAYOVÁ Hotel Josef, Praha 5. května 2004 CO ŠKOLIT.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
3. PŘEDNÁŠKA ü   Zákoník práce struktura hlava pátá první tři paragrafy.
Dokumentace k zajištění BOZP
JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
ElectroConsult, s.r.o. Obsah  Profil firmy  Oblasti působnosti  Novinky  Kontakt.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Zadávací dokumentace Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Výchova k občanství TEMA: Bezpečnostní předpisy.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Zásady bezpečnosti v elektrotechnice
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Interní předpisy hotelu
Koncepce nového zákona o VTZ
„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ I.
Poznatky z kontrol agentur práce
VY_32_INOVACE_Sikorova_
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
PROFESIONÁL BOZP Bc. Michal Bystrianský
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Kontrola prací s cytostatiky
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Povolení pro práce se zvýšeným rizikem
Transkript prezentace:

BOZP při práci ve výškách Informace pro vedoucí zaměstnance xx. xx. 2016

Legislativní požadavky Základní právní předpisy Zákon č. 262/2006 Sb. Zákon č. 309/2006 Sb. NV č. 362/2005 Sb. Základní vnitřní předpisy Důvod informování: Prevence BOZP při provádění prací ve výšce Prevence pracovních úrazů Koho se změny týkají: Všech vedoucích zaměstnanců jejichž podřízení provádějí práce ve výšce Všech zaměstnanců, kteří provádějí práce ve výšce dfggd

2. Základní pojmy Práce ve výšce jsou: Práce, kdy jsou zaměstnanci vystaveni riziku pádu z výšky nebo do hloubky (propadnutím, sesutím, zřícením), hrozí-li pád z výšky větší než 1,5 m (lešení a lešenové konstrukce; vyvýšená pracovní místa-např. obsluha zařízení na pracovních plošinách, pohyb a práce na žebříku; montáž/demontáž ocelových konstrukcí, práce na střeše, opravy a údržba objektů/technologie atd..) Práce, kdy jsou zaměstnanci vystaveni pádu do vody nebo jiných nebezpečných látek bez ohledu na výšku pádu BOZP při práci ve výšce je nutné řešit také na základě požadavku dodavatele prací (zejména opravy technologických zařízení, výstavba zařízení, domů apod.)

3. Předpoklady bezpečné práce ve výškách Předpokladem pro práci ve výšce je: Zdravotní způsobilost zaměstnance - provádějícího práci ve výšce (tato způsobilost je vázána na kvalifikaci) Odborná způsobilost zaměstnance - provádějícího práci ve výšce – „Práce ve výškách a nad hloubkou“ (musí mít každý kdo provádí práci ve výšce pomocí prostředků osobního zajištění) - řídícího práci ve výšce – „Práce ve výškách - osoba odborně způsobilá“ (musí mít každý kdo práci ve výšce řídí nebo určuje konkrétní způsob zajištění při práci ve výšce pomocí prostředků osobního zajištění - tuto kvalifikaci může mít také zaměstnanec, který práce ve výšce sám provádí, není-li pro danou činnost písemný pracovní postup) - provádějícího školení zaměstnanců – „Osvědčení školitele pro práce ve výškách“ (musí mít každý kdo bude školit)

4. Požadavky na způsobilost osob při práci ve výškách BOZP při práci ve výšce je zajištěna pokud zaměstnanci pracují: Z bezpečných pracovních plošin s pevným zábradlím (např. plošiny nebo lešení vybavené bezpečným zábradlím) nebo ze žebříku do výšky 5 m úrovně chodidel  zvláštní zdravotní způsobilost není požadována (stačí periodická prohlídka zaměstnance)  odborná způsobilost je zajištěna v rámci: - vstupního školení zaměstnanců - periodického školení zaměstnanců v BOZP - periodického školení vedoucích zaměstnanců v BOZP

5. Požadavky na způsobilost osob při práci ve výškách BOZP při práci ve výšce je zajištěna pokud zaměstnanci pracují: S prostředky osobního zajištění (postroje, tlumiče pádu, záchytná lana apod.)  zvláštní zdravotní způsobilost musí být doložena lékařským posudkem (musí být zaneseno v katalogu kvalifikačních požadavků !!!)  odborná způsobilost je zajištěna v rámci speciálního školení podle (musí být zaneseno v katalogu kvalifikačních požadavků !!!)

6. Základní postup zajištění způsobilostí zaměstnanců Pokud podřízení zaměstnanci provádějí práce nebo se pohybují ve výšce pomocí prostředků osobního zajištění (tzn. str. 6 této prezentace), musí vedoucí zaměstnanec: Ověřit resp. požadovat, aby byl v kvalifikačních požadavcích zaměstnance zanesen požadavek na: zvláštní zdravotní způsobilost pro práci ve výškách odbornou způsobilost S požadavkem na doplnění se obracejte na příslušného zaměstnance firmy Ověřit aktuální informace o odborné a zdravotní způsobilosti Vašich podřízených zaměstnanců Další činnosti: Personální útvary na základě zaneseného kvalifikačního požadavku dále zajišťují:  organizování a pozvání zaměstnanců na odborné školení  organizování a pozvání zaměstnance na preventivní lékařskou prohlídku

7. Bezpečnostní opatření při práci ve výškách Práce ve výškách se provádí: 1) Podle písemných pracovních postupů - tzn. existuje pracovní postup nebo místní provozní předpisy popisující způsob provedení prací ve výšce - práci pak může provádět zaměstnanec 2) Na základě pokynů pro provedení práce tzn. osoba odborně způsobilá stanoví konkrétní podmínky před zahájením prací práci provádí zaměstnanec

8. Na co nezapomenout Nákup OOPP Není stanoven standard pro konkrétních prostředky osobního zajištění (dále jen POZ). Doporučujeme vždy vyžádat prohlášení o shodě na POZ; výrobců je celá řada, např. výrobce HAKCS Při výběru POZ zachovejte zásadu – školitel musí mít oprávnění ke školení od konkrétního výrobce. Při výběru je nutné zohlednit podmínky práce (poradit se s osobou provádějící práci). Evidence POZ Někteří výrobci dodávají spolu s POZ evidenční listy – je vhodné tyto listy používat (zaznamenávají se důležité skutečnosti během používání POZ). Kontroly a revize POZ Kontrolu před použitím provádí zaměstnanec, který POZ používá. Revize POZ provádí pouze oprávněná osoba určená výrobcem. Termíny revizí určuje výrobce – zpravidla 1x12 měsíců; vždy např. po zachycení pádu – nutné zajistit dodavatelsky. Pozor na životnost POZ bývá 5 – 10 let podle výrobce!!!

Děkuji za pozornost 9. Závěr V případě potřeby kontaktujte Vašeho bezpečnostního technika nebo Milana Kovaříka specialistu v prevenci rizik / BOZP / PO / Koordinátora BOZP – tel.: 731 478 068