Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pozemní stavitelství Lešení Bezpečnost užívání lešení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pozemní stavitelství Lešení Bezpečnost užívání lešení"— Transkript prezentace:

1 Pozemní stavitelství Lešení Bezpečnost užívání lešení
Autor: Ing. Šoupal Kamil Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov Tato materiál vznikl v rámci projektu Interaktivní výuka odborných předmětů a matematiky na středních školách stavebního a strojírenského zaměření dle Školního vzdělávacího programu (reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.02/ ) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

2 Bezpečnost při užívání lešení
Má-li být zajištěna bezpečnost pracovníků při montáži lešení i při používání lešení, je nutno dodržovat stanovené předpisy a zásady. Při montáži lešení musí být na všech pracovních podlahách lešení udržován pořádek a montážní materiál i nářadí musí být zabezpečeny proti náhodnému pádu. Pokud montážník pracuje na podlaze lešení bez zábradlí, musí být zajištěn ochranným pásem. Staví-li se lešení v blízkosti elektrického vedení, musí být před montáží vypnut elektrický proud nebo musí být zajištěno náhradní spolehlivé zabezpečení proti dotyku při stavbě lešení. Montáž a demontáž a vůbec všechny práce na lešení musí být okamžitě přerušeny při začínající bouřce nebo při silnějším větru (39 až 49 km.h-1).

3 Pokud je lešení převedeno kolem rohu budovy a pracovní podlahy jsou v různých úrovních, je třeba na nároží lešení zřídit klínový přechod podlah v délce 200 až 250 mm. Všechny otvory v pracovních podlahách lešení musí být zajištěny ochranným zábradlím proti pádu pracovníků. Výstup z jedné pracovní úrovně na druhou úroveň lešení je zajištěn pomocí žebříků. Otvory pro výstup v podlahách lešení nesmějí být situovány nad sebou. Pod místy zvedání a spouštění materiálu musí zůstat u lešení volný prostor bez provozu a obsluha zdvihacího zařízení musí být kryta ochrannou stříškou z fošen.

4 Bezpečnost při montáži lešení
Při montáži dalších pater lešení musí být pracovník jištěn proti pádu z lešení. V případě, že se pohybuje po podlaze, která není opatřena zábradlím, musí být lešenář vybaven osobními ochrannými pracovními prostředky proti pádu z výšky v souladu s NV 362/2005 Sb. T Těmito prostředky mohou být: zachycovací postroj, karabiny a zatahovací zachytávač pádů.

5 Zachytávač pádů se karabinou zachytí na pevnou část lešení (např
Zachytávač pádů se karabinou zachytí na pevnou část lešení (např. sloupek zábradlí zajištěný trnovým zámkem). K přichycení lze využít rovněž jinou pevnou konstrukci, která je schopna zachytit případné síly vyvozené pádem pracovníka. V případech, kdy nelze použít standardní postupy zajištění osob proti pádu dle návodu, je nezbytné před zahájením prací stanovit kotevní místa a pracovní postupy pro zajištění pracovníků proti pádu.

6 Demontáž Lešení se demontuje v opačném pořadí než při montáži. Výrobci dodávají podrobný postup jak celou stavbu i demontáž provádět. Je nutné se vyvarovat následujících chyb: Odstranění kotvení dříve než jsou demontována patra nad kotvení Demontovat ztužení dříve než jsou demontována patra nad ztužením Demontovat podlahy uvnitř smontovaného lešení před provedením doplnění kotvení nebo doplňkového úhlopříčného ztužení vodorovného prvku

7 Použitá literatura: Pozemní stavitelství III , Václav Hájek a kol. , Sobotáles 2004 Pozemní stavitelství IV, Václav Hájek a kol. , Sobotáles 1996 Pozemní stavitelství - Požární bezpečnost staveb, Marie Rusinová, Táňa Juráková, Markéta Badalová – CERM 2002 Instalace vody a kanalizace I , Miroslava Trnová, Informatorium 2001 Instalace vody a kanalizace II, Miroslav Adámek, Aleš Jurečka, Informatorium 2006 Instalace vody a kanalizace III, Miroslav Adámek, Aleš Jurečka, Informatorium 2006 Vytápění , Stanislav Tajbr, Sobotáles 1998 Pozemní stavitelství I. , Ivan Moudrý, Miloslav Novotný, Miroslav Spáčil, Jan Škramlík, CERM 1998


Stáhnout ppt "Pozemní stavitelství Lešení Bezpečnost užívání lešení"

Podobné prezentace


Reklamy Google