průběžné pracovní materiály poslední revize:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Advertisements

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
HV FN Brno 2014 Vývoj hospodaření F A K U L T N I N E M O C N I C E B R N O w w w. f n b r n o. c z.
Vakcinační strategie Markéta Hellerová Praha,
Listerióza, ČR, 2006/2007 průběžné pracovní materiály poslední revize: živá neuzavřená data.
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Úvod k přednáškám o Jištění kvality technologických procesů VŠCHT pd v
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Balená voda – potřebujeme ji?
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Voda Základ života.
Téměř za každou lékovou interakcí lze nalézt (zajímavý) příběh
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Diferencované stravování
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Základní škola a mateřská škola Damníkov
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pracovní činnosti VY_32_INOVACE_06_08_bezpečnost a hygiena provozu domácnosti, údržba, úklid.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Makroekonomie E 7 - otázky.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Environmentální Profil
Zpráva ČR o implementaci směrnice 1999/13/ES o používání organických rozpouštědel. Radostovice
Balená voda – potřebujeme ji?
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
Diferencované stravování
VÝROBEK ZE DŘEVA KVEDLAČKA Mgr. Jakub Karásek
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

průběžné pracovní materiály poslední revize: 27.01.2007 Listerióza, ČR, 2006/2007 průběžné pracovní materiály poslední revize: 27.01.2007 živá neuzavřená data

Identifikace rizika L.monocytogenes Způsobuje různá onemocnění, ale často napadá plod, CNS a šíří se krví Ačkoliv se onemocnění může projevit i u dětí a dospělých (toto není možno vyloučit), převážně se vyskytuje u gravidních žen, novorozenců, starých lidí a u imunokompromitovaných lidí (lidí se sníženou imunitou) Výskyt je relativně nízký 2 – 15 případů na milion, ale smrtnost se pohybuje mezi 20 – 40%

Identifikace rizika L.monocytogenes L. monocytogenes se vyskytuje ve všech složkách životního prostředí Je velmi málo citlivá k běžným teplotám, množí se i za teplot, které se běžně vyskytují v chladírenských zařízeních Na výrobních technologiích velmi rychle může vytvořit biofilm Je ničena v prostředí , kde je pH nižší než 4,4 Teplota nad 75°C ji bezpečně zabíjí

Identifikace rizika L.monocytogenes Všeobecně se udávají rizikové skupiny obyvatel čili skupiny, které jsou vnímavé k nákaze L. monocytogenes - YOPI (young, old, pregnant, immunocompromised) Důležité jsou demografické trendy : uvádí se, že lidí se sníženou imunitou je cca 20% populace starých lidí bude přibývat a v zemích jako SRN a Itálie již tvoří cca 30%

Identifikace rizika L.monocytogenes Změny výživových návyků Vyšší konzumace potravin s delší dobou spotřeby, které nejsou tepelně upravené před balením Zvyšují se požadavky na uskladnění výše uvedených jídel Dle USA 2 – 20% celkové spotřeby potravin jsou dnes jídla k rychlé spotřebě Tato spotřeba narůstá právě u starších osob!!

Identifikace rizika L. monocytogenes Faktory, které mohou zvyšovat incidenci listeriózy: zvyšující se množství citlivé populace zvyšující se spotřeba potravin k přímé a rychlé spotřebě, u kterých se prodlužuje délka spotřeby (tepelně neopracované balené potraviny s delší délkou spotřeby)

Doporučení směřující k minimalizaci výskytu listeriózy Informovanost populace se zaměřením na skupiny citlivé k riziku tj. gravidní ženy, staří lidé, imunosuprimovaní Výroba, transport i distribuce potravin musí splňovat a dodržovat podmínky HACCP a GMP Kontrola dodržování mikrobiálních limitů dle Nařízení ES 2073/2005, o mikrobiologických požadavcích na potraviny Ve výrobě musí být kontrola technologií, zda se zde nevyskytuje tzv.„house strain“ Výrobní režimy u potravin, kde není možno vyloučit kontaminaci L. monocytogenes by měly mít zavedeny systémy hodnocení pomocí prediktivních modelů růstu (teplota, pH, vodní aktivita, konzervační látky)

Incidence listeriózy v EU The Community Summary Report 2005, The EFSA Journal (2006),94 Roky 2001 2002 2003 2004 2005 Celkový počet onemocnění 910 909 1 070 - 18% meziroční nárůst 1 264 - 18% meziroční nárůst 1 439 - 14% meziroční nárůst

Věkové rozložení onemocnění listeriózou v EU

Úmrtí na listeriózu podle věku, 2006 – leden 2007, celkem, předběžná data

Porovnání smrtnosti u onemocnění listeriózou, klíšťovou encefalititidou a virovým zánětem jater typu A Listeriosa – nízký výskyt, vysoká smrtnost !

Odborné zprávy EU

Monitoring L. monocytogenes v potravinách SZÚ Praha, Monitoring dietární expozice – projekt MIKROMON

Okresy s výskytem listeriózy ve 4 Q.2006 Okresy s průkazem pulzotypu A L.m. u nemocných

Okresy s výskytem listeriózy, ČR, leden 2007 Okresy s výskytem listeriózy, ČR, leden 2006- leden 2007, předběžná data Celkem 2006/07

Rizikové skupiny populace Těhotné ženy Novorozenci Osoby s onkologickým onemocněním, diabetem, onemocněním ledvin či jater Osoby s HIV/AIDS Osoby podstupující dlouhodobě léčbu kortikoidy Senioři 1.2.2007 Tisková konference MZ

Potraviny, které by při nevhodném zacházení mohly být zdrojem rizika Syrové maso Syrové nebo nedostatečně tepelně ošetřené mléko Tepelně neopracované masné výrobky určené k přímé spotřebě Mléčné výrobky z pasterovaného mléka Mléčné výrobky z nepasterovaného mléka Výrobky studené kuchyně Ryby a výrobky z nich Mrazírenské výrobky Čerstvá neomytá nebo špatně omytá zelenina Zpracovaná zelenina Cukrářské výrobky s vaječnou náplní 1.2.2007 Tisková konference MZ

Kontrola potravin Zpracování potravin podléhá přísné kontrole a je chráněno zákonem o potravinách Z výroby nesmí vyjít jiná než zdravotně nezávadná potravina Pokud při další manipulaci s potravinami jsou dodržena běžná pravidla správné výrobní a hygienické praxe (systém HACCP) a u spotřebitele jsou dodrženy běžné hygienické návyky (osobní čistota, oddělené uložení potravin v chladničce, pečlivé omývání potravin před jejich spotřebou, dostatečná tepelná úprava apod.), nemůže dojít k onemocnění listeriózou ani ostatními infekčními onemocněními přenosnými potravinami. 1.2.2007 Tisková konference MZ

Jak předejít onemocnění z potravin Dostatečnou prevencí je dodržování základních požadavků osobní hygieny a bezpečné manipulace s potravinami Udržujte čistotu Zabraňte křížové kontaminaci Provádějte důkladnou tepelnou úpravu Zchlazujte nebo zmrazujte bez zbytečných prodlev Tyto údaje jsou součástí doporučení pro výrobce a spotřebitele, které vypracovalo MZ, SVS a SZPI 1.2.2007 Tisková konference MZ

Děkuji Vám za pozornost ! 1.2.2007 Tisková konference MZ