Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř."— Transkript prezentace:

1 Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Zdravý životní styl Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř. Pokračovat

2 Zdravá Výživa Pohyb Závislosti Spánek Hygiena

3 Zdravá Výživa Zdravá strava je nejen základem všech druhů diet, ale všeobecně patří k udržení pevného zdraví. Nelze jen cvičit a nebo jen zdravě jíst. Oba pojmy patří neodmyslitelně k sobě. Zdravá výživa neznamená být vegetariánem nebo jen chroupat mrkev a cpát se vitamínovými doplňky, ale zdravě jíst by se mělo rovnat s pojmem vyvážené stravování. Denně téměř půl kila zeleniny, pár kousků ovoce a to nejlépe z našeho pásma, luštěniny, ořechy, semena a kvalitní ole. Kysané výrobky jsou vhodné pro příznivé trávení a úpravu střevní mikroflóry. Určitě s enesmí zapomínat na bílkoviny v podobě ryb, libového masa, mléčných výrobků nebo tofu.

4 Závislost je stav, kdy je někdo pod tlakem nějaké situací nebo věci kterou potřebuje ke své existenci. Živé organismy jsou závislé na dostatku kvalitní potravy, vody, vzduchu atd. Vznik závislosti je pravděpodobný u většiny látek nebo chování, které přímo způsobují intenzivní pocit úlevy a potěšení nebo zbavují bolesti. Klasické odstranění je metodou odpírání. Dotyčný se učí, jak se vyhnout rizikovému chování. Velice často je to spojeno s celkovou změnou životních návyků, prostředí a lidí. Závislosti mohou být na cigaretách, alkoholu, drogách, elektronice ale i čokoládě. Závislosti

5 Pohyb Pohybová aktivita se stává v posledních letech stále více opomíjeným aspektem lidského života. Není tomu tak právem. Pohyb je základním projevem člověka od pradávna a lidský organismus je právě na něj navyklý. Redukuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév, snižuje krevní tlak. Tělesná nečinnost nebo sedavý způsob života jsou pak spojeny s množstvím zdravotních poruch včetně kardiovaskulárních nemocí, zvýšeným krevním tlakem, noninzulindependentním diabetem, osteoporózou a v neposlední řadě i chronickými poruchami pohybového a opěrného aparátu.

6 Spánek Spánek je velmi důležitý pro regeneraci celého organismu. Během spánku se snižuje naše teplota, zpomaluje se dýchání, krevní tlak se snižuje. Tělo odpočívá a zároveň se nám „filtruje" mozek. Zdravý spánek by měl trvat u dospělého člověka hodin. U dítěte by měl být delší. Kromě délky je důležitá také kvalita spánku. Neměli bychom příliš ponocovat, protože noční spánek je nejzdravější, zejména mezi 12. a 2. hodinou.

7 Hygiena Hygiena je dodržování zásad pro uchování zdraví. Za vnější znaky dobré hygieny je obvykle pokládána absence viditelné špíny (včetně prachu a skvrn na šatech) a zápachu. Dobrá hygiena pomáhá zdraví, kráse, pohodlí i sociálnímu styku. Přímo podporuje prevenci a izolování nemocí. Duševní hygiena zahrnuje systém pravidel a návodů k udržení, prohloubení nebo obnovení duševního zdraví a rovnováhy. Hygienické zásady – časté mytí rukou nebo použití převařené (a tím sterilizované) vody v medicíně – měly, a dodnes mají, velký vliv na redukci šíření nemocí.


Stáhnout ppt "Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř."

Podobné prezentace


Reklamy Google