Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie TÉMA: Živá příroda 1 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 bakterie Tento materiál poskytne žákům základní informace o bakteriích.

3 Základní informace bakterie jsou nejjednodušší jednobuněčné organismy
jsou nejpočetnější na Zemi vyskytují se ve vzduchu, ve vodě, v půdě, na potravinách, na povrchu i uvnitř těl rostlin i živočichů, v horkých pramenech jsou velmi malé (kolem tisíciny milimetru) často jim říkáme mikrobi

4 Tvary bakterií

5 Stavba buňky bakterie na povrchu bývá slizové pouzdro
pod ním je buněčná stěna a plazmatická membrána uvnitř je nepravé jádro (dědičná hmota, zásobní látky) Většina bakterií se nepohybuje (je unášena vodou nebo vzduchem). U některých bakterií jsou nepohyblivá vlákna a pohyblivé bičíky. Některé bakterie snášejí velmi vysoké teploty nebo nízké teploty. Mohou žít s kyslíkem i bez něj.

6 Množení bakterií Nejčastěji se množí buněčným dělením. Mateřská buňka se rozdělí na dvě buňky dceřiné. Ty získají stejné vlastnosti, jaké měla buňka mateřská. Množení bakterií v potravinách

7 Půdní bakterie Bakterie označujeme jako ROZKLADAČE.
Živí se rozkládáním odumřelých těl rostlin i živočichů. Způsobují TLENÍ a HNITÍ.

8 HLÍZKOVÉ BAKTERIE Bakterie, které jsou schopny vázat vzdušný dusík. Žijí na kořenech bobovitých rostlin. Jetel Fazole Hrách Vojtěška

9 Bakterie coli Bakterie mohou žít bez volného kyslíku. Získávají ho zkvašováním kyslíkatých organických látek. Žijí v tlustém střevě člověka. Rozkládají nestrávené zbytky potravy.

10 Choroboplodné bakterie
Bakterie, které produkují jed BOTULIN. Mohou způsobit i SMRTELNÉ OTRAVY. Vyskytují se v masových konzervách, ty bývají vypouklé. Obsah NESMÍME NIKDY JÍST!

11 DALŠÍ ZDROJE NÁKAZY Voda znečištěná splašky z kanalizace (salmonelóza, cholera). Nemocní - bacilonosiči (angína, spála). Potraviny s prošlou záruční lhůtou, špatně uskladněné nebo nehygienicky zpracované. Bodavý hmyz (klíště – borelióza). Pohlavní styk (kapavka, příjice).

12 Předcházení bakteriálním chorobám
Dodržování HYGIENICKÝCH ZÁSAD. umývání rukou po použití záchodu a před jídlem omytí ovoce i zeleniny před konzumací nepít vodu z neznámých zdrojů dezinfikovat poranění čistit si zuby ANTIBIOTIKA ÚČINNÁ, nutné užívat podle pokynů.

13 Užitkové bakterie využívány při výrobě octa kvašeného zelí
kysaných nápojů z mléka při máčení lnu při zpracování kůží při čištění odpadních vod při odstraňování následků ropných havárií

14 otázky Kolika buněčné organismy jsou bakterie?
Kde se bakterie vyskytují? Jak jsou velké? Popiš stavbu buňky bakterie. Jak se množí bakterie? Co způsobují půdní bakterie? Jaké jsou zdroje nákazy? Jak předcházíme bakteriálním chorobám? Kde se využívají bakterie?

15 Použité zdroje Doperwt_rijserwt_peulen_Pisum_sativum.jpg /258px-Trifolium_pratense%2C_Hn%C4%9Bd%C3%BD_vrch.jpg c7gA2bzmZ5HxZRBEN


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie"

Podobné prezentace


Reklamy Google