Předmět:Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s cukry, vznikem cukrů a rozdělení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
SACHARIDY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_17
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
SACHARIDY CUKRY RZ
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
CUKRY = SACHARIDY.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Chemické vlastnosti vlasu III.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výskyt vody v přírodě II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ošetření pleti po holení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Diagnóza vlasu - metody
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mytí, smáčivost, emulgace I.
Poškození vlasového stonku
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hodnocení jakosti mouky:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Chemické vlastnosti vlasu II.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vlastnosti škrobového sirupu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úpravy algebraických výrazů
Transkript prezentace:

Předmět:Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s cukry, vznikem cukrů a rozdělení. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Fotosyntéza, chlorofyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada:7 Číslo materiálu:VY_52_INOVACE_C1SU_03 Digitální učební pomůcka

Cukry jsou sacharidy sladké chuti, jsou rozpustné ve vodě a vznikají fotosyntézou v zelených částech rostlin.  Z hlediska cukrářské výroby máme na mysli řepný cukr, základní surovinou je cukrová řepa

Cukry vznikají fotosyntézou: Z oxidu uhličitého, vody, sluneční energie a chlorofylu (listová zeleň) 6 CO H 2 O + sluneční energie + chlorofyl C 6 H 6 O O 2 Vzniká tekutý cukr ve šťávách rostlin

Podle původu cukr rozdělujeme: - třtinový - řepný - ostatní (jsou důležité pro výživu člověka): - sladový – maltóza - mléčný – laktóza - hroznový – glukóza - ovocný - fruktóza

Prvním sladidlem byl med Prvním cukrem se stal třtinový cukr, kdy historie sahá do 4. stol. před n. l. z Indie Pomocí křižáckých výprav se dostal třtinový cukr do Evropy Cukr byl velmi drahý, a proto si ho mohli dovolit pouze bohaté vrstvy společnosti Cukr se zkoušel vyrábět z mrkve, z březové a javorové šťávy apod. (nákladná výroba)

Po dlouhých pokusech se podařilo vypěstovat v klimatických podmínkách Evropy řepu cukrovku, která měla asi 7% cukru r založen 1. cukrovar v Polsku (v Kunerách) r – u nás 1. cukrovar v Kostelním Vydří u Dačic

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, s. ISBN