Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 18 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Technologie Tematický okruh: Pokrmy ze skopového masa Téma: Pokrmy ze skopového masa Ročník: 3. Jméno autora: Ing. Vendulka Štěrbová Datum tvorby: Anotace: Prezentace seznamuje žáky s přípravou pokrmů ze skopového masa. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku obor Gastronomie do předmětu „Technologie“. Slouží k procvičení učiva na interaktivní tabuli.
Maso předem nebo částečně vykostíme. Kýtu připravujeme vcelku/plátky, plec krájíme na kostky. Maso dusíme na základech (cibulový, cibulo-paprikový). Do pokrmů přidáváme červené víno, kečup, česnek, rajčata…
Skopové na majoránce Maso z krku nebo boku – na kostky, vaříme se solí, cibulí, kořenovou zeleninou, zvlášť cibulový základ s česnekem, mouka, vývar z masa, majoránka, pepř, mléko, přecedíme. Skopové maso na paprice Použijeme maso z boku a krku – na kousky, cibulopaprikový základ, dusíme doměkka, šťávu zahustíme světlou jíškou, zředíme vývarem, mlékem – provařit, zjemnit smetanou, dosolíme.
Skopový guláš Maso z plece nakrájíme na kostky, dusíme na cibulopaprikovém základu + rajčatový protlak, česnek, kmín. Zahustíme světlou jíškou, provařit, majoránka, dosolíme. Skopová kýta na víně Kýtu protkneme slaninou, sůl, pepř, dusíme na cibulovém základu + cukr, rajčatový protlak, divoké koření, plátek citronu, ke konci červené víno. Šťávu přecedíme, dosolíme.
Pečeme kýtu, hřbet. Připravujeme často na rožni, roštu. Maso předem částečně nebo zcela vykostíme. Maso zformujeme do tvaru rolády, převážeme motouzem. K pečení přidáváme cibuli, pepř, česnek, podléváme. Šťávu zaprašujeme hladkou moukou (má být tmavá, lesklá a řídká)
Skopový hřbet na česneku Hřbet vykostíme, potřeme česnekem, sůl, pepř – opečeme na cibulovém základu + česnek. Během pečení podléváme, výpek vydusíme, hl. mouka, vývar – rozšlehat, provařit, přecedit, dosolit. Skopová kýta po anglicku Kýtu potřeme česnekem, sůl, pepř, opečeme na tuku a následně necháme dopéct v troubě, šťávu vyrestujeme a přecedíme. (uvnitř růžová)
Kavkazský šašlik Kostky kýty, sůl, pepř, česnek, olej, vše necháme odležet, napícháme na špíz střídavě se slaninou a cibulí. Opečeme na tuku. Kebabes Plátky skopové nebo telecí kýty, kuřecí prsa, sůl, pepř – napichujeme na špejli, odležet – opéct, výpek zjemníme máslem, rajčata.
Čermáková, Ludmila. Technologie. Praha: nakladatelství Parta, ISBN Obrázky: Galerie Office,