Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 16 Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 16 Název."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 16 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Technologie Tematický okruh: Pokrmy z vepřového masa Téma: Výrobky vepřových hodů - receptury Ročník: 3. Jméno autora: Ing. Vendulka Štěrbová Datum tvorby: 03.11.2012 Anotace: Prezentace seznamuje žáky s přípravou výrobků vepřových hodů. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku obor Gastronomie do předmětu „Technologie“. Slouží k procvičení učiva na interaktivní tabuli.

2 V ÝROBKY VEPŘOVÝCH HODŮ RECEPTURY Domácí tlačenka: uvařené maso z hlavy a kolena obereme, nakrájíme na kostky, sůl, mletý pepř, mleté nové koření, majoránka, utřený česnek. Přidáme vývar z masa, uvařené a pomleté kůže. Promícháme a plníme do tlačenkových střev nebo vepřového žaludku. Vaříme 2 – 3 hodiny, při 85 – 90°C

3 V ÝROBKY VEPŘOVÝCH HODŮ RECEPTURY Černá tlačenka: technologický postup je stejný jako u domácí tlačenky + přidáme čerstvou vepřovou krev a plníme do tlačenkových střev nebo vepřového žaludku. Vaříme 2 -3 hodiny při 85 – 90°C.

4 V ÝROBKY VEPŘOVÝCH HODŮ RECEPTURY Domácí jitrnice: Vařené hlavy, laloky, játra, plíce, žaludek, kůže, tučný a libový ořez zbavíme kostí, nakrájíme nadrobno, kůže semeleme, rozředíme vývarem z masa, přidáme osmaženou cibulku, česnek, sůl, mletý pepř, majoránka. Plníme do tenkých vepř. střev, vaříme tahem cca 30 minut.

5 V ÝROBKY VEPŘOVÝCH HODŮ RECEPTURY Domácí kroupová jelita: uvařené a vychladlé kroupy obarvíme vepřovou krví, přidáme uvařený, nahrubo nasekaný výřez, škvarky ze střevního tuku, osmaženou cibulku, sůl, mletý pepř, majoránku, utřený česnek. Směs promícháme a plníme do tlustých vepř. střev a vaříme tahem cca 30 minut.

6 V ÝROBKY VEPŘOVÝCH HODŮ RECEPTURY Zabijačková polévka: použijeme vývar z vepřového masa, přidáme vařené kroupy, provaříme, sůl, mletý pepř, majoránka, utřený česnek. Černá polévka: Postup je stejný jako u zabíjačkové polévky + kroupy obarvíme krví.

7 V ÝROBKY VEPŘOVÝCH HODŮ RECEPTURY Vepřová ovarová hlava: hlavu opálíme, očistíme, vydrhneme kartáčem a opláchneme. Vložíme do vařící vody, sůl, pepř, pokrájená cibule a zvolna vaříme doměkka. Potom hlavu vykostíme. Jednotlivě porcujeme tak, aby v každé porci bylo maso z jednotlivých částí.

8 V ÝROBKY VEPŘOVÝCH HODŮ RECEPTURY Vepřové ovarové koleno: kolena opálíme, očistíme, opláchneme a vložíme do vařící vody, sůl, pepř, pokrájená cibule, zvolna vaříme doměkka. Potom kolena vykostíme a při expedici krájíme přes vlákno.

9 V ÝROBKY VEPŘOVÝCH HODŮ RECEPTURY Jelítková kaše: vepř. hlavu a ořez uvaříme se solí doměkka, vyjmeme, vykostíme a rozsekáme, přidáme majoránku, nové koření, pepř, česnek, sůl a promícháme. Připravenou dušenou rýži smícháme s masem a procezenou vepřovou krví, osmaženou cibulkou, rozředíme vývarem, dosolíme - pečeme.

10 V ÝROBKY VEPŘOVÝCH HODŮ RECEPTURY Jitrnicový prejt s játry: hlavu, bůček a plíce, sůl, cibule – uvaříme do měkka, potom vykostíme a rozsekáme nadrobno, játra umeleme najemno, přidáme namočenou nakrájenou žemli, česnek, citr. kůru, majoránku, mleté koření, vývar z masa, dosolíme – promícháme a pečeme.

11 Z DROJE Šebelová, Marie. Potraviny a výživa. Praha: nakladatelství Parta, 2002. ISBN 80-7320-010-4 Čermáková, Ludmila. Technologie. Praha: nakladatelství Parta, 2002. ISBN 80-7320-016-3 Beránková, Jaromíra. Receptury teplých pokrmů. Praha: nakladatelství Merkur, 1991. ISBN 80-7032-588-7 Obrázky: http://office.microsoft.comhttp://office.microsoft.com, Galerie Office, 03.11.2012


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 16 Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google