Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Charakteristika pokrmů ze skopového masa. TÚ - pečení. VY_32_INOVACE_TPP_552 Charakteristika pokrmů ze skopového masa. TÚ - pečení. VY_32_INOVACE_TPP_552.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Charakteristika pokrmů ze skopového masa. TÚ - pečení. VY_32_INOVACE_TPP_552 Charakteristika pokrmů ze skopového masa. TÚ - pečení. VY_32_INOVACE_TPP_552."— Transkript prezentace:

1 Charakteristika pokrmů ze skopového masa. TÚ - pečení. VY_32_INOVACE_TPP_552 Charakteristika pokrmů ze skopového masa. TÚ - pečení. VY_32_INOVACE_TPP_552

2 Pečení skopoveho masa. Na pečení se obvykle používá kýta. Peče se i s kostí, takto pečené maso je šťavnatější, má výraznější chuť a není tolik vysušené - Dále používáme plecko, kotlety, hřbet. Nejčastěji připravujeme skopové na česneku – kýtu nebo hřbet osolíme, potřeme česnekem (lepší je prošpikovat česnekem), opepříme, opečeme na oleji, přidáme nakrájenou cibuli a pečeme za občasného přelévání doměkka. Šťávu vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem, provaříme, přecedíme. Šťáva má zlatavě hnědou barvu, typickou chuť po česneku, tuk se odděluje. - Důležité je správné podávání skopového masa – na nahřátých talířích a horké. Skopový tuk (lůj) rychle chladne a maso ztrácí svou chuť.

3 Pečení skopoveho masa. Příprava masa Někdo vytýká skopovému jeho osobitou vůni, řekněme si hned, že je to především předsudek, protože naopak v mnoha zemích je skopové oblíbeno právě pro toto osobité aroma. Stačí si na ni zvyknout, chceme-li ji potlačit použijeme koření. Proto se tradičně upravuje s česnekem a bylinkami, například majoránkou, dobromysl, tymiánem apod. Nejčastějším kořením k potlačení vůně skopového masa je však česnek, proto také ve vydaných kuchařských knihách, ve kterých je úprava skopového masa zastoupena jen skoupě, skopové maso na česneku téměř nikdy nechybí. Aby maso snáze měklo, nakládá se před úpravou do mořidel. Je to obvykle roztok vody s octem, může se použít také kysané mléko. Kyseliny obsažené v octě nebo mléku pomáhají uvolnit svalová vlákna. Do mořidla obyčejně dáváme přísady (cibuli, koření, zeleninu). Délka doby naložení masa je různá, obvykle stačí několik hodin. Skopové maso je nejchutnější, upravuje-li se odleželé jen krátkou dobu. Je-li uskladněno delší dobu, je nutno po odstranění přebytečného tuku je namočit alespoň na 15 minut do horké vody. Chceme-li ze skopového masa odstranit příznačný pach, odstraníme z něho před úpravou nejdříve přebytečný tuk a blány, pak maso natřeme česnekem rozetřeným se solí a necháme několik hodin v chladné místnosti odležet.

4 Pečení skopoveho masa. Skopová kýta na anglický způsob : Skopovou kýtu očistíme, vykostíme (vykroucením vnitřní kosti), opláchneme a osušíme. Maso potřeme třeným česnekem, osolíme, opepříme a necháme v chladu odležet. Kýtu opečeme ze všech stran na rozpáleném sádle a pečeme asi 20 minut v rozpálené troubě. V průběhu pečení maso obracíme a přeléváme vypečenou šťávou. Upečené maso vyjmeme, šťávu krátce vysmahneme do tuku, lehce zaprášíme hladkou moukou, krátce osmahneme, zalijeme chladnou vodou nebo vývarem, rozmícháme, dobře provaříme a přecedíme. Maso musí být uvnitř růžové, nikoliv krvavé.

5 VY_32_INOVACE_TPP_552_PRACOVNÍ_LIST Doplň chybějící text; Skopová kýta na anglický způsob. Skopovou ____ očistíme, _________ (vykroucením vnitřní kosti), opláchneme a osušíme. Maso potřeme třeným ________, osolíme, opepříme a necháme v chladu __________. Kýtu _______ ze všech stran na rozpáleném _____ a ______ asi 20 minut v rozpálené ______. V průběhu pečení maso obracíme a přeléváme vypečenou šťávou. Upečené maso vyjmeme, _____ krátce vysmahneme do tuku, lehce zaprášíme ________ ______, krátce osmahneme, zalijeme chladnou vodou nebo vývarem, rozmícháme, dobře ___________ a ___________. Maso musí být uvnitř růžové, nikoliv _________.

6 VY_32_INOVACE_TPP_552_PRACOVNÍ_LIST_ŘEŠENÍ Doplň chybějící text; Skopová kýta na anglický způsob. Skopovou kýtu očistíme, vykostíme (vykroucením vnitřní kosti), opláchneme a osušíme. Maso potřeme třeným česnekem, osolíme, opepříme a necháme v chladu odležet. Kýtu opečeme ze všech stran na rozpáleném sádle a pečeme asi 20 minut v rozpálené troubě. V průběhu pečení maso obracíme a přeléváme vypečenou šťávou. Upečené maso vyjmeme, šťávu krátce vysmahneme do tuku, lehce zaprášíme hladkou moukou, krátce osmahneme, zalijeme chladnou vodou nebo vývarem, rozmícháme, dobře provaříme a přecedíme. Maso musí být uvnitř růžové, nikoliv krvavé.

7 Použité zdroje. http://www.receptynamaso.cz/kategorie/vysek ove-maso-a-droby/skopove-maso-a-droby/ http://dadala.hyperlinx.cz/kuchar/racuisin008. htmlhttp://dadala.hyperlinx.cz/kuchar/racuisin008. html Staženo dne – 28.08.2012


Stáhnout ppt "Charakteristika pokrmů ze skopového masa. TÚ - pečení. VY_32_INOVACE_TPP_552 Charakteristika pokrmů ze skopového masa. TÚ - pečení. VY_32_INOVACE_TPP_552."

Podobné prezentace


Reklamy Google