Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Charakteristika pokrmů z vepřového masa. TÚ - dušení. VY_32_INOVACE_TPP_547.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Charakteristika pokrmů z vepřového masa. TÚ - dušení. VY_32_INOVACE_TPP_547."— Transkript prezentace:

1 Charakteristika pokrmů z vepřového masa. TÚ - dušení. VY_32_INOVACE_TPP_547

2 Dušení vepřového masa. K dušení používáme maso z plecka, kýty, karé, bůčku a kolínek. Maso dle druhu pokrmu dusíme na příslušných základech.  cibulovém,  paprikovém,  zeleninovém, Pro zvýšení šťavnatosti maso špikujeme (slaninou, uzeninami, zeleninou) nebo plníme náplněmi. Maso v celku, kotlety a řízky před dušením opečeme. Šťávu zahušťujeme v menším množství zaprášením hladkou moukou. Při přípravě většího množství zahušťujeme pokrmy upravené dušením - jíškou. K dušení používáme maso z plecka, kýty, karé, bůčku a kolínek. Maso dle druhu pokrmu dusíme na příslušných základech.  cibulovém,  paprikovém,  zeleninovém, Pro zvýšení šťavnatosti maso špikujeme (slaninou, uzeninami, zeleninou) nebo plníme náplněmi. Maso v celku, kotlety a řízky před dušením opečeme. Šťávu zahušťujeme v menším množství zaprášením hladkou moukou. Při přípravě většího množství zahušťujeme pokrmy upravené dušením - jíškou.

3 Dušení vepřového masa Maso před dušením krájíme na tyto tvary:  V celku 1 – 1,5 kg, kýta, plecko, kotleta.  Plátky – kýta, krk, krkovice, kotleta. Závitky – kýta.  Kostky – kýta, plec, bůček. Maso před dušením krájíme na tyto tvary:  V celku 1 – 1,5 kg, kýta, plecko, kotleta.  Plátky – kýta, krk, krkovice, kotleta. Závitky – kýta.  Kostky – kýta, plec, bůček.

4 Dušení vepřového masa Segedínský guláš Speciál Opláchnuté maso z vykostěné plece nebo ořezu nakrájíme na kousky (3-4 na porci) nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme do růžova na rozškvařené slanině a tuku, zaprášíme mletou paprikou, zpěníme ji a základ zalijeme trochou vody. Do zavařeného základu přidáme nakrájené maso, okmínujeme, osolíme, přidáme vývar „B“ a dusíme pod poklicí. Když je maso poloměkké, přidáme prochladlou jíšku, dobře promícháme, přidáme přesekané kysané zelí, vývar „B“ a dusíme téměř do měkka. Ke konci zjemňujeme guláš kyselou smetanou, dochutíme solí a krátce povaříme. Podáváme s houskovými knedlíky. Segedínský guláš Speciál Opláchnuté maso z vykostěné plece nebo ořezu nakrájíme na kousky (3-4 na porci) nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme do růžova na rozškvařené slanině a tuku, zaprášíme mletou paprikou, zpěníme ji a základ zalijeme trochou vody. Do zavařeného základu přidáme nakrájené maso, okmínujeme, osolíme, přidáme vývar „B“ a dusíme pod poklicí. Když je maso poloměkké, přidáme prochladlou jíšku, dobře promícháme, přidáme přesekané kysané zelí, vývar „B“ a dusíme téměř do měkka. Ke konci zjemňujeme guláš kyselou smetanou, dochutíme solí a krátce povaříme. Podáváme s houskovými knedlíky.

5 Otázky pro žáky. 1)Jaké části vepřového masa používáme při dušení; 2)Které základy použiješ na dušení vepř. masa; 3)Proč maso špikujeme a čím; 4)Popiš krájení masa; 5)Popiš TP - Segedínský guláš Speciál; 6)Jaký vývar používáme na zalití; 1)Jaké části vepřového masa používáme při dušení; 2)Které základy použiješ na dušení vepř. masa; 3)Proč maso špikujeme a čím; 4)Popiš krájení masa; 5)Popiš TP - Segedínský guláš Speciál; 6)Jaký vývar používáme na zalití;

6 Použité zdroje. http://www.receptynamaso.cz/kategorie/vysekov e-maso-a-droby/veprove-maso-a-droby/ Receptury teplých pokrmů. Obrázky k tématu - https://www.google.cz/search?q=obr%C3%A1zky +vep%C5%99ov%C3%A9ho+masa&hl=cs&rlz=1T4 ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source= univ&sa=X&ei=NZKpUYDZNIadO4m5gNgH&ved= 0CC8QsAQ&biw=1366&bih=540 https://www.google.cz/search?q=obr%C3%A1zky +vep%C5%99ov%C3%A9ho+masa&hl=cs&rlz=1T4 ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source= univ&sa=X&ei=NZKpUYDZNIadO4m5gNgH&ved= 0CC8QsAQ&biw=1366&bih=540 Staženo dne – 26.08.2012 http://www.receptynamaso.cz/kategorie/vysekov e-maso-a-droby/veprove-maso-a-droby/ Receptury teplých pokrmů. Obrázky k tématu - https://www.google.cz/search?q=obr%C3%A1zky +vep%C5%99ov%C3%A9ho+masa&hl=cs&rlz=1T4 ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source= univ&sa=X&ei=NZKpUYDZNIadO4m5gNgH&ved= 0CC8QsAQ&biw=1366&bih=540 https://www.google.cz/search?q=obr%C3%A1zky +vep%C5%99ov%C3%A9ho+masa&hl=cs&rlz=1T4 ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source= univ&sa=X&ei=NZKpUYDZNIadO4m5gNgH&ved= 0CC8QsAQ&biw=1366&bih=540 Staženo dne – 26.08.2012


Stáhnout ppt "Charakteristika pokrmů z vepřového masa. TÚ - dušení. VY_32_INOVACE_TPP_547."

Podobné prezentace


Reklamy Google