1.jednání ŘKV 9. května 2005 Hotel Olympik, Sokolovská 138, Praha 8 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Sekretariát ŘKV (odbor Rámce podpory Společenství)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Advertisements

RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
1. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany Nýřany
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8.listopadu 2006.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Setkání k tvorbě Integrované strategie území MAS OS Aktivios na období Letiny
Operační program Průmysl a podnikání Exportní klub CzechTrade 29. dubna 2005 Ing. Martin Tlapa, MBA Náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Odborný seminář pro potenciální žadatele o dotaci na projekt Krajský úřad Jihomoravskéhjo kraje Brno, 1.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Prezentace ke schvalovacímu mechanismu na MV a Koordinačního mechanismu mezi OPZ a IROP 24. únor 2015 Mgr. Jana Menšíková vedoucí samostatného oddělení.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Mgr. Kamila Klemešová Cvičení č. 7.  Zakládající státy =  70. roky =  80. roky =  90. roky =  2004 =  2007 =  2013 =
Kontinuita akreditačního procesu: přechod od stávajícího k novému systému JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Příprava programového období EU 2014 – 2020 Olomouc, 25. června 2014.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
IROP předpokládaná podoba implementace.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Příprava Jihomoravského kraje na programové období 2014–2020 Brno,
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA ZŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové období.
1 Operační programy 2007 – 2013 v rámci ČR Uplatnění principu partnerství Zdrojem informací je MSC2007 a informace ŘO Mgr.Ing. Jana Bražinová.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Úřad práce České republiky
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
Aktuální témata v oblasti Evropských strukturálních a investičních fondů JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
Hlavní město praha a integrace cizinců
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Koordinační výbory Národního strategického referenčního rámce
2. jednání ŘKV 30. června 2005 Hotel Olympik, Sokolovská 138, Praha 8
Technické přípravné jednání ŘKV
Zapojení nestátních neziskových organizací do NRP a NSRR
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Pracovní skupina ŘKV Finance
Evropská územní spolupráce
Příprava programového období 2014–2020
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
Základní informace o programu
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Rozpočet Evropské unie
Postup přípravy ROP Martin Černý.
ministr práce a sociálních věcí
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Pracovní skupina ŘKV Lidské zdroje 27. května 2005
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Transkript prezentace:

1.jednání ŘKV 9. května 2005 Hotel Olympik, Sokolovská 138, Praha 8 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Sekretariát ŘKV (odbor Rámce podpory Společenství)

Harmonogram EU Únor 2004: Návrh finanční perspektivy a 3. kohezní zpráva Květen 2004: Třetí kohezní fórum Červenec 2004: Zveřejnění balíčku návrhů nařízení Komisí Září 2004: Začátek jednání v pracovní skupině Rady EU Podzim 2005: Rozhodnutí k finanční perspektivě Konec roku 2005: Schválení nových nařízení 2006: Příprava programů pro období leden 2007: Začátek realizace

Cíl posílení ekonomické a sociální soudržnosti a snížení rozdílů mezi regiony Nástroje tři Cíle a čtyři Iniciativy Společenství; 49,5 % populace v EU o 25 členech žije v oblastech spadajících do Cíle 1 nebo Cíle 2 Finanční zdroje přibližně 233 miliard euro představujících třetinu celkového rozpočtu EU neboli 0,45 % HDP EU Politika soudržnosti v období

Cíl Konvergence 78,5 % včetně speciálního programu pro nejodlehlejší regiony (264 miliard EUR) Programy a nástrojeZpůsobilostPriorityDotace Cíl Evropská teritoriální spolupráce 3.94% (13,2 milliard EUR) Cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost 17.2% (57,9 miliard EUR) Politika soudržnosti Cíle Rozpočet: 336,1 miliard EUR (0,41 % HDP EU) Regionální a národní programy Evropský fond pro regionální rozvoj ESF Fond soudržnosti Regiony s HDP na osobu  75 % průměru EU25 Statistický dopad: Regiony s HDP na osobu  75 % v EU15 a >75 % v EU25 Členské státy s hrubým národním důchodem na osobu < 90 % průměru EU25 inovace; životní prostředí/ prevence rizik; dostupnost; infrastruktura; lidské zdroje; administrativní kapacita doprava (TEN); trvalý rozvoj dopravy; životní prostředí; obnovitelné zdroje energie 67,34% = 177,8 miliard EUR 8,38% = 22,14 miliard EUR 23,86% = 62,99 milliard EUR Regionální programy (Evropský fond pro regionální rozvoj) a národní programy (ESF) Členské státy navrhují seznam regionů (NUTS1 nebo NUTS2) Postupné začlenění regionů, které v období pokrývá Cíl 1, ale nepokrývá je Cíl Konvergence inovace životní prostředí/ prevence rizik dostupnost strategie evropské zaměstnanosti 83,44% = 48,31 miliard EUR 16,56% = 9,58 milliard EUR Přeshraniční a nadnárodní programy a sítě (Evropský fond pro regionální rozvoj) Hraniční a větší regiony nadnárodní spolupráce inovace; životní prostředí/ prevence rizik; dostupnost kultura, vzdělávání 35,61 % přeshraniční programy 12,12 % ENPI 47,73 % nadnárodní programy 4,54 % sítě

Konvergence Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost Evropská územní spolupráce Regiony s HDP pod 75 % Regiony postižené tzv. statistickým efektem Fond soudržnosti Speciální program pro nejodlehlejší regiony: 1,1 Regiony spadající mimo konvergenci Postupné začleňování regionů spadajících pod Cíl 1 v období Přeshraniční spolupráce: 4,7 Nadnárodní spolupráce: 6,3 Vnější hranice: 1,6 Sítě: 0,6 Politika soudržnosti ( ) Rozdělení podle cílů v miliardách Euro (celkem návrh EK: miliard EURO)

Obecné nařízení pro Evropský fond pro regionální rozvoj, Evropský sociální fond a Fond soudržnosti  Nařízení Evropského fondu pro regionální rozvoj  Nařízení ESF  Nařízení Fondu soudržnosti Jedno nařízení Komise Informování, propagace, finanční kontrola a finanční opravy Rada: jednomyslně EP:souhlas Rada: QMV (kvalifikovaná většina) EP: spolurozhodování Rada: jednomyslně EP: souhlas Rada: QMV EP: spolurozhodování Návrhy nové právní architektury  Nařízení zakládající Evropské seskupení pro přeshraniční spolupráci (EGCC) Nově: Obecné nařízení platí i pro Fond soudržnosti; nový Fond pro rozvoj venkova nyní mimo politiku soudržnosti; jedno nařízení Komise místo pěti pro jednotlivé specifické aspekty, zjednodušená pravidla způsobilosti včleněná přímo do nařízení. Pozice ČR – vytvářena v Resortní koordinační skupině pro EU

Sdílené řízení a kontrola Obecně: členská země musí vytvořit efektivní systém pro řízení, certifikaci a kontrolu výdajů Operační programy: řídicí orgán pro implementaci programu, certifikační orgán pro osvědčení výdajů a kontrolní orgán pro provádění auditů v souladu s mezinárodními standardy Komise: odpovědnost za provádění obecného rozpočtu zahrnující vlastní audity Proporcionalita: při úrovni spolufinancování Společenství pod 33 % nebo 250 miliony EUR se některá ustanovení neuplatňují

Strategické obecné zásady Společenství navrhuje Komise, přijímá Rada a schvaluje Evropský Parlament 1 Národní rozvojový plán tvoří členský stát při použití principu partnerství 2 Národní strategický referenční rámec navrhuje členský stát při použití principu partnerství; odráží zaměření Unie, stanovuje národní strategii a její programy; nakonec o něm rozhoduje Komise 3 Operační programy jeden program na fond a členský stát nebo region NUTS II, popis priorit, řízení a finanční zdroje; nakonec o něm rozhoduje Komise 4 Nové programové dokumenty a návazné kroky 5 Řízení programu a výběr projektu provádí členské státy a regiony NUTS II; princip „sdíleného řízení“ = společný postup s Komisí Strategie hospodářského růstu Úřad vlády /sekce místopředsedy vlády pro ekonomiku Strategická průběžná kontrola a výroční diskuse na jaře v Evropské radě, základem je výroční zpráva Komise a členských zemí 6

Řídicí a koordinační výbor Statut a jednací řád (usnesení vlády č. 245/2005) Předseda: Mgr. Radko Martínek, ministr pro místní rozvoj Tajemník: Mgr. Arnošt Marks, PhD., ředitel ORPS Sekretariát: Odbor Rámce podpory Společenství, MMR Jmenování členů a členek – odeslány jmenovací dopisy Příprava na 1. jednání ŘKV: -harmonogram přípravy aktualizace NRP a tvorby NSRF -návrh organizace činnosti včetně práce pracovních skupin -vedení a složení pracovních skupin -zajištění programování na MMR

Řídicí a koordinační výbor Harmonogram 2005: aktualizace NRP a tvorby NSRF -Duben: Vybrán zpracovatel -Květen: Strategie hospodářského růstu (ÚV / spolugestor) -Červen/Červenec : Převzetí a sestavení externě zpracovaných částí, dokončení strategie a struktury priorit včetně životního prostředí a regionální dimenze -Září: Návrh zaměření operačních programů + První návrh „Národního rozvojového plánu ČR 2007 – 2013“včetně indikativního finančního rámce - Listopad: První návrh „Národního strategického referenčního rámce “ -?: Finanční části programových dokumentů (finanční perspektiva) -Průběžně: ex-ante, SEA, informace vládě

Řídicí a koordinační výbor Návrh organizace činnosti včetně práce pracovních skupin I -ŘKV – cca 1x za 2-3 měsíce – projednává celkové materiály z PS -5 PS podle priorit v usnesení vlády č. 245/ PS horizontální, 1 PS pro finance -PS – cca 1x za 3 týdny -předseda ŘKV jmenuje vedení a složení každé PS -ORPS zajišťuje sekretariát ŘKV a pracovních skupin (komunikace se zpracovatelem, pozvánky, zápisy..)

Řídicí a koordinační výbor Návrh organizace činnosti včetně práce pracovních skupin II Odpovědnosti v rámci jednotlivých pracovních skupin musí být jasně strukturované, a to na několika úrovních: vedoucí pracovní skupiny - řídí jednání, spolupracuje se sekretariátem ŘKV, zástupci vedoucího pracovní skupiny - spoluodpovědnost za činnost PS ŘKV, odborná gesce za soulad s novými nařízeními - pracovníci sekretariátu ŘKV reps. odboru Rámce podpory Společenství, organizace pracovních skupin - sekretariát ŘKV určí technického pracovníka (pozn. odpovědnost za vypracování zápisu je na dohodě s vedoucím pracovní skupiny), zástupce spolugestora materiálů (ÚV-sekce místopředsedy vlády pro ekonomiku).

Řídicí a koordinační výbor Vedení a složení pracovních skupin PS Podnikání Vedení: MPO, MPSV, MMR Další členové: MŠMT, MZE, MI, MŽP, MMR, regiony soudržnosti NUTS II, ČMKOS, KZPS, SPD, NNO, HK, ČSÚ PS Lidské zdroje Vedení: MPSV, MŠMT, MPO, MMR Další členové: MV (Úsek pro reformu veřejné správy), ÚV (Sekce generálního ředitelství státní služby), Rada pro rozvoj lidských zdrojů, MS, MI, MŽP, MZd, MMR, regiony soudržnosti NUTS II, SMO, ČKR, ČMKOS, KZPS, SPD, NNO, HK, ČSU PS Inovace a znalostní ekonomika Vedení: ÚV (Rada pro výzkum a vývoj), MŠMT, MPO Další členové: MPSV, MI, MV, MZE, MŠMT, MŽP, MS, MZd, MMR, regiony soudržn. NUTS II, ČKR, ČMKOS, SMO, KZPS, SPD, HK, ČSÚ

Řídicí a koordinační výbor Vedení a složení pracovních skupin PS Dostupnost a infrastruktura Vedení: MMR, MŽP, MD Další členové: MPO, MV, MI, MZd, MMR, regiony soudržnosti NUTS II, SMO, ČMKOS, NNO, ČSÚ PS Řešení regionálních disparit Vedení: MMR, zástupce krajů, SMO, vedení podskupin Další členové: kraje (včetně hl.m. Praha, vstupy nutné na úrovni regionů soudržnosti NUTS II), MZV, MZE, MŽP, MD, MK, MI, MV, MZd, MMR ČMKOS, SMO, NNO, HK, ČSÚ PS horizontální Vedení: MMR (tajemník ŘKV) Další členové: vedení pracovních skupin, zástupce krajů

Mgr. Arnošt Marks, PhD., tajemník Řídicího a koordinačního výboru Kontakt: Sekretariát ŘKV Kontakty: (viz sekce Cíle politiky soudržnosti) Děkuji Vám za pozornost.