OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Přirozené a umělé ekosystémy.
Vybrané čeledi jednoděložných rostlin II.
Pole.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10
Škola: Praktická škola dvouletá
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_32_INOVACE_418, 21. sada, Přírodověda
Potraviny rostlinného původu
Použití obilovin v kuchyni
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_09
Užitkové rostliny.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_52_INOVACE_ZBP1_3464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Lipnicovité jsou to většinou byliny mají svazčité kořeny
TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
Obilniny - výživa lidstva (energetická spotřeba, celosvětově 30-40% vysp. země, 90% „rozvojové“) - sacharidy (obilka 60-70%), bílkoviny (9-15%) - celosvětová.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Škroby. Charakteristika škrobů Škrob je z chemického hlediska polysacharid složený z mnoha molekul glukóz. Škroby vznikají v rostlinách jako produkt fotosyntetické.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Obilniny VY_52_INOVACE_36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přirozené a umělé ekosystémy.
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
KOŇSKÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koňské,maso, charakteristika Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_16_Obiloviny
JEHNĚČÍ A KŮZLEČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jehněčí, kůzlečí,maso, složení, tržní části,
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_32_INOVACE_PŘBOT.17 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 07 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hovězí, maso, složení, charakteristika Autor:
Transkript prezentace:

OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen, oves,kukuřice Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen, oves,kukuřice Bc. Jana Tvrdíková Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 116 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 116

CHARAKTERISTIKA  Obiloviny jsou semena jednoletých ušlechtilých travin.  Obiloviny jsou důležitou složkou racionální výživy. Obsahují množství bílkovin, škrobů, minerálních látek, vitaminů a vlákniny. Plody (obilky) jsou uloženy podle druhu obiloviny:  v klasu - pšenice, ječmen, žito  v latě - oves, rýže, proso  v palici - kukuřice 1. avenue-nwatlanta-ga /

SLOŽENÍ OBILKY  voda 15 – 18 %  škrob 60 – 66 %  bílkoviny – lepek 10 – 11 %  tuk 1 – 2 %  celulóza 2 – 3 %  minerální látky 2 – 3 % F, K, S, Mg  vitamíny – skupiny B, A, E 2.

PŠENICE  Je nejdůležitější u nás pěstovaná obilovina.  Obsahuje neplnohodnotné bílkoviny ve formě lepku. Zpracovává se na:  krupici (hrubou, jemnou, dehydrovanou)  mouku hrubou, polohrubou, hladkou a 00 extra  pšeničný slad 3.

ŽITO  Žitná zrna mají šedavou barvu, na břišní straně podélnou rýhu.  Žitné bílkoviny jsou ve vodě nerozpustné, ve vodě bobtnají a škrob mazovatí.  Žito je důležitou surovinu při výrobě chlebové mouky – jedná se ovšem o směs žitné a pšeničné mouky, dále se zpracovává na kávoviny, pálenky. 4.

JEČMEN  U nás se pěstuje  sladovnický (na výrobu sladu pro výrobu piva)  průmyslový ječmen na výrobu krup, krupek, ječné mouky, pálenky.  Ječná mouka se požívá pro výrobu čajového pečiva, lívanců apod.  Obilky jsou podlouhlé, mají přirostlé plevy a podélnou rýhu na břišní straně. 5.

OVES  Oves se využívá hlavně na výrobu vloček, ovesné rýže a jako krmivo.  Obsahuje až 7 % tuku.  Používá se v dětské výživě.  Obilky jsou podlouhlé, s rýhou na břišní straně a s přirostlými plevami, chutnají  lehce po ořechách. 6.

KUKUŘICE  Kukuřice vytváří klasy, zv. palice, mají dužnaté vřeteno, v němž vyrůstají v řadách zrna.  Kukuřičná zrna jsou hladká, bez břišní rýhy a obsahují poměrně vysoké množství tuku.  Pro nízký obsah lepku je vhodná k výživě lidí.  Cukrová kukuřice má díky vyššímu obsahu ovocného cukru (až 30 %) nasládlou chuť.  Kukuřice slouží k výrobě pop-cornu, krupice, kukuřičné vločky cornflakes. 7.

PROSO  Proso je známé především jako krmivo pro exotické ptactvo.  Patří mezi nejrozšířenější obiloviny světa.  Jáhly obsahují více tuku, používají se jako zavářka do polévek, na kaši, moučníky. v některých zemích pro výrobu mouky, která je hlavní surovinou pro výrobu chleba. 8.

POHANKA  Pohanka je jednoletá rostlina z čeledi desnovitých.  Její zrna (trojboké nažky o průměru 4 až 5 mm)  Jedná se o alternativní obilovinu, má velmi dobrou výživnou hodnotu a obsahuje málo lepku.  Používá se jako příloha, mele se na mouku a krupici. 9.

DALŠÍ DRUHY Čirok  Jedná se o alternativní obilovinu. Používá se na výroku mouky.  Tvar obilky je podobný prosu. Amarant  Jedná se o alternativní obilninu, jedná se o semena rostliny Laskavec. Neobsahuje lepek – mouka je vhodná pro bezlepkovou dietu, Drobná semena se melou na mouku.¨ Čumíza  Jedná se o alternativní obilovinu pěstovanou v Asii, jedná se o tzv. pícninu  Používá se pro přípravu mouky, krmivo pro hospodářská zvířata, krmivo pro ptactvo. Svým charakterem se podobá prosu.

Zdroj:  Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: