OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen, oves,kukuřice Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen, oves,kukuřice Bc. Jana Tvrdíková Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 116 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 116
CHARAKTERISTIKA Obiloviny jsou semena jednoletých ušlechtilých travin. Obiloviny jsou důležitou složkou racionální výživy. Obsahují množství bílkovin, škrobů, minerálních látek, vitaminů a vlákniny. Plody (obilky) jsou uloženy podle druhu obiloviny: v klasu - pšenice, ječmen, žito v latě - oves, rýže, proso v palici - kukuřice 1. avenue-nwatlanta-ga /
SLOŽENÍ OBILKY voda 15 – 18 % škrob 60 – 66 % bílkoviny – lepek 10 – 11 % tuk 1 – 2 % celulóza 2 – 3 % minerální látky 2 – 3 % F, K, S, Mg vitamíny – skupiny B, A, E 2.
PŠENICE Je nejdůležitější u nás pěstovaná obilovina. Obsahuje neplnohodnotné bílkoviny ve formě lepku. Zpracovává se na: krupici (hrubou, jemnou, dehydrovanou) mouku hrubou, polohrubou, hladkou a 00 extra pšeničný slad 3.
ŽITO Žitná zrna mají šedavou barvu, na břišní straně podélnou rýhu. Žitné bílkoviny jsou ve vodě nerozpustné, ve vodě bobtnají a škrob mazovatí. Žito je důležitou surovinu při výrobě chlebové mouky – jedná se ovšem o směs žitné a pšeničné mouky, dále se zpracovává na kávoviny, pálenky. 4.
JEČMEN U nás se pěstuje sladovnický (na výrobu sladu pro výrobu piva) průmyslový ječmen na výrobu krup, krupek, ječné mouky, pálenky. Ječná mouka se požívá pro výrobu čajového pečiva, lívanců apod. Obilky jsou podlouhlé, mají přirostlé plevy a podélnou rýhu na břišní straně. 5.
OVES Oves se využívá hlavně na výrobu vloček, ovesné rýže a jako krmivo. Obsahuje až 7 % tuku. Používá se v dětské výživě. Obilky jsou podlouhlé, s rýhou na břišní straně a s přirostlými plevami, chutnají lehce po ořechách. 6.
KUKUŘICE Kukuřice vytváří klasy, zv. palice, mají dužnaté vřeteno, v němž vyrůstají v řadách zrna. Kukuřičná zrna jsou hladká, bez břišní rýhy a obsahují poměrně vysoké množství tuku. Pro nízký obsah lepku je vhodná k výživě lidí. Cukrová kukuřice má díky vyššímu obsahu ovocného cukru (až 30 %) nasládlou chuť. Kukuřice slouží k výrobě pop-cornu, krupice, kukuřičné vločky cornflakes. 7.
PROSO Proso je známé především jako krmivo pro exotické ptactvo. Patří mezi nejrozšířenější obiloviny světa. Jáhly obsahují více tuku, používají se jako zavářka do polévek, na kaši, moučníky. v některých zemích pro výrobu mouky, která je hlavní surovinou pro výrobu chleba. 8.
POHANKA Pohanka je jednoletá rostlina z čeledi desnovitých. Její zrna (trojboké nažky o průměru 4 až 5 mm) Jedná se o alternativní obilovinu, má velmi dobrou výživnou hodnotu a obsahuje málo lepku. Používá se jako příloha, mele se na mouku a krupici. 9.
DALŠÍ DRUHY Čirok Jedná se o alternativní obilovinu. Používá se na výroku mouky. Tvar obilky je podobný prosu. Amarant Jedná se o alternativní obilninu, jedná se o semena rostliny Laskavec. Neobsahuje lepek – mouka je vhodná pro bezlepkovou dietu, Drobná semena se melou na mouku.¨ Čumíza Jedná se o alternativní obilovinu pěstovanou v Asii, jedná se o tzv. pícninu Používá se pro přípravu mouky, krmivo pro hospodářská zvířata, krmivo pro ptactvo. Svým charakterem se podobá prosu.
Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: