Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová i i y y DRUHY PODMĚTU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ve větách vyhledej několikanásobný podmět a barevně ho označ:
Advertisements

Shoda (ne)jen několikanásobného podmětu s přísudkem
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Psaní i/y v koncovkách sloves
Podmět (Po) - opakování
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_596_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na shodu podmětu s přísudkem. Žáci si procvičí učivo na několika cvičeních. Vzdělávací oblast:
Shoda přísudku s podmětem
Číslo podstatných jmen
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_10
HRÁČI TRÉNOVALI. MOTORY SE ZAHŘÍVALY. MAŽORETKY TLESKALY. DIVADLA SE OTEVŘELA.
Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –několikanásobný.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_498_Shoda přísudku s několikanásobným podmětem AUTOR: Mgr.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE (PODMĚT A PŘÍSUDEK)
TESTÍK: SHODA PODM Ě TU S P Ř ÍSUDKEM Kdo nasbírá nejvíce bodů?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_547_SHODA_PŘÍSUDKU_S_POD MĚTEM Téma: OPAKOVÁNÍ.
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu mužského životného Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_030_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský
70.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod střední
Základní větné členy Shoda přísudku s podmětem 6. ročník.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –příčestí.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_16 Téma: Pravopis – shoda přísudku s podmětem Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Anotace: Určeno pro 4. a 5.ročník ZŠ Zpracováno jako opakovací test, příp. jako příprava na test, k učebnici ENGLISH 5, ENGLISH 4, Milena Kelly, Angličtina.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Shoda přísudku s podmětemNajdi podmět a podtrhni ho Jakého je rodu.
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
ZVÍŘATA A JEJICH MLÁĎATA
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_0306_základní VČ Téma: Základní skladební dvojice Číslo.
Co je to několikanásobný podmět?. Několikanásobný podmět je vyjádřen několika souřadnými výrazy. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu oddělujeme.
Jméno autoraMgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvořeníkvěten 2013 Ročník4. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_23_Shoda.
Číslo přílohy VY_ 32_INOVACE_11_PODMĚT NĚKOLIKANÁSOBNÝ Škola, autor: ZŠ a MŠ s polským jazykem vyuč. Bukovec, Mgr. Aniela Jochymková Předmět: Český jazyk.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Shoda přísudku s podmětem Autor Chňoupková.
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.04 Shoda podmětu s přísudkem.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Co je to několikanásobný podmět?
Anotace: prezentace slouží k procvičování příčestí minulého
Shoda přísudku s podmětem
S H O D A ? Topoly šuměli. Topoly šuměly. Psi štěkali. Psi štěkaly.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Co jsou to podstatná jména?
Digitální učební materiál
Shoda podmětu s přísudkem
Jazyk a jazyková komunikace Shoda přísudku a podmětu Mgr
VY_32_Inovace_6.3.2 shoda přísudku s několikanásobným podmětem
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 048
Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová i i y y DRUHY PODMĚTU

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk CO UŽ VÍME Mladí lidé se bavil __ na sportovním zápase. Mládež se bavil __ na sportovním zápase. Děvčata se bavil __ na sportovním zápase. Chlapci se bavil __ na sportovním zápase. Všichni se bavil __ na sportovním zápase. Slepice běhal __ na dvoře. Kohouti běhal __ na dvoře. Kuřata běhal __ na dvoře. Zvířata běhal __ na dvoře. Všichni běhal __ na dvoře.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk PODMĚT NOVÉ UČIVO VYJÁDŘENÝ NEVYJÁDŘENÝ VŠEOBECNÝ NĚKOLIKANÁSOBNÝ Děti přišly do školy. Ve škole psaly, četly, počítaly a cvičily. Vyjádření podmětu hledáme v předcházejících větách Učili jsme se o zvířatech. Na otázku KDO? Odpovídáme MY nebo VY, pak koncovka v příčestí minulém - i Lenka a Katka pracovaly ve dvojici. Pokud jsou podměty stejného rodu, pak se koncovka odůvodní jako u podmětu vyjádřeného

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk PROHLOUBENÍ UČIVA NĚKOLIKANÁSOBNÝ PODMĚT (podměty různých rodů) Slepice a kohouti PŘEDNOST MÁ ROD MUŽSKÝ ŽIVOTNÝ – KONCOVKA - i Muži a ženy Učitelky a učitelé Děvčata, muži a ženy Slepice, kuřata a kohouti VYRER SPRÁVNOU KONCOVKU A DOKONČI VĚTY i y ___________________________ _________________________ _____________________

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk PROHLOUBENÍ UČIVA NĚKOLIKANÁSOBNÝ PODMĚT (podměty různých rodů) JESTLIŽE NENÍ ŽÁDNÝ Z PODMĚTŮ RODU MUŽSKÉHO ŽIVOTNÉHO – KONCOVKA - y Stoly, křesla a židle Košile a kabáty Slepice a kuřata i y ___________________________ VYRER SPRÁVNOU KONCOVKU A DOKONČI VĚTY Husy a housata i y ___________________________

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk PROHLOUBENÍ UČIVA VYMYSLI VĚTY K OBRÁZKŮM V ČASE MINULÉM

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk AJ NEŘEŠÍ ŽÁDNOU SHODU PODMĚTU S PŘÍSUDKEM ANI NĚKOLIKANÁSOBNÝ PODMĚT V ŽÁDNÉM ČASE. Hoch si hraje v parku. A boy plays in the park. Dívka si hraje v parku. A girl plays in the park. Hoši si hrají v parku. Boys play in the park. Dívky si hrají v parku. Girls play in the park. Hoši a dívky si hrají v parku. Boys and girls play in the park. Všichni si hrají v parku. Everybody plays in the park.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk KONTROLNÍ TESTÍK ZNALOSTÍ Žirafy, zebry a sloni prchal __ před lovci. Kočky a koťata si na dvorku hrál __ s klubíčkem. Vrabci a jejich mláďata seděl __ na střeše. Přišl __ k nám Mikuláš, anděl a dva čerti. Děvčata a chlapci se zúčastnil __ plaveckých závodů. Rýče a lopaty byl __ uklizen __ v kůlně. Sešity, knihy a papíry byl __ rozdán __.

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk POUŽITÉ ZDROJE Marie Polnická Nová škola 2002 – Shoda přísudku s podmětem ISBN 80_7289_017_4