Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.04 Shoda podmětu s přísudkem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.04 Shoda podmětu s přísudkem."— Transkript prezentace:

1 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.04 Shoda podmětu s přísudkem

2 Shoda přísudku s podmětem

3 Hlavní poučka  Je-li ve větě podmět rodu mužského životného ( nebo má podmět koncovku – i,é,ové,í) je ve slovese vždy na konci – i.  Ve všech ostatních případech je – y.  Jen v rodě středním - a-

4 Základní pravidla  Je-li podmět v čísle množném:  rodu mužského život. je v přísudku v příčestí minulém a trpném - i  rodu mužského neživot. - y  rodu ženského - y  rodu středního - a

5 Některá podst. jména mohou mít koncovku životnou i neživotnou  Jedná se o shodu mluvnickou  Př.: Ukazatele byly stanoveny X Ukazatelé byli stanoveni  Sněhuláci stáli u domu  Ledoborci vypluli X Ledoborce vypluly  Draci létali po obloze

6 Pozor ! Budeme si pamatovat!  Koně  Rodičevždy v přísudku - i  Lidičky  X ale děti vždy - y  dni a dny vždy - y  Rodiče šli na třídní schůzky. Koně řehtali v maštali. X Ve výloze stály dřevěné houpací koně. Lidičky se seběhli. Děti se smály. Dni ubíhaly. Dny se krátily. X Dnové se krátili.

7 Několikanásobný podmět  Je-li alespoň jeden podmět rodu mužského životného, píšeme vždy – i.  Nevyjádřený podmět (skrytý, nebo my, ) píšeme vždy - i. ( není-li z textu prokazatelně zřejmý podmět)  Všeobecný podmět ( oni) píšeme – i. Př.: Otec, matka a dítě byli v divadle společně. Chodili vždy usměvaví. V rádiu oznamovali výsledky.

8  Není-li žádný člen podmětu rodu mužského životného a přísudek stojí za podmětem píšeme – y.  Jsou-li všechny podměty rodu středního a v množném čísle, píšeme -a.  Př.: Ulice a náměstí se naplnily davy zvědavců.  Hříbata a kůzlata skákala.  Maminka a děti šly do kina.

9 Ale!  Jsou-li všechny podměty rodu středního a alespoň jeden je v čísle jednotném píšeme -y.  Př.: Hříbě a kůzlata skákaly  Jsou-li podměty rodu středního všechny v jednotném čísle, píšeme také -y.  Rakousko, Česko a Slovensko se usnesly.

10 Postavení podmětu a přísudku  Je-li přísudek za podmětem, řídíme se výše uvedenými pravidly.  Je-li přísudek před podmětem, můžeme se řídit prvním podmětem za přísudkem.  Př.: Na ukončení prázdnin se sešly turistky a turisté na Lysé hoře. X Na ukončení prázdnin se sešli turisté a turistky.  Ve dne v noci pracovaly stroje i lidé.  Na dvoře se procházela kuřata a slepice.

11  Jsou li všechna podst. jména několikanásobného podmětu v čísle jednotném, mají-li všechny rody a přísudek stojí za podmětem, je v koncovce vždy množné číslo - i.  Př.: Jezdec i auto obstáli v závodě.  Lyžař, lyžařka a jejich dítě vešli do chaty.  ( stojí li přísudek před podměty, řídíme se většinou nejbližším členem). Př.. Do chaty vešel lyžař, lyžařka dítě.

12 Výrazy množství  Skupina, řada, dav, deset, tisíc, milion, pár ve spojení s 2.pádem podstatného jména není podmětem toto podst. jméno ale výraz množství.  Př.: Davy lidí stály. Tisíce diváků pleskaly.  Souvětí: Tisíce lidí pleskaly, aby projevili ( i projevily) svá přání.

13 Praktická cvičení  Doplňte i-y-a  Cestující nastoupil….., Letušky a piloti letěl…..,  Křídla letadla se zatáhl……, Místa byl….vyhrazen…., Motory zaburácel…… Koně se vzpínal…….a řehtal…..  Chlapci a děvčata denně sportoval…..,Pět tisíc chlapců se shromáždil……., Jeden turista a dvě turistky šl….., Domy a zahrady byl….udržován…., Kůzlata a koťata běhal….., Děti výskal………, Ukazatelé se otáčel…..  Štěňata a kůzle dováděl……, Rodiče a děti se setkal…, Ve škole seděl…..děvčata a chlapci. Draci se utrhl…..  Skupina turistů vešl….., Úřady práce byl….zavřen…..

14 správně  Cestující nastoupili, Letušky a piloti letěli,  Křídla letadla se zatáhla, Místa byla vyhrazena, Motory zaburácely. Koně se vzpínali a řehtali.  Chlapci a děvčata denně sportovali. Pět tisíc chlapců se shromáždilo. Jeden turista a dvě turistky šli. Domy a zahrady byly udržovány. Kůzlata a koťata běhala. Děti výskaly. Ukazatelé se otáčeli.  Štěňata a kůzle dováděly. Rodiče a děti se setkali. Ve škole seděla (i –i)děvčata a chlapci. Draci se utrhli.  Skupina turistů vešla. Úřady práce byly zavřeny.

15 Doplňte i-y  Houpací koně se dětem líbil……  Sestra a bratr šl….do kina.  Miliony lidí protestova….  Dřevěné nosiče se rozpadal….  V rozhlase vysílal…. zprávy.  Rozhodující byl…. dané ukazatele.  Uzenáče ležel…. na pultě.  Byl… ocenění vítěz i trenérka.  Německo a Polsko se zatím nerozhodl….  V pohádkách se hrobové otvíral… a dni se krátil….  Slepice, kuřata i kohout před psem utekl…

16 Správně:  Houpací koně se dětem líbily.  Sestra a bratr šli do kina.  Miliony lidí protestovaly.  Dřevěné nosiče se rozpadaly.  V rozhlase vysílali zprávy.  Rozhodující byly dané ukazatele.  Uzenáče ležely na pultě.  Byli ocenění vítěz i trenérka.  Německo a Polsko se zatím nerozhodly.  V pohádkách se hrobové otvírali a dni se krátily.  Slepice, kuřata i kohout před psem utekli.


Stáhnout ppt "© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.04 Shoda podmětu s přísudkem."

Podobné prezentace


Reklamy Google