Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Shoda podmětu s přísudkem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Shoda podmětu s přísudkem"— Transkript prezentace:

1 Shoda podmětu s přísudkem
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Podmět je rodu mužského
i Chlapci hráli fotbal. Houslisté začali hrát. Tenisté prohráli zápas.

3 Rod mužský neživotný y Stroje pracovaly. Kláštery stály.
Domy se postavily.

4 Rod ženský y Myši pobíhaly. Ženy pracovaly. Včely sbíraly med.

5 Rod střední a Okna se zavřela. Vejce se rozbila.
Města se předvedla v dobrém světle.

6 Shoda několikanásobného podmětu s přísudkem
Podmět je před přísudkem - i - platí shoda podle mužského životného rodu Chlapci a dívky pomáhali. Podmět je za přísudkem -i/-y - je možná shoda i podle nejbližšího podstatného jména Pomáhali dívky i chlapci. Pomáhaly dívky i chlapci. Není-li v podmětu žádné „mužské životné“ podst. jméno -y Vedení obce a škola uzavřely dohodu.

7 Věty se všeobecným podmětem
i Přáli by si jízdní kolo. Hlásili to v rozhlase. Vyhráli.

8 Poznámka: mužská podstatná jména pojmenovávající neživé
věci s životnou koncovkou -i Koně silně zařehtali. Ledoborci vypluli. Slanečci nám chutnali. věci s neživotnou koncovkou -y Dřevěné koně stály v koutě. Ledoborce vypluly. Slanečky nám chutnaly.

9 1) Doplňte i/y: Od moře jsme se vrátil i opálení. Závodníci přijel i spokojen i . Sněhuláci na louce pomalu roztával i . Před školou se shromáždil y odjíždějící děti a jejich rodiče. Hromy stíhal y blesky, přírodní živly běsnil y. Děti běhal y bos y po louce. Zloději byl i rychle přistižen i při činu. Maňásci byl i pohozen i v krabici.

10 2) Doplňte správnou koncovku:
Vodáci vytáhli lodě na břeh. Hořejší okna byla zavřena. Soutěže se zúčastnila tři smíšená družstva. Papíroví draci přezimovali zastrčeni za skříní. Rodiče se rozhodli koupit nové auto. Koňmi tažené kočáry přijížděly zleva. Některé letničky na přímém slunci zvadly. Zpoždění dodávek mléčných výrobků způsobili dopravci.

11 3) Doplňte správnou koncovku:
Alkohol a nepřiměřená rychlost způsobil_ mnoho lidských tragédií. Na ulicích se rozzářil_ pouliční světla a neonové reklamy. Ondřej a Helena se stal_ vítězi v soutěži O nejlepší povídku z prázdnin. Připomínky a dotazy byl_ zodpovězen_ v závěru besedy. Alkohol a nepřiměřená rychlost způsobily mnoho lidských tragédií. Na ulicích se rozzářila pouliční světla a neonové reklamy. Ondřej a Helena se stali vítězi v soutěži O nejlepší povídku z prázdnin. Připomínky a dotazy byly zodpovězeny v závěru besedy.

12 4) Doplňte správný slovesný tvar:
4) Doplňte správný slovesný tvar: rozletěly Dveře i okna se průvanem U Ševčíků mi , že Mirka a Ivan už na prázdniny. Štěně a koťě spolu na dvoře. Když Eva a Jakub konečně na příkrou stráň Monika a Matěj raději hrát volejbal, protože u rybníka je včera mouchy . Babička a děda by k nám na delší dobu. odjeli řekli dováděly vyšplhali šli poštípaly přijeli

13 Použité zdroje: ČESKÝ JAZYK 7. Učebnice zpracovaná podle osnov vzdělávacího programu Základní škola. Praha: Fortuna, ISBN s ČESKÝ JAZYK 7. Pro základní školy. 2. vyd. Praha: SPN, ISBN s ČESKÝ JAZYK 8. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, ISBN s. 31.


Stáhnout ppt "Shoda podmětu s přísudkem"

Podobné prezentace


Reklamy Google