Geneticky modifikované potraviny (GMO)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Advertisements

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Úvod k přednáškám o Jištění kvality technologických procesů VŠCHT pd v
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
2 Marketingové koncepce
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Pojem přeměna obchodní společnosti
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
Úřad práce České republiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Josef Středula, předseda ČMKOS
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Společné a koordinované politiky EU
Regenerační přípravky I.
Inovace a regionální rozvoj
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Analýza řízení privátní značky v maloobchodní jednotce
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Ekonomika– národní hospodářství
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Pracovnělékařské služby
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
2. P marketingového mixu Cena. 2. P marketingového mixu Cena.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Digitální učební materiál
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Obecné výklady o důkazech
Charakteristika daňové evidence
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
ČVUT, Fakulta stavební | 126MSFN - Český stavební trh
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Život bez střeva , Praha.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Zákony trhu. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Geneticky modifikované potraviny (GMO) Autor: Ing. Michal Řehulka

Obecná charakteristika Geneticky modifikované potraviny (GMO) jsou veškeré organismy, které slouží jako potraviny, jejichž dědičná informace (DNA) byla úmyslně změněna genetickou modifikací Genetická modifikace je tedy cílený lidský zásah do dědičného materiálu organismu, kterého se nedosáhne přirozenou rekombinací Tímto způsobem je možné vybrat určité vlastnosti z jednoho organismu a implantovat tyto žádoucí vlastnosti do jiného organismu, ve kterém se přirozeně nevyskytují. Například, gen, který kóduje produkci vitamínu A je transplantován do genomu rýže, což znamená, že nová GM odrůda rýže má vysoký obsah vitamínu A, při čemž by za normálních okolností měla nízký nebo nulový obsah tohoto vitamínu Některých uměle prováděných modifikací lze dosáhnout i přirozenou cestou tedy šlechtěním a plemenitbou. Genetická manipulace však klasický postup výrazně zjednodušuje, urychluje a zpřesňuje

Co to je „genetická modifikace“? „Genetická modifikace (genová modifikace, GMO) je technologie, která manipuluje s geny a tedy s DNA, která je nositelkou genetické informace“ Genetická modifikace může kombinovat geny libovolných živých organismů, například gen bakterie přidat genomu určité rostliny Se vstupem České republiky do Evropské unie vstoupilo platnost nové nařízení o povinném značení geneticky modifikovaných potravin a krmiv Označeno musí být vše, co obsahuje nebo je vyrobeno ze složek s obsahem více než 0,9 % geneticky modifikovaných organismů Mezi nejčastěji geneticky upravené plodiny patří kukuřice (Zea mays), sója (Glycine max) a řepka olejná (Brassica napus)

Kontrola genetických modifikovaných potravin Podle hnutí Greenpeace v roce 1992 americké ministerstvo zdravotnictví zařadilo GMO potraviny do kategorie ,,generally regardes as safe“ (GRAS), tedy obecně považované za bezpečné, aniž by mělo nezávislé vědecké posouzení Biotechnologické firmy provádějí bezpečnostní testy a určují, zda nový produkt spadá do kategorie GRAS Velmi přísná kontrola GMO potravin je tedy evropské specifikum Geneticky modifikované potraviny se dají využít v předvolební kampani, například v podobě hesla: ,,Volte nás, my Vám zaručíme bezpečnost potravin“ a podobně.

Výhody geneticky modifikovaných potravin Nejznámější a nejčastěji využívanými úpravami je zřejmě vylepšení některých druhů plodin směřující k jejich odolnosti vůči herbicidům, různým škůdcům, houbám či virům. Tyto úpravy mají především zjednodušit pěstování rostlin Méně časté jsou pak úpravy směřující k zvýšení výnosnosti nebo odolnosti vůči nepříznivým klimatickým podmínkám. Příprava těchto druhů je již náročnější, ale pro některé nehostinné oblasti se může stejně vyplatit Často opomíjené jsou modifikace směřující k tomu, aby určité rostliny produkovaly léčebné či dokonce očkovací látky (byly např. vyvinuty geneticky modifikované brambory obsahující toxin cholery, které mají po požití stejný efekt jako očkovací látka)

Dalším experimenty směřují třeba i k tvorbě druhů, rozkládající toxický odpad, který běžné organismy nejsou schopny rozložit Jiné aktivity činorodých vědců pak směřují i k vytvoření takových forem plodin, jež obsahují více látek důležitých pro správnou výživu. Příkladem takovýchto plodin je např. rýže, které byl implantován do genetické informace gen kukuřice. Ten zajišťuje produkci beta-karotenu jež je výchozí látkou pro tvorbu vitamínu A Obr. 1

Modifikované potraviny a jejich rizika Některá rizika jsou považována pouze za možná, jiná se již skutečně projevila. Příkladem jsou rostliny modifikované tak, aby snášely vysoké dávky pesticidů Často zmiňované, ale doposud nepotvrzené je riziko zvýšeného výskytu alergií. Vzhledem k tomu, že alergie je imunitní na určitou cizorodou bílkovinu, je možné, že nové bílkoviny, se kterými lidský organismus přijde do styku, mohou takovou reakci vyvolat. Dalším rizikem je přenos odolnosti vůči antibiotikům z modifikovaných organismů na bakterie, které se vyskytují ve střevech. K tomu by mohlo dojít v rámci procesu trávení a rozkládání požívaných potravin, kdy by rozštěpená DNA z modifikovaného organismu byla přijata některou z bakterií do její genetické výbavy.

Jsou geneticky modifikované potraviny zdravé nebo nezdravé? Záleží na konkrétní technologii a konkrétním produktu Nelze házet GMO do jednoho pytle, což dělá většina jejich odpůrců Asi nikdy nepůjde definitivně vědecky dokázat, že GMO nejsou škodlivé GMO potraviny by mělo být podrobovány přísné kontrole a vědeckým výzkumům GMO potraviny už čekají na pultech našich obchodů a s největší pravděpodobností jsme je už ochutnali všichni Podle současných aktuálních výzkumů jsou zcela bezpečné Ale zodpovědnost za vlastní rozhodnutí, zda je koupíme či ne, zůstává pouze čistě na nás

Při posuzování bezpečnosti GM potravin je nutné vzít v úvahu, že je třeba zkoumat potravinu, která má být konzumována a nikoliv samotný výrobní postup. To znamená stanovit vlastnosti a celkovou bezpečnost potraviny stejným způsobem jako u konvenčních potravin Diskuse o GM potravinách není ani zdaleka ukončena, ale pokračuje v různých oblastech, vlivy na životní prostředí, stanovení bezpečnosti dalších generací GMO výrobků s výjimečnými vlastnostmi. Všechny tyto a další problémy bude třeba dále projednávat, zkoumat a testovat Je však zřejmé, že byl učiněn značný pokrok ve shodě názorů na bezpečnost. Počet GMO produktů dostupných na trhu pomalu roste, spotřebitelé si však mohou být jisti, že všechny tyto výrobky byly podrobeny přísnému hodnocení, a že potravinářští odborníci na celém světě se shodují v názoru na jejich bezpečnost pro lidské zdraví

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že není možné potvrdit bezpečnost všech geneticky modifikovaných potravin, v důsledku rozdílů ve způsobu, jakým jsou geny vloženy, avšak také naznačují, že potraviny které jsou v současné době veřejnosti k dispozici, by podle přísného testování a hodnocení existujících protokolů, měly být pro lidskou spotřebu bezpečné Ačkoli GMO potraviny jsou stále ještě relativně nové, nebyly v zemích, ve kterých bylo schváleno jejich použití do dnešního dne zaznamenány žádné nepříznivé zdravotní výsledky Další oblastí zájmu je, že použití genů odolných vůči antibiotikům v rostlinné produkci GMO může vést k produkci bakteriálních kmenů rezistentních vůči antibiotikům, které by mohly ohrozit obyvatelstvo. Avšak tato možnost je opět nízká, a odborníci nyní podporují využívání odlišných technologií, které nevyžadují gen rezistentní vůči antibiotikům Byly také obavy, že GMO potraviny jsou méně výživné, než konvenční potraviny a nemusí mít stejné zdravotní výhody, ale testování dosud tyto teorie nepotvrdilo

Vize do budoucna Jak se bude problematika GMO potravin rozvíjet do budoucna? Budou se rychle rozvíjet, stejně jako se rozvíjí jiné technologie. I když ekologická hnutí vyvíjejí silnou propagandu proti jejich zákazu, ,,bitvu nejspíš prohrají“. Postupně ztratí význam značit GMO potraviny, protože jich bude většina. A budou také levnější. Vznikne tak trh ,,genetických čistých potravin“ vedle trhu ,,ekologicky čistých potravin“, které si většina spotřebitelů nebude moci vůbec dovolit.

Význam GMO potravin Farmacie a medicína výroba léčiv (inzulín, lidský růstový hormon, srážlivý faktor atd.) studium chorob a vývoj léků Produkce farmaceuticky využitelných látek (obsah, kvalita lipidů a škrobu) Zemědělství a zemědělsko-potravinářská odvětví zlepšení technologických vlastností (odolnost vůči herbicidům, houbovým a virovým chorobám, škůdcům, zvýšení nutriční hodnoty atd.) Průmysl Kvasný textilní,(výroba aminokyselin,bílkovin,škrobu) Životní prostředí likvidace ropných havárií apod.

Platná legislativa GMO potravin Geneticky modifikované potraviny podléhají v Evropské unii i České republice velmi přísnému režimu. České zákony a příslušné vyhlášky, které vycházejí z potravinové legislativy EU, ukládají řadu povinností Legislativa EU požaduje, aby GMO výrobky byly podrobeny přísnému hodnocení jejich bezpečnosti dříve, než jim bude uděleno povolení pro lidskou výživu Evropská Unie, WHO a FAO společně odsouhlasili metodologii pro stanovení bezpečnosti GMO potravin a potravinářských přísad, která je označována jako "skutečná rovnocennost" (substantial equivalence). Tato metodika je zaměřená více na výrobek, než na výrobní postup

Závěr Obecně lze říci, že byl učiněn závěr, že GMO potraviny, které jsou k dispozici na trhu pro lidskou spotřebu, mohou být považovány za bezpečné, ale že je nutný další výzkum, pokud jde o možné dlouhodobé účinky na lidskou populaci Aktuální zkušební postupy pro geneticky modifikované potraviny v USA jsou nejméně tak přísné jako u konvenčních potravin, v některých případech jsou i přísnější, a je nutno poznamenat, že i ne - GMO potraviny mají potenciál škodit a nelze 100 % zaručit, že jídlo, které jíme, je zcela bezpečné. Tato technologie je podporována většinou zdravotnických organizací, včetně Americké lékařské společnosti, což naznačuje, že pokud se týká aktuálních poznatků, jsou tyto výrobky pro lidskou spotřebu bezpečné. Kromě toho, technologie používaná při vytváření geneticky modifikovaných potravin má potenciál poskytovat blahodárné účinky na zdraví lidské populace, i když to dosud není běžná praxe

Geneticky modifikované potraviny se rychle stávají běžným jevem v regálech supermarketů, s odhadem že 60 až 70% zpracovaných potravin v USA, obsahují geneticky modifikované přísady, a je pravděpodobné, že více a více zevšední jako technologický pokrok a tradiční metody růstu a jejich výroba nedokáže uspokojit rostoucí poptávku Nicméně, existuje obrovské množství potravin, které byly geneticky upraveny a potenciálně mohou mít vliv na naše zdraví, životní prostředí a potravní řetězec Obr. 2 Obr. 3

Ukázka geneticky modifikovaných potravin Obr. 4 Obr. 5

Použité zdroje Literární zdroje Internetové zdroje www.greenpeace.cz DROBNÍK,J. a ŠPIČÁK, V. (2002). Víme co jíme?:Geneticky modifikované organismy,alergie a další rizika z potravin. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací. 184 s. ISBN 80-7271-114-8 MYERSON, G. (2002). Donna Harawayová a geneticky upravené potraviny. Praha: Triton. 160 s. ISBN 80-7254- 268-0. Internetové zdroje www.greenpeace.cz http://cs.wikipedia.org/wiki/GMO

Zdroje obrázků Obr. 1 - http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/2534-filipiny- geneticky-modifikovana-zlata-ryze-bude-zrejme-schvalena Obr. 2 - http://www.halonoviny.cz/articles/view/7117094 Obr. 3 - http://www.ceskapozice.cz/domov/ekologie/skonci-v- evrope-%E2%80%9Egm%E2%80%9C-plodiny-drive-nez-zacaly Obr. 4 - http://www.bezpecnostpotravin.cz/stranka/geneticky- modifikovane-organismy-%28gmo%29.aspx Obr. 5 - http://www.akademon.cz/clanekDetail.asp?name=Jeste%20zdrave jsi%20rajce&source=1008