Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY"— Transkript prezentace:

1 ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/ _ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY-16 Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Inteligentní dům Ročník: III. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 PŘENOS VIDEOSIGNÁLU Pro přenos videosignálu je k dispozici několik variant. Kamera vytváří obraz a čato je rozhodující vzdálenost kamery a zařízení pro zpracování videosignálu s monitorem. V současné době jsou k dispozici sběrnicové vodičové okruhy, případně bezdrátový přenos videosignálu či přenos po optických vláknech.

4 DRUH PŘENOSU ODPOVÍDÁ TĚMTO PODMÍNKÁM:
Standardní počet kamer Vzdálenosti jednotlivých bloků videosystému Cena versus nároky-ekonomické porovnání Druh a vliv prostředí, do kterého je systém určen Požadované doplňující komponenty

5 Přenos po koaxiálním vedení
Videosignál z kamer je přenášen za použití koaxiálního 75Ω kabelu. Délka vedení je zde však omezena vlivem ztrát ve vedení a tedy úbytkem napětí v signálu. Parametry použitého kabelu jsou rozhodující pro stanovení nutnosti použití zesilovačů. Proto pro delší trasy je nutno použít opakovací zesilovače signálu (repeatry).

6 Přenos po symetrickém vedení
Videosignál z kamer je přenášen za použití kroucené dvojlinky-UTP kabelu. Základním druhem UTP kabelu je standardní twistový pár. Umožňuje přenášet videosignál ze 4 kamer po jednom kabelu. Vprincipu je tato varianta odolnější proti poruchám a tedy signál lze přenášet na větší vzdálenosti.

7 Dalším typem UTP kabelu je twistový pár kombinovaný se zvukem a napájením.
To znamená , že v jednom kabelu lze vést současně videosignál, napájení a případně zvuk. Zdroje tedy nemusí být umístěny u kamery. Tato varianta se používá zejména tam, kde není možné napájet kameru v místě její montáže. Rovněž lze kombinovat případ, kdy kamera není vybavena symetrickým vstupem. Použije se konvertor, který převede vstup nesymetrický 75Ω na vstup symetrický, a naopak symetrický vstup na nesymetrický výstup 75Ω.

8 Bezdrátový přenos videosignálu
se používá, kdy nelze provést kabelové rozvody videosignálu. Důležitou podmínkou pro spolehlivou funkci je přímá viditelnost mezi vysílací a přijímací anténou. Bezdrátové přenosové zařízení umožňuje přenos na vzdálenost až 2000m při přímé viditelnosti.

9 Přenos videosignálu po IP síti
Jedná se v současné o nový pohled a možnosti systémů průmyslové televize CCTV Tato technologie digitalizuje videosignály a přenáší přes sítě používající protokol IP (Internet Protocol). Pro připojení kamery a záznamového zařízení k monitoru svého PC je nutné vložit mezi kameru a monitor převodník signálu.

10 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu vlastností elektronických zařízení. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce jednoduchých přístrojů a komponent pro systémy EZS. Použité zdroje: Výpis z norem ČSN Ing. Jiří Kindl-Projektování bezpečnostních systémů Ing. Marek Čadík, Ph.D.- Objektová bezpečnost II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY"

Podobné prezentace


Reklamy Google