Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_19 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jaroslav Pech SCHŮZKY S ČEŠTINOU aneb HEZKY ČESKY Kapitola 13. Schůzka se souvětím.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_02 TÉMA: SLAVNÍ.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_01 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Číslovky Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 8., 9. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_17.
Souvětí souřadné spojky, poměry (opakování) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Významový poměr Autor Fulínová Šárka.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Pravopis i/y v koncovkách Název sady: Český jazyk 8. ročník.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_08_01_banky a jejich služby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Souvětí souřadné Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Mluvnický zápor Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_12 TÉMA: Vlastivěda4
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_01
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_15 TÉMA: Vlastivěda4
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_02
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_12
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_19
VY_32_Inovace_ Předložky s, z Český jazyk 8. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Přírodní zdroje na Zemi
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4B_13
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_01
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3A_08
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_08
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ JAZYK
ČESKO-SUROVINOVÉ ZDROJE
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_20 TÉMA: Vlastivěda4
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_16 poměr stupňovací
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4B_11
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_06
VY_32_INOVACE_ČJ.3.20 Anotace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
CESTOVNÍ RUCH AUTOR: Mgr. Aleš Skála
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_05
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
AUTOR: Kateřina Křížová
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_14 TÉMA: Vlastivěda4
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_03
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Jiřina Vlčková
Jazyk a jazyková komunikace
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_11 TÉMA: Slované
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_10
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_14
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_06
AUTOR: Mgr. Lenka Dolanová NÁZEV: VY_32_Inovace_7A_13 TÉMA: Násobení
významové poměry mezi souřadně spojenými hlavními větami
AUTOR: Mgr. Marie Benabdelmalek NÁZEV: VY_32_INOVACE_2B_14
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_11
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3A_05
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_19 TÉMA: ČESKÝ JAZYK PRO 2. STUPEŇ ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

Anotace  Prezentace je určena žákům 8. třídy.  Seznamuje žáky s významovými poměry mezi souřadně spojenými hlavními větami.  Podává přehled spojovacích výrazů mezi větami hlavními.  Rozvíjí praktické dovednosti tvoření souvětí.

Významové poměry mezi souřadně spojenými hlavními větami  Poměr slučovací – a, i, ani, nebo, také, též, pak, jednak – jednak, ani – ani  Poměr stupňovací – ba, dokonce, ba i, dokonce i, nejen – ale, nejen – nýbrž i, nejen – ale dokonce  Poměr odporovací – ale, avšak, však, nýbrž, naopak, jenže sice – ale  Poměr vylučovací – nebo, anebo, buď – nebo, buď – anebo  Poměr příčinný – neboť, vždyť, totiž, však také  Poměr důsledkový – proto, a proto, a tudíž, tedy, a tedy, a tak

Určete významové poměry vět v souvětí souřadném. Za jevištěm stála skupinka mladých lidí, ale nemohl jsem je ve tmě rozeznat. Hlavní hrdinka jásala i propadala zoufalství. Autor buď nechtěl přijít, nebo se rozstonal. Byla přesvědčena o svém talentu, a proto ji překvapilo rozhodnutí režiséra. Divák v první řadě se na nás chvíli díval, dokonce se i trochu usmál. slučovací důsledkový vylučovací odporovací stupňovací

Řešení  Za jevištěm stála skupinka mladých lidí, ale nemohl jsem je ve tmě rozeznat. (vylučovací)  Hlavní hrdinka jásala i propadala zoufalství. (slučovací)  Autor buď nechtěl přijít, nebo se rozstonal. (vylučovací)  Byla přesvědčena o svém talentu, a proto ji překvapilo rozhodnutí režiséra. (důsledkový)  Divák v první řadě se na nás chvíli díval, dokonce se i trochu usmál. (stupňovací)

Doplňte do vět vhodné spojovací výrazy.  Začali prodávat lístky ….. fronta se pohnula.  Představení se mi moc líbilo, ….. vám doporučuji jeho zhlédnutí.  Herečka nejen tancovala, ……. i zpívala.  Zdálo se jí to vtipné, ……. nedokázala se zasmát.  Ráda bych odešla o něco dřív, ……. bych nestihla poslední autobus. proto ale neboť a ale dokonce

Řešení  Začali prodávat lístky a fronta se pohnula.  Představení se mi moc líbilo, proto vám doporučuji jeho zhlédnutí.  Herečka nejen tancovala, ale dokonce i zpívala.  Zdálo se jí to vtipné, ale nedokázala se zasmát.  Ráda bych odešla o něco dřív, neboť bych nestihla poslední autobus.

Spojte jednotlivé části vět. Snažil se vyhovět, ale neubránila slzám. Hlavní hrdinka byla tohle představení bude mít hluboce dojata, a tak úspěch. Studenti se tísnili tam, kde představení skončilo. Herečka odešla zadním nepodařilo se mu práci schodištěm, jakmile dokončit. Tvrdil, že byla nejlevnější místa k stání.

Řešení  Snažil se vyhovět, ale nepodařilo se mu práci dokončit.  Hlavní hrdinka byla hluboce dojata, a tak se neubránila slzám.  Studenti se tísnili tam, kde byla nejlevnější místa k stání.  Herečka odešla zadním schodištěm, jakmile představení skončilo.  Tvrdil, že tohle představení bude mít úspěch.

Použité zdroje  KRAUSOVÁ, Zdeňka a Martina PAŠKOVÁ. Český jazyk 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2005, 128 s. ISBN  Vlastní zdroje  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Palečková.