Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_03

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_03"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_03 TÉMA: SLAVNÍ MATEMATIKOVÉ ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky druhého stupně základní školy, studenty středních škol a jejich učitele se životopisnými údaji o matematikovi. Informuje o jeho přínosu pro matematiku, připomíná poučky, které souvisí s jeho zkoumáním a odkazuje na školskou matematiku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Křížková, MBA

3 Euklidés asi 325 př.n.l. – asi 260 př. n. l. Řecký matematik a geometr

4 Život O Euklidově životě víme velmi málo.. Narodil se v Řecku. Studoval snad v Athénách na Platonově Akademii. Vynikající antický matematik . Zabýval se snad všemi oblastmi matematiky. Nejvíce ho proslavilo 13 knih základů Stoicheia ve kterých shrnul veškeré poznatky tehdejší matematiky a Euklidův algoritmus.

5 Euklides se zabýval teorií čísel a nalezl postup pro
Euklidův algoritmus Euklides se zabýval teorií čísel a nalezl postup pro vyhledávání největšího společného dělitele dvou celých čísel – Euklidův algoritmus.

6 Euklidův 1 a 2 postulát Máme-li dva body pak existuje přímka která jimi prochází. Úsečku můžeme prodloužit tak, že vznikne opět úsečka.

7

8

9

10

11 Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office.
BEČVÁŘ, J. a FUCHS, E. Historie matematiky I: Seminář pro vyučující. 1. vyd. Jevíčko: ČVUT Brno, 1991. BEČVÁŘ, J. a FUCHS, E. Historie matematiky II.: Seminář pro vyučující. 1. vyd. Praha: Prometheus, ISBN ISBN BEČVÁŘ, J. a FUCHS, E. Matematika v proměnách věků I. 1. vyd. Praha: Prométheus, ISBN BEČVÁŘ, J. a FUCHS, E. Matematika v proměnách věků II. 1. vyd. Praha: Prométheus, ISBN X. BEČVÁŘ, J. a FUCHS, E. Matematika v proměnách věků III. 1. vyd. Praha: Prométheus, ISBN BEČVÁŘ, J. a FUCHS, E. Matematika v proměnách věků IV. 1. vyd. Praha: Prométheus, ISBN BEČVÁŘ, J. a FUCHS, E. Matematika v proměnách věků V. 1. vyd. Praha: Prométheus, ISBN


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_03"

Podobné prezentace


Reklamy Google