Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_19

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_19"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_19 TÉMA: CHEMIE PRO 2. STUPEŇ ZŠ ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky s významnými nekovy – sírou a fosforem. Seznamuje žáky s formami těchto nekovů, jejich výskytem, vlastnostmi a využitím. Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Gabriela Budínská.

3 Významné nekovy – síra, fosfor
Je prvkem 16. (VI.A) skupiny. Patří do skupiny chalkogenů. Je to nekovový prvek žluté barvy. V krystalech tvoří osmiatomové molekuly S8. V přírodě se vyskytuje jako volný prvek i vázaná ve sloučeninách. Je známá již od starověku.

4 Síra Vyskytuje se v několika modifikacích:
Kosočtverečná síra – je stálá, krystalická, ve vodě nerozpustná forma. Plastická síra – vzniká ochlazením horké kapalné síry. Má hnědou barvu, je pružná. Prášková síra (sirný květ) – vzniká rychlým ochlazením par síry.

5 Fosfor Je prvkem 15. (V.A) skupiny.
V přírodě se vyskytuje pouze ve sloučeninách. Vyskytuje se ve třech formách – bílý, červený a černý fosfor.

6 Bílý fosfor Je tvořen čtyřatomovými molekulami P4. Je velmi reaktivní.
Je měkký (lze ho krájet nožem), má nažloutlou barvu. Je velmi jedovatý. Na vzduchu je samovznětlivý (uchovává se pod vodou). Jeho páry ve tmě fosforeskují (světélkují). Používá se k výrobě signalizační munice, zápalných prostředků a při výrobě jedovatých nástrah na hlodavce.

7 Červený fosfor Je na vzduchu neomezeně stálý, není
samozápalný, nesvětélkuje, není jedovatý. Používá se k výrobě běžných kuchyňských zápalek a různých pyrotechnických potřeb – zápalky, roznětky a další. Černý fosfor Je velmi stálý. Fyzikálními vlastnostmi připomíná spíše kovy - má kovový lesk, je tepelně i elektricky vodivý.

8 Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office.
BENEŠ, Pavel, Václav PUMPR a Jiří BANÝR. Základy chemie pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. Vyd. 2. Ilustrace Naděžda Lexová, Miroslava Jakešová. Praha: Fortuna, 1996c1993, 2 sv. ISBN ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. Chemie 8: pro základní školy a víceletá gymnázia : učebnice. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2006, 136 s. ISBN WERTHEIM, Jane, Chris OXLADE a John WATERHOUSE. Ilustrovaný přehled chemie. [1. vyd.]. Překlad Petr Pánek. Ilustrace Kuo Kang Chen. Ostrava: Blesk, 1994, 128 s., barev. vyobr. ISBN X.


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_19"

Podobné prezentace


Reklamy Google