PRÁVNÍ ASPEKTY VYTVÁŘENÍ ALIANCE Aliance a strategická partnerství 21.4.2006 Daniel Rejman.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

SYSTÉM KONTROLY PŘI TĚŽBĚ DŘEVA Tisková konference
 Příspěvek v rámci konference Student Business Forum 2011  Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové  autor: JUDr. Milan Plíšek Advokátní.
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Spolupráce mezi obcemi Spolupráce při výkonu samostatné působnosti a)Na základě smlouvy o splnění konkrétního úkolu b)Na základě smlouvy o vytvoření svazku.
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Ostrava, 04. listopadu 2013.
Finalizace akvizičního procesu
Zajištění a utvrzení dluhu
Kontrolní procesy. Funkce kontrolního procesu Dohled Srovnávání Náprava odchylek Ovlivňování budoucích rozhodnutí (zpětná vazba)
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
GRANTOVÝ SYSTÉM MČ Praha 21 ZMĚNY ŽÁDOST VYÚČTOVÁNÍ ÚJEZD NAD LESY 7. LEDNA 2012.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Jak vybudovat úspěšnou zahraniční spolupráci II. Motto: Na ´družbu´ si již nehrajeme … Workshop IV.
vytvořený v projektu OP VK
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Specifika Smlouvy o poskytnutí dotace u závěrečných výzev Říjen 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Způsobilé výdaje poskytovatelů sociálních služeb pro Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Rozpočty územních samosprávných celků
Jak předcházet finančním problémům Odbor: Finanční a strategické služby 2011.
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
MEDIACE ČESKÁ ZKUŠENOST III. KONZULTACE. OSNOVA 1. ZÁKONNÉ PODMÍNKY PRO REALIZACE MEDIACE V ČESKÉ REPUBLICE 2. K PROCESU MEDIACE POJETÍ MEDIACE VZTAHY.
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
Problematika zadávání vodohospodářských projektů v ČR Mgr. Hana Šachová.
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Základy pracovněprávních vztahů
Setkání regionálních výrobců
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Základy pracovněprávních vztahů
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Další vnitrostátní předpisy
SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

PRÁVNÍ ASPEKTY VYTVÁŘENÍ ALIANCE Aliance a strategická partnerství Daniel Rejman

HLAVNÍ PILÍŘE ÚSPĚŠNÉHO ČLENSTVÍ V ALIANCI ekonomická výhodnost členství bezpečný právní rámec členství

ÚČEL zvýšení šancí uspět v konkurenční soutěži na zahraničním trhu zvýraznění silných stránek jednotlivých účastníků aliance ve prospěch společných cílů efektivní spolupráce umožňuje poskytovat komplexnější a kvalitnější služby úspory nákladů zahraniční expanze

SMLUVNÍ VZTAH MEZI ČLENY ALIANCE specifikace společného projektu vytčení reálných a dosažitelných cílů a ztotožnění se s nimi smlouva o spolupráci není upravena jako smluvní typ v obchodním a ani občanském zákoníku dostatečné určení předmětu svých závazků – jinak smlouva uzavřena není (§ 269 odst. 2 ObchZ) označení smlouvy odráží vzájemnou spolupráci všech stran v zájmu realizace společného cíle (např. prosazení se na zahraničním trhu)

SMLOUVA O SPOLUPRÁCI OBSAH 1 I.Předmět smlouvy II.Projekt III.Program IV.Náklady V.Doba smlouvy VI.Rozhodování v rámci Projektu VII.Způsob výkonu společné činnosti, Leader a odpovědnost smluvních stran VIII.Kontrola a koordinace IX.Účet

SMLOUVA O SPOLUPRÁCI OBSAH 2 X.Přidělení a vypořádání Dotace XI.Práva a povinnosti smluvních stran XII.Odpovědnost za škodu XIII.Sankce XIV.Důvěrné údaje XV.Vyšší moc XVI.Kontaktní osoby XVII.Závěrečná ustanovení

DOTACE dotační prostředky ve výši 50% celkových uznatelných nákladů (maximálně však v částce 1 milion Kč) na dotaci není právní nárok dotace je splatná až následně po realizaci (žádné zálohy) výše dotace je odvislá od rozhodnutí poskytovatele dotace pouze ze skutečných uznatelných nákladů podporované marketingové aktivity podmínky pro udělení dotace

DOTACE (2) dodržení závazného postupu pro získání dotačních prostředků rozhodování poskytovatele o výši dotace s přihlédnutím k urč. parametrům: –doložitelný zájem o předmětný výrobek v daném zahraničním teritoriu –předchozí průzkumy zahraničních trhů –okolnosti průniku na zahraniční trhy –konkurenční výhody výrobků –předchozí exportní zkušenosti –předpokládané kvalitativní a kvantitativní cíle

DOBA TRVÁNÍ ALIANCE po dobu trvání projektu možnosti dřívějšího ukončení účastenství v alianci varianty skončení účasti v alianci –dohodou –výpovědí pro neplnění povinností, které by zpravidla měla předcházet výzva k nápravě závadného stavu –okamžitým zrušením smlouvy nebo v případě odstoupení od smlouvy –z důvodu vyšší moci

FINANCOVÁNÍ ALIANCE výlučně z vlastních zdrojů účastníků čerpání úvěrových prostředků hrazení nákladů a rozdělování příjmů mezi členy aliance kvalifikovaný odhad předpokládaných nákladů a očekávatelných příjmů pro alianci jasná představa o podílech jednotlivých členů aliance na hrazení nákladů a na budoucí rozdělování příjmů

ROZHODOVÁNÍ V ALIANCI podle velikosti podílů (podílu odpovídá váha hlasu) pravidelná komunikace a reporting stanovení jasných principů ohledně přijímání rozhodování (prostá nebo kvalifikovaná většina) setkávání v pravidelných termínech –řádná pozvánka –návrh agendy –možnost doplnění agendy o další body podle aktuálních potřeb úloha Leadera –organizace setkávání a pořizování písemných zápisů

SPOLEČNÁ ČINNOST A JEDNÁNÍ ZA ALIANCI Leader aliance –vedení společného účtu –vymezení mandátu pro Leadera –upřednostnění zájmů aliance nad zájmy osobními –jednání s třetím osobami, vč. jednání s CzechTrade ve věci dotace –informování členů zejména při setkání v pravidelných termínech pečlivý výběr své kontaktní osoby jednající za účastníka aliance rozlišení kontaktních osob pro věci obchodní+organizační a pro věci technické

PRÁVA A POVINNOSTI ČLENŮ ALIANCE právo kontroly hrazení společných nákladů zákaz konkurence dodržování interních předpisů ochrana důvěrných údajů dodržování interních předpisů aliance právo člena aliance na informaci o aktuálním stavu aliance ochrana práv aliance jako celku a jeho jednotlivých členů

SANKCE A ODPOVĚDNOST ZA ŠKODU důraz na prevenci vzniku škod smluvní pokuty za neplnění povinností spjatých s členstvím v alianci společný postup v alianci představuje i možnost určitých nebezpečí pro alianci i její jednotlivé členy –různé druhy motivace členů k dobrovolnému a včasnému plnění povinností člena aliance –adekvátnost smluvních pokut ve vztahu k významu a závažnosti smluvně převzatých povinností

DĚKUJI ZA POZORNOST A PŘEJI HODNĚ ZDARU PŘI VAŠEM PODNIKÁNÍ A EXPORTU Daniel Rejman