Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Sacharidy
Významné přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách; Zelené rostliny je produkují při fotosyntéze; Živočichové je musí přijímat v potravě (při jejich nedostatku jsou schopni si je krátkodobě syntetizovat z aminokyselin a glycerolu).
Stavební materiál těl organismů (celulóza, chitin); Zásobní látka (u živočichů – glykogen, u rostlin škrob, inulin); Zdroj energie – pokryjí 50–75 % veškeré energetické potřeby člověka; Pro člověka jsou důležitým chuťovým faktorem; Příznivě působí na peristaltiku střev; Mají vliv na vhodné složení střevní mikroflóry. Funkce sacharidů v organismu
Způsobuje kazivost zubů; Zvyšuje nároky na spotřebu vitamínu B 1 ; Zvyšuje glykémii a hladinu inzulinu; Mění se na tuk a způsobuje obezitu; Je rizikovým faktorem kardiovaskulárních chorob; Kvašení nadbytečných sacharidů způsobuje v tlustém střevě nadýmání. Nadbytek sacharidů ve stravě
Monosacharidy – 1 monosacharidová jednotka (glukóza, fruktóza); Oligosacharidy – 2–10 monosacharidových jednotek (sacharóza, maltóza, laktóza); Polysacharidy – více než 10 monosacharidových jednotek (škrob, glykogen, inulin, celulóza); Rozdělení sacharidů
Pro člověka jsou stravitelné monosacharidy, disacharidy a polysacharidy; Potřeba sacharidů záleží na věku, pohlaví a fyzické zátěži (u dospělých se pohybuje v rozmezí 265–550 g/den).
Glukóza (hroznový cukr) –bílá, sladká, krystalická látka; –je obsažena v ovoci, včelím medu a v krvi; –při námaze se rychle vstřebává, je rychlým zdrojem energie pro organismus; –je základní součástí mnoha oligosacharidů a polysacharidů; –glykémie udává množství glukózy v krvi, která se pohybuje u zdravého člověka 3,3–5,6 mmol/l. Zástupci sacharidů
Fruktóza (ovocný cukr ) –je sladší než glukóza; –je obsažena v ovoci a včelím medu; –je součástí sacharózy.
Sacharóza –skládá se z glukózy a fruktózy; –vyrábí se z cukrové řepy nebo cukrové třtiny; –nachází se v ovoci a zelenině; –působením tepla vzniká karamel, po delším působení tepla vzniká kulér (má tmavší barvu než karamel, používá se na přibarvování masových šťáv).
Maltóza (sladový cukr) –je složena ze dvou molekul glukóz; –má o 2/3 menší sladivost než sacharóza; –vzniká při výrobě sladu působením enzymů v klíčících semenech ječmene.
Laktóza (mléčný cukr) –je složena z galaktózy a glukózy; –působením bakterií mléčného kvašení se mění na kyselinu mléčnou.
Celulóza –patří mezi polysacharidy; –je hlavní složkou buněčných stěn vyšších rostlin; –pro člověka je nestravitelná; –tvoří důležitou součást potravy jako složka tzv. vlákniny.
Glykogen –je živočišný polysacharid; –skládá se z glukózy; –vyskytuje se v játrech a svalech.
Inulin –je složen z fruktózy; –tvoří rezervní polysacharid v hlízách topinambur, kořenech čekanky, v artyčokách, černém kořeni a chřestu; –pro lidský organismus je nevyužitelný, vylučuje se téměř beze změny ; –používá se ve stravě diabetiků.
Škrob –zásobní látka rostlin, skládá se z velkého množství molekul glukózy; –je tvořen z 20 % amylózou a z 80 % amylopektinu; –vyskytuje se v mouce, pečivu, obilovinách, luštěninách atd.; –působením suchého tepla vzniká dextrin, který se dále může přeměňovat na maltózu a dále na glukózu; –škrob se vyrábí z brambor, pšenice, kukuřice, rýže a jiných surovin.
Vláknina (celulóza) –patří mezi nestravitelné, nevyužitelné sacharidy a neposkytuje řádnou energii; –v organizmu působí jako prevence závažných civilizačních chorob; –zvětšuje objem potravy a tím vyvolává pocit nasycení; –urychluje pohyb střev; –ovlivňuje vyprazdňování; –chrání před chronickou zácpou; –urychluje vylučování tuků a cholesterolu; –reguluje i hladinu cukru v krvi.
Mgr. BENEŠOVÁ, Marie. Mgr. SATRAPOVÁ, Hana.: Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., s. ISBN str. 164–172. Obrazový materiál: NEUROtiker. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Yikrazuul. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: NEUROtiker. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Lauri Andler (Phantom). [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: NEUROtiker. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Zdroje
NEUROtiker. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: NEUROtiker. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Okram. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: NEUROtiker. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: NEUROtiker. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Rik Schuiling / TropCrop - Tropical Crops Services. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: apeda,gata-gata%28Hatusua,W.Seram,Maluku,ID_thu01oct h%29.jpg lifar. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: