Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Kapitálové OS – Akciová společnost Ročník / obor studia:II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Dlouhodobý majetek podniku VY_32_INOVACE_MAJ_18. Obsah Charakteristika dlouhodobého majetku Členění dlouhodobého majetku Pořizování dlouhodobého majetku.
PODNIKÁNÍ ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI DRUŽSTVO.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Publicita v hotelnictví.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
VY_32_INOVACE_LID_19 Ukončení pracovního poměru. Obsah Způsoby ukončení pracovního poměru Dohoda Výpověď Okamžité zrušení Zrušení ve zkušební lhůtě Uplynutí.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Příprava založení fiktivní firmy I Obchodní zákoník Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Podnikání.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Obchodní zákoník a rejstřík Ročník / obor studia:II.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_05 Název materiáluAkcie AutorMgr.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM Právní úprava podle zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů doc. JUDr. Ludmila Lochmanová,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Kapitálové OS – Společnost s ručením omezeným Ročník.
Společnost s ručením omezeným. Osnova výkladu e - SRO.cz Vše, co potřebujete vědět o s.r.o.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO28 Název.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Reklama a reklamní.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Hůdová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Osobníkapitálové Obchodní společnosti - veřejná obchodní společnost - komanditní společnost - společnost s ručením omezeným - akciová společnost.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO38 Název školy: Střední průmyslová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební materiál
ZMĚNA ZÁKLADNÍHO KAPITÁLU
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Název vzdělávacího materiálu
Ing. Veronika Dostálková MBA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mezinárodní hotelnictví
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Účtování obchodních společností- korporací
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Komanditní společnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Základní znaky Jde o právnickou osobu ve formě družstva
Charakteristika daňové evidence
Název projektu: Moderní škola
UPVK_2003 Podnikové hospodářství 1 podzim 2015
Podnik a podnikání Ing. Kateřina dušáková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Zákon o statusu veřejné prospěšnosti.
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Kapitálové OS – Akciová společnost Ročník / obor studia:II. – III. r./ Hotelnictví a turismus Vypracoval:Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. a II. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 608 Klíčová slova: Akcie, základní kapitál, představenstvo,, valná hromada, dozorčí rada. Anotace: Výkladová prezentace na téma Akciová společnost.

Kapitálové OS – Akciová společnost

Kapitálové obchodní společnosti charakteristickým rysem je kapitálová účast společníků, nikoli jejich osobní účast na podnikání nebo řízení společnosti; společníci ručí za závazky jen do výše svého vkladu. V ČR existují dvě formy kapitálových obchodních společností společnost s ručením omezeným – s.r.o. akciová společnost – a.s.

Zahájení podnikání Zahájení podnikání je dvoustupňové: založení obchodní společnosti (sepsání smlouvy mezi společníky), vznik obchodní společnosti (zápis do obchodního rejstříku).

Založení společnosti: a)společenskou smlouvou podepsanou všemi společníky a notářsky ověřenou, b) zakladatelskou listinou notářsky ověřenou (připouští-li zákon, že společnost může založit jediný zakladatel).

Vznik společnosti: dnem zápisu společnosti do obchodního rejstříku, návrh na zápis do obchodního rejstříku musí být podán do 90 dnů od založení společnosti.

Založení akciové společnosti (zkratka „akc. spol.“ nebo „a. s.“) Zakládá se v případě, že je třeba shromáždit větší množství kapitálu, akciovou společnost založíme buď: bez výzvy k upisování akcií (pokud jsme schopni vložit celkem 2 mil. Kč) s výzvou k upisování akcií (pokud nemáme dostatek prostředků, potom ale musíme získat základní kapitál 20 mil. Kč).

Akcie cenný papír se kterým jsou spojena práva akcionáře na podíl při řízení firmy na zisku, mají listinnou a zaknihovanou podobu, akcie je předmětem dědictví, akcie se skládá z titulní strany, kupónového archu a talónu

Orgány akciové společnosti nejvyšší orgán - valná hromada (schůze všech akcionářů) statutární orgán - představenstvo řídí firmu po celý rok kontrolní orgán - dozorčí rada kontroluje práci představenstva

Valná hromada je nejvyšší orgán akciové společnosti, je schopna usnáše­ní, pokud jsou přítomni akcionáři, kteří mají akcie, jejichž jmenovitá hodnota přesahuje 30 % základního kapitálu společnosti, rozhoduje většinou hlasů přítomných, počet hlasů se řídí jmenovitou hodnotou akcií akcionáře.

Působnost valné hromady změna stanov, rozhodnutí o zvýšení a snížení základního kapitálu, volba a odvolání členů představenstva, volba a odvolání členů dozorčí rady, schválení roční účetní závěrky, rozhodnutí o rozdělení zisku, rozhodnutí o zrušení společnosti.

Představenstvo někde označované jako správní rada je statutárním orgánem akciové společnosti, má nejméně tři členy, členové volí svého předsedu, představenstvo rozhoduje o všech záležitostech společnosti, pokud nejsou vyhrazeny valné hromadě, zastupuje společnost vůči třetím osobám, před soudem a před jinými orgány, vytváří a řídí organizaci práce, zabezpečuje řádné vedení účetnictví a předkládá valné hromadě ke schválení roční účetní závěrku s návrhem rozdělení zisku.

Dozorčí rada je nejvyšším kontrolním orgánem společnosti, členem dozorčí rady nemůže být člen představenstva, dozorčí rada dohlíží na činnost představenstva, její členové (nejméně tři) jsou oprávněni nahlížet do všech dokladů týkajících se společnosti, kontrolují účetnictví, přezkoumávají roční závěrku a návrh na rozdělení zisku, dozorčí rada předkládá zprávy a svá vyjádření valné hromadě dozorčí rada musí být vytvořena.

Ručení v akciové společnosti za závazky ručí akciová společnost jako celek svým majetkem, v případě jejího zániku akcionář přijde o své akcie, a tedy o majetek, který do nich vložil; v podstatě ale neručí

Rozdělení zisku každý akcionář má právo na podíl ze zisku, tedy na dividendu, podle počtu svých akcií, podmínkou ovšem je, že byl zisk vytvořen a valná hromada rozhodla o vyplácení dividend.

Použitá literatura KOČÍ, Jana a Lenka ŠAMŠOVÁ. Základy ekonomiky: pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2009, 143 s. ISBN ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie stručný přehled: Teorie a praxe aktuálně a v souvislostech. 1. vyd. Zlín: CEED nakladatelství, 2002, 279 s. ISBN