Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_0306_základní VČ Téma: Základní skladební dvojice Číslo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Advertisements

SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Psaní i/y v koncovkách sloves
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_596_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na shodu podmětu s přísudkem. Žáci si procvičí učivo na několika cvičeních. Vzdělávací oblast:
Shoda přísudku s podmětem
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Shoda přísudku s podmětem
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:5. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Rozvíjející.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_472_4TR_CJ Autor: Mgr. Iveta Grocholová.
Základní skladební dvojice-cvičení
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_498_Shoda přísudku s několikanásobným podmětem AUTOR: Mgr.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE (PODMĚT A PŘÍSUDEK)
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_547_SHODA_PŘÍSUDKU_S_POD MĚTEM Téma: OPAKOVÁNÍ.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_030_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu mužského neživotného Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka.
72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu středního Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Český jazyk Ročník :
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –příčestí.
K daným podstatným jménům doplň vhodná příčestí minulá: jablka auta kuřata rajčata kola srdce světla polena bila dozrávala hořela troubila padala pípala.
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_16 Téma: Pravopis – shoda přísudku s podmětem Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Shoda přísudku s podmětemNajdi podmět a podtrhni ho Jakého je rodu.
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jitka Havránková ČísloVY_32_INOVACE_3211 NázevShoda podmětu s přísudkem Téma hodinyShoda podmětu.
Co je to několikanásobný podmět?. Několikanásobný podmět je vyjádřen několika souřadnými výrazy. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu oddělujeme.
Jméno autoraMgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvořeníkvěten 2013 Ročník4. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_23_Shoda.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_09_SKLADBA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Shoda přísudku s podmětem Autor Chňoupková.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová i i y y DRUHY PODMĚTU.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.04 Shoda podmětu s přísudkem.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Základní a rozvíjející větné členy Grafický rozbor věty jednoduché.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Co je to několikanásobný podmět?
Přívlastek VY_32_INOVACE_03-27 Ročník: Vzdělávací oblast:
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
Shoda přísudku s podmětem
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Shoda podmětu s přísudkem
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 11_Skladebné dvojice
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod
Jazyk a jazyková komunikace Shoda přísudku a podmětu Mgr
VY_32_Inovace_6.3.2 shoda přísudku s několikanásobným podmětem
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 048
Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_0306_základní VČ Téma: Základní skladební dvojice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření: Datum ověření:

Anotace Tematický okruh: český jazyk – skladba – základní skladební dvojice Ročník: 6. – 9. Materiál slouží k výkladu, opakování a procvičení daného tématu, je doplněn úkoly určenými ke samostatné i skupinové práci. Využívá animací, které ukazují správné řešení. Motivuje a aktivizuje žáky.

Základní skladební dvojice Přísudek – základní větný člen, vyjadřuje činnost nebo stav podmětu Př.: Hlasatel čte zprávy. (Co dělá hlasatel? Čte.) Podmět – základní větný člen, vyjadřuje původce či nositele činnosti Př.: Zkušený pilot řídí letadlo v mlze. (Kdo řídí letadlo? Pilot.) Shoda přísudku a podmětu Přísudek – základní větný člen, vyjadřuje činnost nebo stav podmětu Př.: Hlasatel čte zprávy. (Co dělá hlasatel? Čte.) Podmět – základní větný člen, vyjadřuje původce či nositele činnosti Př.: Zkušený pilot řídí letadlo v mlze. (Kdo řídí letadlo? Pilot.) Shoda přísudku a podmětu

Spojte přísudky s podměty nikdovyjí vlcise nasytil dítějsou voňavé hladovýse nesmál růžese stala učitelkou Martinaplakalo

Shoda přísudku v minulém čase s podmětem v množném čísle Podmět rodu mužského životného Kluci hráli na hřišti fotbal. Podmět rodu mužského neživotného Stromy se ve větru ohýbaly. Podmět rodu ženského Holky se nám smály. Podmět rodu středního Koťata se vyhřívala na slunci. -i -y -a

Doplňte koncovky přísudků Okna zůstal__ otevřen__ dokořán. Na ulici se rozštěkal__ psi. Třešně se krásně červenal__. Konečně jsme dorazil__ do cíle. Děti pozoroval__ lvy, kteří se líně procházel__ za silným sklem výběhu. Oči nás v silném větru pálil__.

Shoda přísudku s několikanásobným podmětem Jeden z podmětů je rodu mužského životného - píšeme –i Př.: Martina a její bratr se pohádali. Kateřina s Otakarem se také pohádali. Bořek s Natálií se tím bavili. Ale také: Kateřina s Otakarem se také pohádala. Bořek s Natálií se tím dobře bavil.

Shoda přísudku s několikanásobným podmětem Ani jeden podmět není rodu mužského životného, pak píšeme: -y Podmět rodu mužského neživotného nebo rodu ženského -y -y Podmět rodu středního v jednotném čísle -y -a Všechny podměty rodu středního v množném čísle -a

Několikanásobný podmět rodu mužského neživotného, či rodu ženského Automobily i autobusy stály na parkovišti. Třešně i višně dozrávaly. Dříve se používaly k sečení srpy a kosy. Kotě i kočky se vyhřívaly na slunci. Auto i motorka stály v garáži.

Několikanásobný podmět rodu středního v jednotném čísle Polsko a Česko uzavřely smlouvu o spolupráci. Zrcadlo i všechna okna se leskly. Housata, káčata, dokonce i štěně se cachtaly v kaluži.

Několikanásobný podmět pouze rodu středního v množném čísle Kola i auta stála před domem. Zrcadla a okna se leskla. Hříbata a telata se pásla v ohradě.

Doplňte koncovky přísudků Komáři a mouchy nás obtěžoval___. Švihadla a míče byl___ uložen___ v kabinetu. Iveta s Martinem šl___ do kina. Pole a lesy byl___ pokryt___ sněhem. Husa s housaty se kolébal___ k blízkému rybníčku. Festivalu se účastnil___ také orchestry se svými dirigenty. Štěně a kotě se honil___ po dvoře. Kola i zavazadla byl__ uložen__ v úschovně.

ZDROJE STÝBLÍK, Vlastimil a kol. Přehledná mluvnice češtiny pro základní školy. Praha: Fortuna, 1992, ISBN TOPIL, Zdeněk; BIČÍKOVÁ, Vladimíra. Český jazyk s Tobiášem. Havlíčkův Brod: Tobiáš, 1996, ISBN