Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Náklady podniky 2.Výnosy podniku 3.Hospodářský výsledek podniku 4.Použití zisku z hlediska podniku 5.Použití.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Ing. Lenka Štibrányiová
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Náklady VY_32_INOVACE_ při výrobě, obchodování, dopravě apod. dochází k spotřebě či opotřebení výrobních faktorů - pokud tuto spotřebu či opotřebení.
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Kdo vytváří přidanou hodnotu
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Úvod do podnikových financí
VÝNOSY.
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Efektivnost.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Naturální výsledky výroby
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.10 Ročník2. ročník.
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_243.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
SMĚRNÁ ÚČTOVÁ OSNOVA A ÚČTOVÝ ROZVRH
MĚŘENÍ VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
* HOSPODAŘENÍ PODNIKU 2 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví.
VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Zdroj: KOVANICOVÁ, D. Abeceda účetních znalostí pro každého.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Úvod do podnikových financí
Rozvahové a výsledkové účty
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
Příklad Využijte níže uvedené účetní výkazy (v mil. Kč) k sestavení základních poměrových ukazatelů rentability (ROE, ROA a ROS), likvidity (L1, L2, L3),
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1110Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
Finanční výkazy obchodních společností
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_613 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Výsledkové účty Jméno autora:
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_73 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_582 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNICTVÍ – INFORMACE,
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Téma 8 Mzdový systém podniku a jeho tvorba
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1151Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VýnosyVýnosy. Výnosy Výnosy představují výkony podniku. Hlavní složku výnosů tvoří tržby z prodeje výrobků, zboží či služeb.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK PODNIKU
Ing. Veronika Dostálková MBA
Náklady a Výnosy.
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: ICT ve výuce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Náklady podniky 2.Výnosy podniku 3.Hospodářský výsledek podniku 4.Použití zisku z hlediska podniku 5.Použití zisku z hlediska státu 6.Řešené úlohy 7.Zdroje Hospodaření podniku

1. Náklady podniku Peněžní vyjádření spotřeby práce, kapitálu a ostatních hospodářských prostředků. Příklady:  spotřeba materiálu,  opotřebení strojů a budov,  výplata mezd zaměstnancům,  spotřeba energie.

Náklady podniku ČLENĚNÍ NÁKLADŮ: Dle charakteru:Dle sféryDle spotřebovanéDle vztahu vzniku: práce:k výkonům: provozní, finanční, náklady výroby, věcné, fixní, mimořádné. náklady služeb. osobní. variabilní.

2. Výnosy podniku Ocenění výkonů podniku (peníze získané prodejem výrobků, zboží, služby apod.). ZÁKLADNÍ ČLENĚNÍ VÝNOSŮ Realizační Nerealizační Vznikají prodejem Vznikají jiným způsobem výkonů podniku. než prodejem výkonů podniku.

Výnosy podniku ČLENĚNÍ VÝNOSŮ DLE CHARAKTERU Provozní Finanční Mimořádné Tržby za prodané výrobky, Tržby z prodeje CP, Prodej odepsaného HM, aktivace vlastních výkonů. úroky z vkladů.zúčtování rezerv.

3. Hospodářský výsledek podniku Rozdíl mezi celkovými výnosy a celkovými náklady. HV = V – N Může být dvojího typu: ZISKVýnosy jsou větší než náklady. ZTRÁTANáklady jsou větší než výnosy.

Hospodářský výsledek podniku Snaha podniku o snižování nákladů a zvyšování výnosů:  materiální, energetické a mzdové úspory,  zavedení dokonalejší techniky a technologie,  zlepšování organizace práce. Snaha podniku o snižování nákladů a zvyšování výnosů:  materiální, energetické a mzdové úspory,  zavedení dokonalejší techniky a technologie,  zlepšování organizace práce.

4. Použití zisku z hlediska podniku  Platba daně z příjmu.  Výplata podílů ze zisku společníkům.  Příděl do fondů podniku.  Splacení dlouhodobých úvěrů.  Nákup dlouhodobého majetku.  Investice podniku.  Platba daně z příjmu.  Výplata podílů ze zisku společníkům.  Příděl do fondů podniku.  Splacení dlouhodobých úvěrů.  Nákup dlouhodobého majetku.  Investice podniku.

5. Použití zisku z hlediska státu Daně z příjmu se soustřeďují ve státním rozpočtu, který je určen k přerozdělování peněz v národním hospodářství.  Příspěvky státním neziskovým organizacím (školství, zdravotnictví, kultura, věda).  Policie.  Obrana státu.

Hodnocení a odměňování pracovníků 1.Co rozumíme pod pojmem náklady podniku? 2.Uveďte příklady nákladů. 3.Členění nákladů dle charakteru. 4.Členění nákladů dle sféry vzniku a vztahu k výkonům. 6. Řešené úlohy Peněžní vyjádření spotřeby práce, kapitálu a ostatních hospodářských prostředků. Spotřeba materiálu, opotřebení strojů a budov, výplata mezd zaměstnancům, spotře- ba energie. Provozní, finanční a mimořádné náklady. Náklady výroby a náklady služeb. Náklady fixní a variabilní.

5.Co rozumíte pod pojmeme výnosy podniku? 6.Členění výnosů dle charakteru. 7.Základní členění výnosů. 8.Jak zjistíme hospodářský výsledek podniku? Oceněné výkony podniku, peníze získané prodejem výrobků, zboží, služby apod. Provozní, finanční a mimořádné výnosy. Výnosy realizační a nerealizační. Rozdíl mezi celkovými výnosy a celkovými náklady podniku.

9.Dva typy hospodářského výsledku podniku. 10. Uveďte možnosti snižování nákladů. 11. Použití zisku z hlediska podniku. 12. Použití zisku z hlediska státu. Zisk – v případě, že výnosy jsou větší než náklady. Ztráta – v případě, že výnosy jsou menší než náklady. Zisk – v případě, že výnosy jsou větší než náklady. Ztráta – v případě, že výnosy jsou menší než náklady. Materiální, energetické a mzdové úspory, zavedení dokonalejší techniky a technologie, zlepšování organizace práce. Platba daně z příjmu, výplata podílů ze zisku společníkům, příděl do fondů podniku, splacení dlouhodobých úvěrů, nákup dlouhodobého majetku, investice podniku. Příspěvky státním neziskovým organizacím (školství, zdravotnictví, kultura, věda), policie, obrana státu.