Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický okruh: Finanční gramotnost Název materiálu: Finance a podnik Číslo materiálu: VY_62_Finanční gramotnost_1.A_FG_06/20 Autor: Ing. Vladimír Kasík Datum tvorby: Všechny neocitované myšlenky patří autorovi.

2 Anotace: Téma finance a podnik se zabývá nejobvyklejšími způsoby financování podniku a zacházení s podnikovými financemi. Určeno žákům středních škol, věková kategorie 15 – 18 let.

3 Finance a podnik Známe finance veřejné, (státních institucí, místních úřadů, ústřední fondy), soukromé finance (firem, bank, pojišťoven) a domácností (úspory, pojištění, cenné papíry).

4 Finance a peníze v podnikatelské sféře
Vyjadřuje finanční vztahy (nároky, pohledávky a závazky) a peněžní vztahy (toky peněz uvnitř podniku). Finanční řízení podniku je hlavní činnost při jeho vedení, zajišťuje stabilitu podniku = podnik je výnosný (rentabilní).

5 Peníze a finance nejsou totožné pojmy.
Peníze vyjadřují hodnotu (zboží, práce) Finance toky částek (úvěry, dluhy, pohledávky a jsou nástrojem finančního plánování)

6 Finanční situace a stabilita podniku
hodnocení úrovně hospodaření podniku, posuzování míry úspěšnosti finančního řízení. Úspěšnost podniku hodnotí tyto ukazatele: - Množství disponibilních financí („solventnost“) Stupeň zadluženosti podniku Kvalifikované plánování toku peněz (controlling) Likvidita podniku (angl. liquid/tekutý) = schopnost hradit závazky (oběžné prostředky jsou likvidní, dlouhodobý majetek špatně likvidní) Schopnost dosahovat výnosnost – rentabilita

7 Tok peněz = „přelévání peněz“ v rámci podniku, tj. příjmy a (výdaje) náklady Odliv finančních prostředků je v: Opotřebení – spojeno s výdaji na opravu a údržbu Mzdové náklady Nákup surovin a materiálu pro výrobu Provozní režie (tj. i fixní náklady při zastavení výroby)

8 Příliv finančních prostředků
Nejčastěji příliv hotovostních a bezhotovostních peněz v účetnictví: tržby Příliv financí: výnosy Příliv peněz: příjmy (rozdíl mezi výnosy a příjmy jsou neuhrazené pohledávky) ! Peněžní tok je nutné neustále řídit !

9 Nástrojem pro zjišťování přílivu a odlivu finančních je účetnictví
Posuzujeme-li výnosy/náklady, docházíme k zisku/ztrátě Posuzujeme-li příjmy/výdaje, je výsledkem statický cash-flow (tj. dosáhne-li podnik zisku, neznamená to, že má peníze, a pokud je ve ztrátě, neznamená to, že je nemá)

10 Zdroje informací: J. Zlámal, Z. Mendl: Ekonomie nejen k maturitě, Computer Media Kralice na Hané, ISBN: kliparty MS Office


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický."

Podobné prezentace


Reklamy Google