Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: Základy ekonomiky Ověření ve výuce Třída: Oktáva Datum: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Romová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 TÉMA: Finanční hospodaření podniku
PŘEDMĚT: Základy ekonomiky KLÍČOVÁ SLOVA: Náklady, výnosy, zisk, platební styk, platební neschopnost JMÉNO AUTORA: Mgr. Jana Romová

3 Metodický pokyn: výklad práce s úkoly v prezentaci

4 Finanční hospodaření podniku

5 NÁKLADY Vynaložené prostředky na podnikání v penězích; Dělení:
Provozní – souvisí s hlavní činností podniku (spotřeba materiálu, odpisy, mzdové náklady a služby dodavatelů – dodávky energie, opravy, dopravné); Finanční – jsou spojeny s pohybem peněz při placení (placené úroky); Mimořádné – vznikají z nahodilých, neplánovaných, neobvyklých situací (škody na majetku).

6 NÁKLADY Vynaložené prostředky na podnikání v penězích; Dělení:
Fixní – neměnné, vyskytují se stále a jejich výše se při zvyšování nebo snižování produkce nemění (nájem, úklid, odpisy, časové mzdy, náklady na propagaci); Variabilní – proměnlivé, jejich velikost se mění podle velikosti produkce (spotřeba materiálu).

7 Příklad Rozlište u každého bodu, zda se jedná o provozní, finanční nebo mimořádný náklad: Odpisy výrobního zařízení; Úkolové mzdy dělníků; Škoda vzniklá požárem skladu; Spotřeba energie ve výrobě; Poplatek za výměnu Kč za americké dolary; Placené pojistné.

8 Příklad Rozlište u každého bodu, zda se jedná spíše o fixní nebo variabilní náklad: Odpisy administrativní budovy; Úkolové mzdy dělníků; Spotřeba plynu k vytápění kanceláří; Každodenní úklid prodejny; Pravidelná reklama v novinách; Nájemné provozovny; Spotřeba barvy při výrobě kol; Spotřeba dřeva při výrobě hraček; Úroky z úvěru.

9 NÁKLADY Snižování nákladů: a) snižování spotřeby materiálu
(zvýšení využití materiálu, snížení nákupní ceny); b) snižování mzdových nákladů (snížení pracnosti – produkce více výrobků nebo služeb, změna výrobních postupů); c) snižování odpisů (lepší údržba strojů – delší použití „již odepsaného majetku“).

10 Příklad Soukromá škola má 200 studentů, z nichž každý platí roční školné ve výši Kč. Vypočtěte zisk školy pro tyto případy: Roční odpisy budovy školy a vybavení činí Kč, spotřeba energie Kč, mzdy vyučujících a provozních zaměstnanců Kč, materiál a drobné výdaje Škola přestane umožňovat studentům kopírování učebních materiálů, čímž poklesne spotřeba materiálu na Kč, ostatní náklady se nemění. Některé hodiny budou spojeny, čímž poklesne potřeba zaměstnanců a roční mzdy budou činit Kč, ostatní náklady jako v bodě a).

11 Příklad MEZ Vsetín plánuje vyrobit 5000 elektromotorů. Norma spotřeby na 1 motor činí 25 kg mědi, jejíž cena je 300 Kč/kg. Změnou vinutí bude možno uspořit 5 % mědi. Vypočítejte: Původní výši spotřeby mědi a novou výši spotřeby mědi; Původní náklady na spotřebu mědi a nové náklady; Celkovou úsporu mědi; Úsporu nákladů celkem a na 1 motor.

12 CENA Cenu je třeba stanovit tak, aby:
- umožnila podniku dosáhnout dostatečného efektu z činnosti (dostatečný zisk); - respektovala výši nabídky a poptávky, aby se zboží prodalo.

13 Téměř vždy se tyto dva přístupy kombinují!!!
CENA 2 přístupy ke stanovení ceny: - MARKETINGOVÝ; cena se stanovuje podle výše poptávky na trhu a podle cen konkurence; - NÁKLADOVÝ (kalkulace ceny); podnik zjistí náklady + dostatečná výše zisku. Téměř vždy se tyto dva přístupy kombinují!!!

14 Příklad Spotřeba oceli činí 0,05 kg na 1 nůžky a pořizovací cena 96,00 Kč/kg. Náklady na 1 nůžky činí pro pomocný materiál 0,90 Kč, mzda 9,50 Kč, ostatní náklady 23,50 Kč. Je přijatelná cena nůžek 47,00 Kč?

15 VÝNOSY Obdržené prostředky v penězích; Výnosy vznikají:
Prodejem statků a služeb = TRŽBY; Dalšími způsoby, např. úroky z vkladů. Dělení: a) provozní – z hlavní činnosti; b) finanční – z pohybu peněz; c) mimořádné – náhrady škod.

16 Příklad Rozlište u každého bodu, zda se jedná o provozní, finanční nebo mimořádný výnos: Tržba z prodeje kufrů; Úroky z vkladů; Náhrada škody od pojišťovny.

17 VÝNOSY Zvyšování výnosů: a) zvýšením prodeje;
uplatněním marketingového přístupu: - průzkumem trhu odhalit nové potřeby; - nabízet vhodné produkty, rozšiřovat sortiment, poskytovat doprovodné služby (doprava, montáž); - stanovit vhodnou výši ceny; - distribuci přizpůsobit potřebám zákazníků; - podporovat poptávku intenzivní propagací. b) zvýšením ceny; nesmí vést k poklesu prodeje.

18 VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ výnosy – náklady

19 Příklad Výrobce cukrové vaty zakoupil vozík na výrobu za Kč, jehož předpokládaná životnost je let (2. odpisová skupina). Na výrobu ročně spotřebuje cukr za Kč, barviva a přísady za Kč, elektrickou energii za Kč. Celkově prodal porcí po 12 Kč. Vypočtěte roční náklady, výnosy a výsledek hospodaření.

20 ROZDĚLENÍ A POUŽITÍ ZISKU
Podnik část zisku: a) odvádí jako daň z příjmů do státního rozpočtu; b) si ponechá pro potřeby podniku a jeho majitelů a použije ho na: - rozšíření a modernizaci dlouhodobého majetku, zvýšení zásob, pořízení dalšího oběžného majetku, splácení úvěrů, … - vytvoření rezerv pro překonání podnikatelských rizik; - podíly na zisku pro zaměstnance; - podíly na zisku majitelů podniku.

21 Příklad Připravte pro valnou hromadu návrh na rozdělení zisku:
Výnosy činily 200 mil. Kč, náklady 174 mil. Kč. Stávající sazba daně z příjmů PO činí 19 %. Akciová společnost chce v příštím roce investovat do rozšíření telekomunikačních sítí Kč a akcionářům byla přislíbena dividenda ve výši poloviny zisku po zdanění. Do rezerv se přiděluje vždy 5 % ze zisku po zdanění. Zbytek by byl použit na podíly zaměstnanců.

22 PLATEBNÍ STYK Pohledávky ??? Závazky ??? Hotovostní placení
- tradiční; - valuty: hotové peníze cizího státu. Bezhotovostní placení - celosvětový trend; - účty v bankách; - depozita: vklady; - devizy: bezhotovostní prostředky v cizí měně.

23 PLATEBNÍ SCHOPNOST Schopnost uhradit své závazky (mzdy, …);
Zisk = peníze; Společně s pohledávkou vzniká tržba, ale peníze podnik obdrží později (FO), proto může vzniknout platební neschopnost = neschopnost uhradit závazky; Platební neschopnost: a) prvotní – podnik vlastní vinou nemá na zaplacení závazků; b) druhotná – podnik nemůže platit své závazky, protože mu ještě neuhradili odběratelé za zboží.

24 ZDROJE: Klínský, P. – Münch, O. Ekonomika 1 pro obchodní akademie a ostatní střední školy. 2. vyd. Praha: Fortuna, ISBN s. 156–167.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google