Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0528 NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_73 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0528 NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_73 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ."— Transkript prezentace:

1 ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0528 NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_73 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ TEMATICKÝ OKRUH:Podniková ekonomika a fin. gramotnost TÉMA:Náklady AUTOR:Ing. Kateřina Vandegrift VYTVOŘENO DNE:26. 11. 2012 ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 3. ročníku SŠ. Prezentace je určena k výuce, procvičení, opakování, pochopení a upevnění vědomostí na téma: Náklady.

2 Náklady

3 Úkol: 1.Pokuste se vysvětlit, co to jsou náklady. 2. Uveďte příklady snižování nákladů.

4 1. Náklady jsou: V penězích vyjádřená spotřeba a opotřebení všech výrobních činitelů vynaložených na vyrobení statku či poskytnutí služby (spotřeba materiálu, energie, surovin, práce, opotřebení strojů…)

5 Výše nákladů ovlivňuje hospodaření podniku. Nižší náklady = lepší hospodaření 2. Jak snižovat náklady např:  úsporami - energie, materiálu, mezd…  snížením výroby zmetků  lepší organizací práce  používání lepších, nových technologií  používání lepších výrobních postupů…

6 Úkol:  Uvedené náklady rozdělte na provozní, finanční a mimořádné. - spotřeba materiálu- spotřeba energií - manka a škody- zaplacené úroky - kurzové ztráty- odpisy - mzdové náklady- poplatky - pokuty - nájemné - daně - opravy a údržba - pojistné proti škodám na majetku

7 Správné odpovědi: a)Provozní – náklady na provozní činnost podniku (spotřeba materiálu, energií, mzdové náklady, odpisy, nájemné, daně, poplatky, pokuty, opravy a údržba...) b)Finanční – náklady na finanční činnost podniku (zaplacené úroky, kurzové ztráty, pojistné proti škodám na majetku…) c)Mimořádné – manka a škody

8 Úkol:  Uvedené náklady rozdělte na fixní a variabilní: - spotřeba materiálu- záloha na energie - manka a škody- zaplacené úroky - kurzové ztráty - odpisy - mzdové náklady- poplatky - pokuty - nájemné - daně - opravy a údržba - pojistné proti škodám na majetku - splátka úvěru

9 Správné odpovědi: a)FIXNÍ náklady – i při změnách obratu zůstávají stejné (nájem, splátka úvěru, zálohy na energie, pojistné proti škodám na majetku, zaplacené úroky) b)VARIABILNÍ náklady – proměnlivé, jejich výše se mění se změnou výkonů (rostoucí výroba = větší spotřeba materiálu, mzdové náklady, manka a škody, kurzové ztráty, pokuty, daně, odpisy, oprava a údržba, poplatky)


Stáhnout ppt "ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0528 NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_73 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google