Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113"— Transkript prezentace:

1 VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek Štencel. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 Charakteristika Nákladů, výnosů
PODNIK (výroba) VSTUPY VÝSTUPY NÁKLADY VÝNOSY Vstupy do výroby vyjádřené v penězích. Peněžní vyjádření spotřeby (oběžný majetek) nebo opotřebení majetku (dlouhodobý majetek), cizích výkonů a práce zaměstnanců. Výsledky hospodářské činnosti v penězích. Tržby za prodané výrobky, zboží a poskytnuté služby. Porovnáním nákladů a výnosů zjišťujeme výsledek hospodaření účetní jednotky!

3 110 70 120 100 VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ = VÝNOSY – NÁKLADY VÝNOSY NÁKLADY
ZISK +40 ZTRÁTA -20

4 VÝSLEDKOVÉ ÚČTY MD Účty nákladové D MD Účty výnosové D
Přírůstky nákladů Přírůstky výnosů

5 Účtování na výsledkových účtech na konci účetního období (31. 12. …)
MD Účty nákladové D MD Účty výnosové D Přírůstky nákladů Přírůstky výnosů Převod na účet zisků a ztrát Převod na účet zisků a ztrát Obrat účtu Obrat účtu MD Účet zisků a ztrát D NÁKLADY VÝNOSY Zisk (ztráta) Celkem MD Celkem D MD = D (Výsledek hospodaření = výnosy – náklady)

6 Pravidla zápisů na výsledkových účtech
Náklady a výnosy jsou seřazeny dle druhů na provozní, finanční a mimořádné. Náklady účtujeme zpravidla na stranu MD výsledkovým účtů nákladovým. Výnosy účtujeme zpravidla na stranu D výsledkovým účtů výnosovým. Na výsledkových účtech účtujeme narůstajícím způsobem za celé účetní období až do účetní závěrky. Výsledkové účty nemají počáteční ani konečné stavy. Na konci účetního období zjišťujeme pouze obraty jednotlivých výsledkových účtů. Obraty výsledkových účtů převádíme na konci účetního období na účet zisků a ztrát, pomocí kterého zjistíme výsledek hospodaření účetní jednotky. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

7 Sestavuje se z informací účtů zisků a ztrát.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY Sestavuje se z informací účtů zisků a ztrát. Je to účetní výkaz, který zobrazuje přehled nákladů, výnosů a výsledku hospodaření účetní jednotky. Umožňuje posoudit efektivnost hospodaření podniku. VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY k … NÁKLADY VÝNOSY


Stáhnout ppt "VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113"

Podobné prezentace


Reklamy Google