Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kdo vytváří přidanou hodnotu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kdo vytváří přidanou hodnotu"— Transkript prezentace:

1 Kdo vytváří přidanou hodnotu

2 Přidaná hodnota (PH) je hodnota přidaná zpracováním, tedy hodnota, kterou podnikatel přidá svým úsilím k hodnotě nakupovaných vstupů (zejména zásob (materiál, polotovary) a služeb a subdodávek). Nepředstavuje hodnotou celkové produkce podnikatele, protože ta obsahuje v sobě položky materiálu a služeb nakoupené externě (zvenku).

3 Přidaná hodnota V podstatě jde o peněžně vyjádřenou hodnotu výkonů, které podnikatelský subjekt vložil do výrobní a obchodní činnosti po očištění od dodavatelsky pořízeného materiálu, surovin, subdodávek, energie, služeb apod.

4 PH jako ukazatel produktivity práce
Ukazatel se používá k charakteristice efektivnosti hospodaření, protože říká, jakou „hodnotu navíc“ podnik svou činností vytvořil po uhrazení tzv. spotřebovaných nákupů Ukazatel: PH/na 1 pracovníka

5 Dva způsoby výpočtu PH PH = Tržby - dodavatelsky pořízený materiál, suroviny, subdodávky, energie, služby, paliva apod. (označuje se jako materiálové vstupy). PH = Součet osobních nákladů (mzdy), odpisů dlouhodobého majetku a finančních nákladů a zisku.


Stáhnout ppt "Kdo vytváří přidanou hodnotu"

Podobné prezentace


Reklamy Google