Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín"— Transkript prezentace:

1 Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín
Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení DUM VY_32_INOVACE_E20.05 Ročník 2. ročník nástavbového studia podnikání Tematická oblast a předmět Národní hospodářství Ekonomika Název učebního materiálu Stát jako specifický subjekt národního hospodářství Autor Mgr. Lenka Horňáčková Datum vytvoření Anotace Učební materiál je určen pro žáky nástavbového studia podnikání. Prezentace slouží k inovativnímu výkladu učiva o státu jako specifickém subjektu národního hospodářství. Zároveň obsahuje řešené úlohy k prověření získaných znalostí. Prezentace zahrnuje 14 snímků, při jejichž zhotovení byly použity animace.

2 STÁT JAKO SPECIFICKÝ SUBJEKT NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
OBSAH Dvě role státu v národním hospodářství Hospodářská politika státu Řešené úlohy Zdroje

3 1. DVĚ ROLE STÁTU V NÁRODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ
Jaké dvě role hraje stát v národním hospodářství? První role státu Stát působí v ziskovém sektoru. Druhá role státu Stát působí v neziskovém sektoru.

4 Role státu v ziskovém sektoru
Stát zde vystupuje v roli podnikatele. Jeho základním cílem je dosahování zisku. Jakým způsobem stát podniká? Vlastní určitý podíl v soukromých firmách. ČEZ, a.s. Zřizuje státní podniky. DIAMO, s.p.

5 Role státu v neziskovém sektoru
Stát zde vystupuje v roli poskytovatele statků a služeb pro veřejnost na neziskovém principu. Základním cílem je uspokojování veřejně prospěšných zájmů. Jaké veřejně prospěšné zájmy stát uspokojuje? Bezpečnost Vzdělávání Sociální služby apod.

6 2. HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA STÁTU
Co se skrývá pod pojmem hospodářská politika státu? Takové jednání státu v národohospodářské sféře, které směřuje k dosažení konkrétních cílů. A jaké jsou hlavní cíle hospodářské politiky? Stabilizovat cenovou hladinu. Zvyšovat velikost a tempo růstu produkce. Snižovat nezaměstnanost. Dosáhnout vyrovnané platební bilance se zahraničím.

7 Které nástroje stát využívá k dosažení těchto cílů?
Rozpočtová politika Peněžní a úvěrová politika STÁT Obchodní politika Důchodová a sociální politika

8 Co tvoří příjmovou stránku rozpočtu? A jaké jsou výdaje rozpočtu?
Rozpočtová politika Je zaměřena na utváření příjmové a výdajové stránky rozpočtu. Co tvoří příjmovou stránku rozpočtu? A jaké jsou výdaje rozpočtu? Daně Státní výdaje na nákup veřejných statků a služeb. Poplatky Výplata sociálních dávek, podpor v nezaměstnanosti. Cla Apod. Apod.

9 Peněžní a úvěrová politika
Je zaměřena na regulaci a kontrolu úrokových sazeb a množství peněz v oběhu. Jaké nástroje zahrnuje peněžní a úvěrová politika? Stanovení limitu pro poskytování úvěrů. Nákup nebo prodej státních cenných papírů centrální bankou. Stanovení úrokové sazby, za kterou mohou obchodní banky získat úvěr od centrální banky. Apod.

10 A co patří mezi hlavní nástroje obchodní politiky státu?
Obchodní politika Je zaměřena na obchodní vztahy České republiky se zahraničím. A co patří mezi hlavní nástroje obchodní politiky státu? Stanovení finanční pomoci při vývozu zboží. Stanovení maximálního množství pro dovoz určitého zboží. Stanovení dovozního cla. Stanovení hygienických norem pro dovoz daného zboží. Apod.

11 Důchodová a sociální politika
Je zaměřena na zlepšování základních životních podmínek obyvatelstva. Jaké nástroje využívá důchodová a sociální politika? Stanovení výše minimální mzdy. Regulace cen určitého zboží. Valorizace důchodů. Stanovení výše sociálních dávek. Apod.

12 3. ŘEŠENÉ ÚLOHY 1. Zodpovězte následující otázky.
Jakým způsobem stát podniká? Vlastní podíl v soukromých firmách nebo zřizuje státní podniky. Definujte hospodářskou politiku státu. Jednání státu v národohospodářské sféře, které směřuje k dosažení konkrétních cílů. V jaké roli vystupuje stát v neziskovém sektoru? V roli poskytovatele veřejných statků a služeb.

13 Prodej státních cenných papírů
2. Přiřaďte jednotlivé nástroje k příslušným politikám. Celní tarif DPH Sociální dávky Limity úvěrů Minimální mzda Dovozní kvóty Prodej státních cenných papírů Výdaje na školství Rozpočtová Peněžní a úvěrová Obchodní Důchodová a sociální

14 4. ZDROJE Použitý text je tvorbou autora.
Prezentace neobsahuje obrázky.


Stáhnout ppt "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín"

Podobné prezentace


Reklamy Google