Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-1-010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Shoda (ne)jen několikanásobného podmětu s přísudkem
Advertisements

Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Shoda přísudku s podmětem
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Shoda přísudku s podmětem 1
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Předmět: Český jazyk - mluvnice Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_596_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na shodu podmětu s přísudkem. Žáci si procvičí učivo na několika cvičeních. Vzdělávací oblast:
Shoda přísudku s podmětem
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_18
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis i, y.
Shoda přísudku s podmětem
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PODSTATNÁ JMÉNA.
Shoda podmětu s přísudkem
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_10
Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_498_Shoda přísudku s několikanásobným podmětem AUTOR: Mgr.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE (PODMĚT A PŘÍSUDEK)
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_547_SHODA_PŘÍSUDKU_S_POD MĚTEM Téma: OPAKOVÁNÍ.
VZOR: OTCŮV, MATČIN (Čí ?)
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_030_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
72.1 Shoda podmětu s přísudkem – rod mužský
Shoda přísudku s podmětem Podmět rodu středního Český jazyk 5. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –příčestí.
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_16 Téma: Pravopis – shoda přísudku s podmětem Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Shoda přísudku s podmětemNajdi podmět a podtrhni ho Jakého je rodu.
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jitka Havránková ČísloVY_32_INOVACE_3211 NázevShoda podmětu s přísudkem Téma hodinyShoda podmětu.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_0306_základní VČ Téma: Základní skladební dvojice Číslo.
Co je to několikanásobný podmět?. Několikanásobný podmět je vyjádřen několika souřadnými výrazy. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu oddělujeme.
Jméno autoraMgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvořeníkvěten 2013 Ročník4. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_23_Shoda.
DUM / VYDMUCHOV /DUCHOVÁ / JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE / 003 TVAROSLOVÍ – PODSTATNÁ JMÉNA MGR. RENÁTA DUCHOVÁ KUŘE MĚSTO MOŘE STAVENÍ VZORY RODU STŘEDNÍHO.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Shoda přísudku s podmětem Autor Chňoupková.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová i i y y DRUHY PODMĚTU.
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.04 Shoda podmětu s přísudkem.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Co je to několikanásobný podmět?
Název prezentace (DUMu)
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
Životnost podstatných jmen
Shoda přísudku s podmětem
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Digitální učební materiál
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Shoda podmětu s přísudkem
VY_32_Inovace_6.3.2 shoda přísudku s několikanásobným podmětem
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 048
Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Téma: Pravopis koncovek podstatných jmen
Transkript prezentace:

Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-1-010

1) zopakuj si pravidla pro i / y v přísudku: ● r. m. živ. v mn. č.- li ● r. m. neživ. v mn. č.- ly ● r. žen. v mn. č.- ly ● r. stř. v mn. č. - la ● nevyjádřený podmět - li

Pozor! ● V čem je rozdíl? ● Uzenáči byl__ na skladě. ● Uzenáče byl__ na skladě. * ● v životnosti podmětu

Pozor! Co se píše, je-li podmětem: rodiče, lidičky, koně? ● Rodiče jel__ na dovolenou. ● Čtyři koně táhl__ kočár. ● Kam jste šl___, lidičky? * ● vždy -li

Pozor! Co se píše, je-li podmětem: děti? ● Děti utekl__. ● Děti běhal__ bos__. * ● vždy -ly

2) podměty různého rodu ● je-li mezi jmény v podmětu jméno r. m. živ.: ● a) všechna jména v podmětu v jednotném čísle: ● Matka a otec byl__ v divadle. * ● píšeme jen -li

2) podměty různého rodu ● b) některé nebo všechna jména v čísle množném: ● Po – Přís : ● Závodníci a jejich stroje obstál__. * ● píšeme jen -li

2) podměty různého rodu ● b) některé nebo všechna jména v čísle množném: ● Přís - Po: ● Soutěžil___ sbory i sólisté. * ● píšeme -ly i -li, obvykle shoda s nejbližším jménem

c) není-li v podmětu jméno rodu mužského životného ● ca) jména v čísle jednotném ● Hřeben, žínka a mýdlo ležel__ na stole. * ● píšeme -ly

c) není-li v podmětu jméno rodu mužského životného ● cb) jména v čísle množném ● Po - Přís: ● Krávy i telata byl___ očkovány. * ● píšeme -ly

c) není-li v podmětu jméno rodu mužského životného ● cc) jména v čísle množném ● Přís - Po: ● Byl___ očkován__ telata a krávy. * ● píšeme -ly i -la, obvykle shoda s nejbližším jménem

Pozor! ● několik jmen r. stř. a jedno z nich v čísle jednotném: ● Česko a Finsko podepsal__ smlouvu. * ● píšeme – ly !

Pozor! ● všechna jména stř. rodu ● Vědra i košťata byl__ uklizen__. * ● píšeme – la !

3) shoda podle smyslu: ● podmět vyjadřuje množství + podst. jméno ve 2. pádě: ● Davy lidí čekaly, aby viděl__ slavnou zpěvačku. * ● píšeme – ly i -li !

Cvičení 1 - doplň i / y / a: ● Chlapci hrál__ kopanou. Letadla dopravoval__ zboží. Nad stolem visel__ dva obrazy. Ledoborci vyplul__ už v noci. Dni uběhl__ jak voda. Děti si postavil__ sněhuláka. Auta jezdil__ velmi rychle.

Cvičení 2 - doplň i / y / a: ● Skupiny turistů se procházel__ po městě a obdivoval__ památky. Na louce se pásl__ ovce a berani. Petr a Věra se seznámil__ v tanečních. Tu povídku četl__ dívky i chlapci. Koťata a kuře zůstal__ na dvoře.

Cvičení 3 - doplň i / y / a: ● Nad jezerem kroužil__ vlaštovky a racci. Závodu se zúčastnil__ všechny žákyně i někteří žáci. Všechny květy i poupata uvadl__. Byl__vyznamenán__ scénárista a režisérka. Několik diváků vstalo, aby lépe viděl__.

Cvičení 1 - řešení: ● Chlapci hráli kopanou. Letadla dopravovala zboží. Nad stolem visely dva obrazy. Ledoborci vypluli už v noci. Dni uběhli jak voda. Děti si postavily sněhuláka. Auta jezdila velmi rychle.

Cvičení 2 - řešení: ● Skupiny turistů se procházely po městě a obdivovaly / i památky. Na louce se pásli / y ovce a berani. Petr a Věra se seznámili v tanečních. Tu povídku četli / y dívky i chlapci. Koťata a kuře zůstaly na dvoře.

Cvičení 3 - řešení: ● Nad jezerem kroužily / i vlaštovky a racci. Závodu se zúčastnily / i všechny žákyně i někteří žáci. Všechny květy i poupata uvadly. Byli vyznamenáni scénárista a režisérka. Několik diváků vstalo, aby lépe vidělo / i.

Zdroje: ● Pravidla českého pravopisu ● Grepl, M. - Karlík, P.: Cvičení z českého jazyka – větná skladba, Brno 1995

Odkazy k obrázkům: ● ● ● ● ● ● ●

Prezentaci vytvořila: Mgr. Alena Bujáčková SPŠ Uherský Brod OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M-1-010