Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava OP VVV (věda, výzkum, vzdělávání)
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Vybrané otázky konkurenceschopnosti EÚ
Evropa 2020 Integrované směry
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Příprava nové dopravní politiky ČR
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
EVROPA 2020 VLADIMÍR DLOUHÝ. Jedna okamžitá priorita Strategie pro překonání krize Reforma finančních systémů Rozpočtová konsolidace pro dlouhodobý růst.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Rozvoj znalostní ekonomiky a sociální soudržnost Kaiserštejnský palác, 23.června 2011 Miroslava Kopicová Evropské fondy v poločase – nové výzvy 1.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Všeobecné nebo odborné vzdělání? Konference AŘG Hradec Králové 2015 RNDr. Zdeněk Bergman.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
JAK JSME ÚSPĚŠNÍ V KARIÉROVÉM PORADENSTVÍ V ČR PODPORUJEME ZÁJEM O ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ KONFERENCE PROJEKTU VIP KARIÉRA II – KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V PODMÍNKÁCH.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Strategie pro růst a zaměstnanost EU 2020 Richard Kadlčák Útvar ministra pro evropské záležitosti Odbor koordinace evropských politik.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Využívání Evropského sociálního fondu v oblasti vzdělávání v letech Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Schola Nova, Praha
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
MLADÍ A ÚŘAD PRÁCE – NEZAMĚSTNANOST MLÁDEŽE Z POHLEDU PŘÍMÉ PRÁCE Barbora Pšenicová mezinárodní konference v rámci Projektu realizovaného z programu Erasmus+
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
SPP124, SPP125, SPR125, VPL124 – jaro 2012 Markéta Horáková
Nástroj změny v místním prostředí
Rozvoj inovací v EU.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020

Strategický kontext – co je iniciativa zač? jedna ze stěžejních (flagship) iniciativ nové evropské strategie pro růst a zaměstnanost Evropa 2020 hlavní nástroj části Inteligentní růst (smart growth) strategie - rozvoj ekonomiky založené na znalostech a inovacích (spolu s iniciativou Inovační unie/Innovation Union) návaznost na strategický rámec evropské spolupráce ve vzdělávání a odborné přípravě (ET 2020) a jeho priority a cíle přijetí dokumentu na úrovni ministrů zodpovědných za oblast vzdělávání Radou EU (listopad 2010)

Základní východiska – proč iniciativa vznikla? příliš vysoký počet osob s nedokončenou základní úrovní vzdělání a stále nízký podíl lidí s vysokoškolským vzděláním (srovnání s jinými globálními ekonomickými lídry) potřeba většího množství vysoce kvalifikovaných, vzdělaných a inovativně uvažujících mladých lidí, kteří zajistí vyšší konkurenceschopnost evropské ekonomiky nedostatečné využití potenciálu mladých lidí v oblasti vzdělávání a odborné přípravy a tím i omezení jejich perspektivy uplatnění na pracovním trhu nepřijatelně vysoká míra nezaměstnanosti mladých lidí, nestabilní kariérní perspektiva

Základní cíle – čeho chce iniciativa dosáhnout? posílit strategické cíle a prioritní oblasti strategického rámce ET 2020 zlepšit perspektivy udržitelného uplatnění mladých lidí na pracovním trhu dát většímu počtu mladých lidí možnost nastoupit do systému terciárního vzdělávání změnit charakter vzdělávání a odborné přípravy tak, aby lépe odpovídaly potřebám mladých lidí možnost studovat nebo projít odborným výcvikem v zahraničí pro jakéhokoli mladého Evropana do 2020 zvýšit informovanost veřejnosti o nástrojích EU na podporu mobility, tedy studia, odborné přípravy nebo stáže v jiné zemi

Klíčové činnosti – jak toho chce iniciativa dosáhnout? Skupina klíčových nových činnostíNejdůležitější nástroje Rozvoj moderních systémů vzdělávání a odborné přípravy - zdroje klíčových kompetencí a vynikajících výsledků Doporučení Rady o omezení předčasného ukončování školní docházky (2010) Kvalitní rámec pro zahraniční pracovní stáže Doporučení Rady o uznávání neformálního a informálního učení (2010) Podpora přitažlivosti vysokoškolského vzdělání pro znalostní ekonomiku Sdělení k novému posílení agendy pro VŠ vzdělávání (2011) Srovnávání výsledků vysokoškolského vzdělávání/nový systém univerzitního rankingu

Skupina klíčových nových činnostíNejdůležitější nástroje Podpora dalšího rozvoje možností mladých lidí učit se v zahraničí a jejich mobility v oblasti zaměstnání Doporučení Rady o podpoře mobility ve vzdělávání mladých lidí (2010) Karta Mládež v pohybu a Evropský znalostní pas (2011) Průvodce rozsudky Evropského soudu, které se týkají práv mobilních studentů (2010) Iniciativa „První zaměstnání v rámci sítě EURES“ Evropský vyhledávač volných pracovních míst (2010)

Skupina klíčových nových činnostíNejdůležitější nástroje Rámec pro zaměstnávání mladých lidí Systém pro sledování situace mladých lidí, kteří nepracují ani se neúčastní vzdělávání (NEET) Podpora mladých podnikatelů: evropský nástroj pro financování mikroúvěrů (z programu PROGRESS) „Záruka pro mladé“ (youth guarantee) Jednotná smlouva (single contract) Využívání potenciálu programů financování z prostředků EU Zvýšení informovanosti a maximalizace potenciálu ESF Přezkum všech příslušných mobilitních programů EU Nová facilita studentských půjček na úrovni EU na podporu zahraniční mobility studentů