Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.03 •SOU Obořiště •Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník •Číslo klíčové aktivity:
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Technologické zpracování mas
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.02 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.06
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Předmět: Potravina a výživa Ročník: první
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Charakteristika pokrmů z hovězího masa. TÚ - vaření
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Charakteristika a složení vepřového masa Jméno autora:Roman.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_300 Ročník: 2.
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Hovězí maso Význam : vysoká biologická hodnota barva sytě červená
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VEPŘOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
RYBY SLADKOVODNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_577_ Bourání masa Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O6.1K.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
SÝROVÉ SPECIALITY II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
MLÉKO – POJMY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
Zvěřina – charakteristika masa
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
UZENÁŘSKÉ VÝROBKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Získávání energie pro život
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VNITŘNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
RYBY –MOŘSKÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Prvouka – části lidského těla a kostra
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). OSTATNÍ DRUHY MAS

OBSAH DRUHY MAS CHARAKTERISTIKA JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ MAS PRACOVNÍ LIST

DRUHY MAS KOŇSKÉ MASO NUTRIE PŠTROS KLOKAN ANTILOPA LAMA SOB

KOŇSKÉ MASO Nápadně tmavočervené až hnědočervené barvy, která je mnohem tmavší než u ostatních jatečných zvířat. Koňské maso je dlouze vláknité a tuhé. Obsahuje málo tuku (ten je nažloutlý), bílkoviny, minerální látky a vitamíny. Má větší obsah glykogenu, který dodává koňskému masu mírně nasládlou chuť. Nejen koňské maso, ale také maso oslů, mul a mezků lze konzumovat a připravit pro výsek.

DĚLENÍ KOŇSKÉHO MASA Dělí se nejdříve na půlky a potom na čtvrtě. Jednotlivé čtvrtě se dělí na přední a zadní čtvrť, z nichž se získávají tyto části: I. Zadní maso bez kostí (vykostěný roštěnec vysoký a nízký, svíčková, maso z kýty a z plece) II. Zadní maso s kostí (vysoký roštěnec – šus) III. Přední maso bez kostí (husička, plátek, bok bez kostí, kližky a ostatní přední maso) IV. Přední maso s vrostlými kostmi (krk, žebro, hrudí, péro a bok)

KŮŇ

NUTRIE Maso z nutrie je velmi vysoké kvality a lehce stravitelné. Složením velmi podobné masu králičímu. Svalovina nutrie je tmavší s jemnějšími svalovými vlákny. Kalorickou hodnotou se vyrovná jehněčímu masu. Vzhledem k velmi nízkému obsahu cholesterolu, tuku (do 5 %) a vysokému obsahu bílkovin (kolem 20 %) je maso nutrií hodnoceno jako dietní.

NUTRIE Ve svalové tkáni je jiná skladba rozložení tuku, proto si zachovává šťavnatost. Nezanedbatelný je i vysoký obsah sacharidů a proteinů (kolem 20 %). Maso z nutrie se dá upravovat na všechny způsoby podobně jako maso králíka. V domácnostech je nejčastější kulinářskou úpravou pečená nutrie na česneku.

NUTRIE

PŠTROS Maso pštrosa považují znalci již dlouho za maso gurmánů. Pštrosí maso je na pohled i chuťově podobné masu srnčímu a telecímu. Je neobyčejně libové, mimořádně jemné. Sval pštrosa neobsahuje více než 0,3 % tuku. Pštrosí maso má nízký obsah cholesterolu, vysoký obsah proteinů a vitamínů A, C. Je vhodné pro diabetiky a pro osoby těžce pracující.

PŠTROS

KLOKAN Chutí a vůní připomíná klokaní maso srnčí, zároveň se jedná o maso velice křehké a šťavnaté. Dováží se z Austrálie a přilehlých oblastí ve vakuu hluboce zmrazené. Klokaní maso si postupně získává své příznivce. Celkem je známo 48 druhů. Pro konzumaci se využívá svalovina pouze z pěti druhů klokanů. Můžeme jej připravovat jako steaky, grilovat, péct, dusit.

KLOKAN KLOKAN RUDÝ

ANTILOPA Antilopí maso je v Africe považováno za jedno z nejchutnějších. V ČR je dostupné a považuje se za exotickou specialitu. Barva antilopího masa je i po tepelné úpravě jasně červená. Je křehké a dietní. Chutí se podobá velmi mladému hovězímu.

ANTILOPA K masu přistupujeme jako ke zvěřině – necháme maso zrát, následně odblaníme, nebo marinujeme. Pozor, kořeněná mořidla překrývají přirozenou chuť masa! Oblíbená je příprava antilopího masa na grilu, hodí se na minutky, guláše a karé.

ANTILOPA ANTILOPA LOSÍ

LAMA Zatím se lamí maso stává hitem jen ve své původní vlasti – Argentině. Staly se vyhledávanou pochoutkou nejbohatších Argentinců. Má pevnou konzistenci a zároveň jemnou chuť Může být jak vynikající lahůdkou pro gurmány s vytříbenou chutí, tak i pro lidi se zvláštním dietním režimem.

LAMA

SOB Sobí maso je velice populární především v severských zemích. Sobí maso konzumují na Aljašce, Norsku, Švédsku, Finsku, Rusku a Kanadě. Naproti tomu mnoho lidí především v Anglii, Irsku a USA by soba nikdy neochutnali. Mají totiž silně zakořeněnou představu, že tato zvířátka patří pouze do vánočního spřežení jejich Santa Clause.

SOB

PRACOVNÍ LIST Jaké méně známá a exotická zvířata můžeme nově v ČR chovat a zabíjet pro maso i kůži? Popište některý druh exotického zvířete? Jak budete tepelně upravovat masa exotických zvířat? Co obsahuje koňské maso? Proč nemoříme antilopí maso?

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 6. DEZIDIR. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: D_se_k%C5%AF%C5%88.jpg STR. 9. ŠJŮ. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: %99koly,_nutrie.jpg?uselang=cs STR. 11. HUHULENIK. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: %C4%9Btenice_1.jpg STR. 13. MISTVAN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 1-ZOO.Olomouc.jpg?uselang=cs

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 16. MISTVAN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: x-02-Krakow.jpg?uselang=cs STR. 18. de:Benutzer:Mijobe. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: STR. 20. ALEXANDRE BUISSE. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: er.jpg?uselang=cs