Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RYBY –MOŘSKÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RYBY –MOŘSKÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 RYBY –MOŘSKÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 OBSAH CHARAKTERISTIKA CO OBSAHUJE MASO MOŘSKÝCH RYB
DĚLENÍ MOŘSKÝCH RYB RYBOLOV ZAJÍMAVOSTI PRACOVNÍ LIST

3 CHARAKTERISTIKA Z celkového počtu zhruba druhů ryb žije 60 % ve slaných vodách. Jen málo druhů je schopno obývat jak sladké, tak slané vody, např. losos, jeseter, úhoř aj. Více než tři čtvrtiny mořských druhů žije v příbřežním pásmu moří do hloubky 200 m, pouze asi desetina je vázána na otevřené moře a jedna dvacetina na mořské hlubiny. Rybí maso je lehce stravitelné.

4 MASO MOŘSKÝCH RYB Svalovina ryb obsahuje v sušině 15–30 % bílkovin.
Obsahuje všech deset aminokyselin nezbytných pro člověka a je významným zdrojem jódu, fosforu, draslíku, železa, mědi. Vzhledem k nízkému obsahu cukrů je důležitou dietní složkou. Je zdrojem přírodního jódu, proteinů, minerálů, vitamínů A, B a D. Rybí tuk je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin – omega 3.

5 DĚLENÍ MOŘSKÝCH RYB K netučným rybám patří maso z tresek, které mají tuk uložen v játrech. Maso tresky není tučné. K méně tučným rybám patří mořský jazyk, okouník mořský, parmice, ďas mořský, ostroun obecný, některé druhy žraloka, rejnoka. Mezi tučné ryby patří makrela, sleď, tuňák, mečoun, čerstvé sardinky, losos a platýs. Mořské plody (mořský koktejl), které obsahuje chobotnice, sépie, olihně, krevety a mušle, nejsou tučné.

6 MAKRELA Je u nás nejznámější mořskou rybou. Její maso je zdravé a velmi kvalitní. Na trhu jsou makrely zmrazené, uzené. Z makrely nikdy nestahujeme kůži, je velmi jemná a skrývá rybí tuk. Rybí tuk je cenným lékem proti chorobám srdce a cév.

7 OBR. Č. 1. MAKRELA OBR. Č. 2. UZENÁ MAKRELA

8 TUŇÁK Tuňák patří do čeledi makrelovitých.
Tuňáků je několik druhů, oblíbený je tuňák obecný. Dosahují délky mezi 70 a 300 cm a váhy mezi 5 a 300 kg. Dožívají se přibližně 15 let věku. Maso je světle až tmavě červené. Je pevné a podobá se chutí telecímu masu.

9 TUŇÁK

10 PLATÝS Maso z platýsů patří k tomu nejlepšímu, co nám rybáři z moře nabízí. Jeho využití je velmi bohaté. Nejznámější je platýs obecný a platýs pacifický, nazývají se Halibut. Liší se velikostí, platýs obecný dosahuje váhy do 100 kg, platýs pacifický dosahuje váhy až 260 kg a jeho maso bývá tučné. Vedle Halibutů se objevuje na našem trhu také platýs evropský, nedosahuje takové váhy. Jeho maso je chutné, jemné.

11 PLATÝS

12 LOSOS Losos patří do skupiny ryb s tučným masem.
Syrové maso je růžové a neobsahuje jemné kůstky. Většina lososů žije ve slané vodě v moři, ale rozmnožují se ve vodách sladkých, kam tisíce kilometrů putují. Losos obecný dosahuje po třech letech váhy okolo 12 kg .

13 LOSOS

14 RYBY LÉČÍ Častá a pravidelná konzumace ryb a plodů moře působí preventivně, např. proti vzniku onemocnění srdce a oběhového systému, snižují hladinu cholesterolu a riziko vzniku trombózy. Napomáhají při chorobách spojených se sníženou funkcí štítné žlázy, při revmatické artritidě, dále lidem s vysokým krevním tlakem, rakovinou střev či Alzheimerovou chorobou, při kornatění tepen nebo při lupénce.

15 RYBOLOV Při rybolovu je důležité, aby ryby poté, co jsou uloveny, byly rychle zpracovány, aby nedošlo k jejich znehodnocení. Na dnešních rybářských lodích je možno vyrábět rybí polotovary nebo přímo rybí konzervy. Obrovské mrazicí boxy mohou pojmout až několik desítek tun ryb.

16 ZAJÍMAVOSTI V severně položeném Bílém moři žije kolem 50 druhů ryb.
Severním moři 170 a v Rudém moři asi Ruský trawler třídy Majakovský má výtlak t, je 85 m dlouhý a posádka má okolo 110 mužů. Trawler je schopen za sebou táhnout tral 38 m široký a zmrazit až 30 t ryb denně. Rekord nejvíce lovené ryby doposud drží sardel peruánská, které bylo v roce 1970 vyloveno přes 13 miliónů tun.

17 PRACOVNÍ LIST CO RYBY OBSAHUJÍ? JAKÉ ZNÁTE MOŘSKÉ RYBY?
JAK DĚLÍME MOŘSKÉ RYBY? PROČ SE DOPORUČUJE KONZUMACE MOŘSKÝCH RYB?

18 ODKAZY NA OBRÁZKY STR.7. OBR. Č.1. JOLÁN DÉNES. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < STR. 7 OBR. Č. 2. DEZIDOR. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < STR. 9. GROLLECH. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < STR. 11. TIIT HUNT. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Str. 13. DEZIDOR. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "RYBY –MOŘSKÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google