Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). OSTATNÍ DRUHY MAS
OBSAH DRUHY MAS CHARAKTERISTIKA JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ MAS PRACOVNÍ LIST
DRUHY MAS KOŇSKÉ MASO NUTRIE PŠTROS KLOKAN ANTILOPA LAMA SOB
KOŇSKÉ MASO Nápadně tmavočervené až hnědočervené barvy, která je mnohem tmavší než u ostatních jatečných zvířat. Koňské maso je dlouze vláknité a tuhé. Obsahuje málo tuku (ten je nažloutlý), bílkoviny, minerální látky a vitamíny. Má větší obsah glykogenu, který dodává koňskému masu mírně nasládlou chuť. Nejen koňské maso, ale také maso oslů, mul a mezků lze konzumovat a připravit pro výsek.
DĚLENÍ KOŇSKÉHO MASA Dělí se nejdříve na půlky a potom na čtvrtě. Jednotlivé čtvrtě se dělí na přední a zadní čtvrť, z nichž se získávají tyto části: I. Zadní maso bez kostí (vykostěný roštěnec vysoký a nízký, svíčková, maso z kýty a z plece) II. Zadní maso s kostí (vysoký roštěnec – šus) III. Přední maso bez kostí (husička, plátek, bok bez kostí, kližky a ostatní přední maso) IV. Přední maso s vrostlými kostmi (krk, žebro, hrudí, péro a bok)
KŮŇ
NUTRIE Maso z nutrie je velmi vysoké kvality a lehce stravitelné. Složením velmi podobné masu králičímu. Svalovina nutrie je tmavší s jemnějšími svalovými vlákny. Kalorickou hodnotou se vyrovná jehněčímu masu. Vzhledem k velmi nízkému obsahu cholesterolu, tuku (do 5 %) a vysokému obsahu bílkovin (kolem 20 %) je maso nutrií hodnoceno jako dietní.
NUTRIE Ve svalové tkáni je jiná skladba rozložení tuku, proto si zachovává šťavnatost. Nezanedbatelný je i vysoký obsah sacharidů a proteinů (kolem 20 %). Maso z nutrie se dá upravovat na všechny způsoby podobně jako maso králíka. V domácnostech je nejčastější kulinářskou úpravou pečená nutrie na česneku.
NUTRIE
PŠTROS Maso pštrosa považují znalci již dlouho za maso gurmánů. Pštrosí maso je na pohled i chuťově podobné masu srnčímu a telecímu. Je neobyčejně libové, mimořádně jemné. Sval pštrosa neobsahuje více než 0,3 % tuku. Pštrosí maso má nízký obsah cholesterolu, vysoký obsah proteinů a vitamínů A, C. Je vhodné pro diabetiky a pro osoby těžce pracující.
PŠTROS
KLOKAN Chutí a vůní připomíná klokaní maso srnčí, zároveň se jedná o maso velice křehké a šťavnaté. Dováží se z Austrálie a přilehlých oblastí ve vakuu hluboce zmrazené. Klokaní maso si postupně získává své příznivce. Celkem je známo 48 druhů. Pro konzumaci se využívá svalovina pouze z pěti druhů klokanů. Můžeme jej připravovat jako steaky, grilovat, péct, dusit.
KLOKAN KLOKAN RUDÝ
ANTILOPA Antilopí maso je v Africe považováno za jedno z nejchutnějších. V ČR je dostupné a považuje se za exotickou specialitu. Barva antilopího masa je i po tepelné úpravě jasně červená. Je křehké a dietní. Chutí se podobá velmi mladému hovězímu.
ANTILOPA K masu přistupujeme jako ke zvěřině – necháme maso zrát, následně odblaníme, nebo marinujeme. Pozor, kořeněná mořidla překrývají přirozenou chuť masa! Oblíbená je příprava antilopího masa na grilu, hodí se na minutky, guláše a karé.
ANTILOPA ANTILOPA LOSÍ
LAMA Zatím se lamí maso stává hitem jen ve své původní vlasti – Argentině. Staly se vyhledávanou pochoutkou nejbohatších Argentinců. Má pevnou konzistenci a zároveň jemnou chuť Může být jak vynikající lahůdkou pro gurmány s vytříbenou chutí, tak i pro lidi se zvláštním dietním režimem.
LAMA
SOB Sobí maso je velice populární především v severských zemích. Sobí maso konzumují na Aljašce, Norsku, Švédsku, Finsku, Rusku a Kanadě. Naproti tomu mnoho lidí především v Anglii, Irsku a USA by soba nikdy neochutnali. Mají totiž silně zakořeněnou představu, že tato zvířátka patří pouze do vánočního spřežení jejich Santa Clause.
SOB
PRACOVNÍ LIST Jaké méně známá a exotická zvířata můžeme nově v ČR chovat a zabíjet pro maso i kůži? Popište některý druh exotického zvířete? Jak budete tepelně upravovat masa exotických zvířat? Co obsahuje koňské maso? Proč nemoříme antilopí maso?
ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 6. DEZIDIR. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: D_se_k%C5%AF%C5%88.jpg STR. 9. ŠJŮ. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: %99koly,_nutrie.jpg?uselang=cs STR. 11. HUHULENIK. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: %C4%9Btenice_1.jpg STR. 13. MISTVAN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 1-ZOO.Olomouc.jpg?uselang=cs
ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 16. MISTVAN. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: x-02-Krakow.jpg?uselang=cs STR. 18. de:Benutzer:Mijobe. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: STR. 20. ALEXANDRE BUISSE. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: er.jpg?uselang=cs