Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Advertisements

Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Ing. Jan Bartoš Listopad 2010 Hodnocení smluv o poskytování služeb Liberecké informatické fórum.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
1 Seminář - Koordinace řízení českých a rakouských zásahových složek při řešení mimořádných událostí - metodiky, taktické postupy, legislativa – České.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
Seminář pro žadatele k 37. výzvě IROP „Energetické úspory v bytových domech II" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Praha, Ing. Petr Řádek Číslování vlaků - Rekapitulace Setkání dopravců a zástupců provozovatele dráhy.
Novelizace předpisu D7/2 k organizování výlukových činností k Lenka Komínová GŘ SŽDC Odbor plánování a koordinace výluk Setkání s dopravci,
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 19. září 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
05/10/2010 Mnichovo Hradiště Mgr. Jaroslav Gramel Veřejné zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy Jak předejít chybám?
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Daň z nabytí nemovitých věcí
Problematika koncesí a sektorových veřejných zakázek
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Pojem přeměna obchodní společnosti
Povinná elektronická komunikace v zadávacích řízeních
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Stipendijní řád MU Jiří Nantl 17. května 2006.
Zpráva o uplatňování ÚP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Daň z příjmů právnických osob
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Informace k e-tržišti Gemin
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Zpráva o uplatňování územního plánu
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
ÚPDI - Úřad pro přístup k dopraní infrastruktuře
Seminář pro žadatele k 13. výzvě IROP „Revitalizace vybraných památek"
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Zařízení služeb provozované SŽDC a jí poskytované služby
Kapitola 3 Hospodaření organizací
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
NOVINKY OD BUŘINKY – DUBEN 2016
Celostátní sčítání dopravy 2020 a technologický potenciál pro CSD 2025
Seminář pro žadatele k 36. výzvě IROP „Stanice IZS"
Aktuální problémy veřejné dopravy a navazující legislativa seminář Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou, 13. května
Zákon o statusu veřejné prospěšnosti.
Transkript prezentace:

Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015

Přechodné období dle nařízení (ES) č. 1370/2007 Stanoveno na dobu 10 let - uzavírání smluv o veřejných službách musí uvedeno do souladu s článkem 5 nařízení do 3. prosince Smlouvy uzavřené v období od do a)na základě spravedlivého nabídkového řízení - jsou platné do uplynutí doby jejich platnosti, ale ne déle než po dobu 30 let b)jiným způsobem – jsou platné do uplynutí doby jejich platnosti, pokud mají omezenou dobu trvání, srovnatelnou s trváním smluv dle nařízení (10 až 15 let u autobusů, 15 až 22,5 let u vlaků)

Přechodné období dle nařízení (ES) č. 1370/2007 Příklady u smluv uzavřených přímým zadáním: Smlouva v autobusové dopravě ze dne , platnost do – lze prodloužit do , v případě obnovy vozového parku až do Smlouva v autobusové dopravě ze dne , platnost do – v případě obnovy vozového parku lze prodloužit až do

Doba trvání smluv o veřejných službách Obecně:  autobusová doprava – nesmí překročit 10 let  drážní doprava - nesmí překročit 15 let V případě významných investic do majetku nebo zvláštních nákladů u nejvzdálenějších regionů: doba trvání může být prodloužena až o polovinu →  autobusová doprava – nesmí překročit 15 let  drážní doprava - nesmí překročit 22,5 let Další navýšení: výjimečné investice, nabídkové řízení, oznámení Komisi (včetně odůvodnění)

Nastavení způsobu výběru v nabídkovém řízení Problém – odlišení veřejných zakázek a koncesí na služby Článek 5 odst. 1 nařízení (ES) č. 1370/2007 – veřejné zakázky se zadávají v souladu s postupy dle směrnic 2004/17/ES nebo 2004/18/ES a nepoužijí se možnosti přímého zadání dle nařízení, pokud tyto smlouvy nemají podobu koncesí na služby. snaha jednoznačně odlišit zakázky od koncesí (§ 21) – poskytnutá kompenzace nesmí vyloučit obchodní riziko dopravce spojené s výši tržeb z jízdného. Pokud není uvedená podmínka splněna, jedná se o veřejnou zakázku a při výběru dopravce se nepostupuje podle zákona o veřejných službách, ale podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách (nelze uplatnit možnosti přímého zadání dle nařízení (ES) č. 1370/2007).

Transparentnost procesu uzavření smlouvy Oznamovací povinnost v Úředním věstníku EU: Článek 7 odst. 2 nejpozději jeden rok před zahájením nabídkového řízení nebo jeden rok před přímým uzavřením smlouvy: a) název a adresa příslušného orgánu; b) typ plánovaných smluv; c) služby a oblasti, na něž se možné smlouvy vztahují Výjimky: - poskytování méně než kilometrů ročně - vznik mimořádné situace dle čl. 5 odst. 5

Transparentnost procesu uzavření smlouvy Je možno využít a) formulář na adrese: Řada informací (značná část formuláře) je zveřejňována dobrovolně a zveřejnění uvedených informací je na uvážení oznamovatele. b) ový kontakt: Informace o možných způsobech odeslání: Pro elektronické odeslání formuláře jedna z variant:

Transparentnost procesu uzavření smlouvy Oznamovací povinnosti na internetu: Článek 7 odst. 1 Jednou za rok souhrnná zpráva o závazcích veřejné služby, dopravcích a platbách kompenzací – ve členění na autobusovou a drážní dopravu. Článek 7 odst. 3 Do 1 roku od uzavření smlouvy na železnici podle čl. 5 odst. 6: a) označení smluvní strany, b) doba trvání smlouvy, c) popis služeb, d) popis parametrů kompenzace, e) podmínky související se základním majetkem.

Transparentnost procesu uzavření smlouvy Oznamovací povinnosti na internetu a na úřední desce: § 19 odst. 2 zákona č. 194/2010 Sb. Nejpozději 2 měsíce před uzavřením smlouvy přímým zadáním podle § 18 písm. a), c) a d): a) identifikační údaje dopravce; b) předpokládaná průměrná roční hodnota veřejných služeb (počet kilometrů za rok u zadání podle § 18 písm. c)); c) předpokládaný rozsah veřejných služeb. § 19 odst. 4 zákona č. 194/2010 Sb. do 1 měsíce od uzavření smlouvy přímým zadáním údaje o uzavřené smlouvě v rozsahu podle odstavce 2.

Obsah smluv o veřejných službách a)jasné vymezení závazků veřejné služby a určení dotčených územních oblastí b)objektivní a transparentní stanovení –ukazatelů, na základě kterých se vypočítá platba kompenzace –povahy a rozsahu případných výlučných práv c)vymezení způsobu rozdělování nákladů spojených s poskytováním služeb d)vymezení způsobu rozdělování příjmů z prodeje jízdenek

Metodická pomoc Metodická pomůcka Ministerstva dopravy k aplikaci zákona č. 194/2010 Sb. – „Uplatňování legislativních norem v oblasti výběru dopravce pro zabezpečení dopravní obslužnosti veřejnými službami v přepravě cestujících“: Kapitoly: Vymezení veřejných služeb v přepravě cestujících; Pravidla pro uplatnění jednotlivých právních norem; Způsoby zadávání veřejných služeb; Postup objednatele v případě nabídkového řízení; Postup objednatele v případě přímého zadán; Kompenzace; Změna smlouvy; Mimořádné situace; Uzavření smlouvy na veřejné služby zasahující na území více krajů; Kontrola uzavírání a plnění smlouvy.

Děkujeme za pozornost Ondřej Michalčík František Vichta Odbor veřejné dopravy Ministerstvo dopravy