Územní systém ekologické stability (ÚSES) (aneb nové metodické materiály MŽP připravené ve spolupráci s MMR) Informace odboru obecné ochrany přírody a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Advertisements

Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
Šance pro krajinné plánování a jeho alarmující absence v ÚPD Nadějkov Ing. arch. Martin Jirovský, Ph. D.
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Biokoridory.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Zhodnocení potřeby vymezení nových zastavitelných ploch Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK.
PRACOVNÍ SKUPINA pro přírodu a krajinu Valná hromada ČKA,
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
ÚSES v Zásadách územního rozvoje JMK
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Vymezování územního systému ekologické stability (dále ÚSES) dle metodiky Ing. Eliška Zimová PaedDr. Pavel Hartl, CSc.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Územní studie silnice II/380 Sokolnice - Čejč Vstupní jednání s obcemi, ORP, úřady územního plánování a stavebními úřady Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno Ochrana přírody a krajiny, krajinotvorná opatření v rámci pozemkových.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Koordinace územních plánů a pozemkových úprav Ing. Jan Kaiser – Státní pozemkový úřad – Pobočka Domažlice.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY 3. ÚPLNÁ AKTUALIZACE ODBOR ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍHO ŘÁDU KÚ ÚK.
Vodohospodářské aktuality
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Vybrané metodické pokyny k územním studiím
Stavby v nezastavěném území
Lhůta pro pořízení územní studie
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Územní systém ekologické stability (ÚSES) (aneb nové metodické materiály MŽP připravené ve spolupráci s MMR) Informace odboru obecné ochrany přírody.
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
Vztah ÚSK k Evropské úmluvě o krajině
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Územně analytické podklady
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Transkript prezentace:

Územní systém ekologické stability (ÚSES) (aneb nové metodické materiály MŽP připravené ve spolupráci s MMR) Informace odboru obecné ochrany přírody a krajiny MŽP Mgr. Pavla Kůsová

1)ÚSES – trocha teorie 2)Metodická pomůcka pro vyjasnění kompetencí v problematice územních systémů ekologické stability Věstník 8/2012 Předpoklad další aktualizace v lednu 2013 – připomínky a náměty možno zasílat MŽP 3)Společné metodické sdělení MŽP a MMR k uplatnění požadavků dotčených orgánů k návrhu zadání územního plánu Věstník MŽP č. 3/2012 Stále živý materiál – připomínky a náměty možno průběžně zasílat MŽP i MMR

1) ÚSES – trocha teorie ÚSES – cíle uchování a podpora rozvoje přirozeného genofondu krajiny, zajištění příznivého působení na okolní, ekologicky méně stabilní části krajiny a jejich prostorové oddělení, podpora možnosti polyfunkčního využívání krajiny, uchování významných krajinných fenoménů K výše uvedeným se stále více přidává potřeba řešit: prostupnost krajiny a její narůstající fragmentaci, zastavování krajiny bez ohledu na její přirozené funkce, které má plnit, zachování co nejširšího spektra druhů (biodiverzita), ekosystémů a biotopů.

1) ÚSES – trocha teorie Význam ÚSES Je plánovacím nástrojem, jeho význam pro ekologickou stabilitu krajiny je zásadní, neboť kromě ekologicko- stabilizační funkce pro krajinu plní i řadu dalších funkcí a může být součástí mnoha dalších opatření nezbytných pro správné fungování krajiny jako celku (protierozní opatření, revitalizace, protipovodňová opatření apod.) ÚSES je závazně vymezen v ÚPD obcí i krajů, KPÚ či LHP specifikace funkčního využití ploch (dle vyhl. 501/2006 Sb.) a úkolů pro územní plánování, případně podmínky využití daných ploch zařazených do ÚSES ÚSES, chápaný jako vzájemně propojený soubor přirozených, pozměněných, avšak přírodě blízkých ekosystémů, které udržují přírodní rovnováhu, je jedním z limitů využití území.

1) ÚSES – trocha teorie Význam ÚSES ÚSES je účinným nástrojem ochrany přírody a krajiny na všech úrovních od lokálních až po nadregionální. Vytváření ÚSES je podle § 4 odst. 1) zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů veřejným zájmem, na kterém se podílejí vlastníci pozemků, obce i stát. V rámci PÚ patří mezi opatření na zvyšování ekologické stability krajiny řešené v rámci plánu společných zařízení KPÚ. Zde je také důležitá vazba na jeho detailní vymezení, vypořádání majetko-právních vztahů a jeho následnou realizaci

1) ÚSES – trocha teorie Význam ÚSES Jeho silnou stránkou je: významná vazba na proces územního plánování a tím pádem naplnění celospolečenské dohody v rámci schváleného územního plánu celorepubliková působnost 20letá historie propracovaná teoretická východiska včetně návaznosti do dlouhodobé praxe naplnění cílů EU na vytváření tzv. „Green infrastructure“

1) ÚSES – trocha teorie Význam ÚSES Jeho slabou stránkou jsou: rozhodování o ÚSES bez kvalitních podkladů žádné nebo naopak přílišné prosazování prostřednictvím kompetentních OOP, případně využívání ÚSES k prosazování jiných zájmů nevhodné a časté změny jeho vymezení bez odborných podkladů (ať už z důvodů investičního tlaku nebo tlaku vlastníků pozemků, kde je vymezen) atd. nedostatečná provázanost s pozem.úpravami nedostatek státní půdy vhodné pro směny, možnost směnit pozemky pouze v případě pozemkové úpravy legislativní nejasnost, překryv kompetencí metodická různorodost (potenciál x aktuální stav) chybějící metodické vedení

2) Metodická pomůcka pro vyjasnění kompetencí v problematice územních systémů ekologické stability Důvody pořízení a cíl: Zlepšení výkonu státní správy v oblasti aplikace ÚSES z důvodu velmi rozdílných přístupů k ÚSES napříč republikou i státní správou, snaha o sjednocení a navržení postupů pro lepší výkon státní správy v této oblasti, využití stávajících nástrojů pro zlepšení této činnosti

2) Metodická pomůcka pro vyjasnění kompetencí v problematice územních systémů ekologické stability Obsah – nejdůležitější kapitoly: 1. Použité zkratky, legislativní normy, základní pojmy a odkazy z textu 2. Právní úprava ÚSES - komentované znění zákona a vyhlášky s důrazem na použití v praxi 3. Úloha OOP při tvorbě územně analytických podkladů - zdůraznění nezbytnosti aktualizovat ÚAP v souladu s aktuálními oborovými dokumentacemi 4. Předkupní právo a vyvlastnění 5. Zásady vymezování a upřesňování ÚSES, hierarchické úrovně ÚSES – sjednocení terminologie, přístupů k vymezování, aby všichni měli stejný přístup v rámci vymezování jednotlivých hierarchických úrovní v rámci ZUR a ÚP, důraz na využití institutu Plánu ÚSES dle vyhlášky

2) Metodická pomůcka pro vyjasnění kompetencí v problematice územních systémů ekologické stability Obsah – nejdůležitější kapitoly: 6. Působnost orgánů státní správy ve vztahu k ÚSES - popis kompetencí k ÚSES z hlediska jednotlivých procesů dle stavebního zákona, zdůraznění spolupráce odbory s působností na úseku ochrany přírody a krajiny s odbory s působností na úseku územního plánování 7. Zajištění prostupnosti pro živočichy v místě křížení dopravní infrastruktury se skladebnými částmi ÚSES 8. Těžba nerostů v ÚSES – dohoda MŽP, MPO a ČBÚ 9. Role MŽP v problematice ÚSES Doporučení – spolupráce s projektanty ÚSES, AOPK ČR 11. Aktualizace metodické pomůcky

3) Společné metodické sdělení MŽP a MMR k uplatnění požadavků dotčených orgánů k návrhu zadání územního plánu Důvody pořízení a cíl: -MŽP a MMR - společná metodická podpora -zaměření na zadání ÚP – proces a požadavky DO -postupné rozpracování jednotlivých fází procesu ÚP -efektivní uplatnění zájmů OPK v procesu ÚP -zejm. pro DO ochrany přírody, využitelné obecně Důraz na: -výkladové a věcné ujednocení postupů -spolupráce a součinnost pořizovatelů ÚP a DO -komplexnost řešení celého území obce -požadavky – soulad - veř. zájem, legislativa, obsah a účel ÚP

Děkuji za pozornost!