PRÁVNÍ A NEPRÁVNÍ NORMY. Život organizované lidské společnosti se řídí normami různého druhu. „Zamyslete se, které normy řídí váš život?“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Pracovní právo. Pohovor
Pracovní právo Pracovní právo je souhrnem právních norem upravujících pracovněprávní vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, podmínky vzniku, trvání.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_01_PRÁVO.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
VZNIK PRACOVNÍHO POM Ě RU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_VZNIK PRACOVNÍHO.
Mámo, táto neseďte doma ! reg. č. CZ /0.0/0.0/15_010/ Bc. Radka Kaštovská.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ Úvod do práva.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Josef Středula, předseda ČMKOS
Informace a informační zdroje
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Vznik pracovního poměru
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Terapeutické komunity
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Učebnice s. 8 – 9 DÚ – Rodinný erb
Název projektu: Moderní škola
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
ÚVOD - ETIKETA Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
HODINY - poznej stejný čas, velikost
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Sociální skupiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Práva a povinnosti členů rodiny
Zpívá – Lucie Bílá hudba –Leonard Kohen český text –Gabriela Osvaldová
Název: Základní lidská práva Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Matriční úřad.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vznik manželství Občanská nauka 1. M.
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
Transkript prezentace:

PRÁVNÍ A NEPRÁVNÍ NORMY

Život organizované lidské společnosti se řídí normami různého druhu. „Zamyslete se, které normy řídí váš život?“

Příklady: normy právní, morální, náboženské, společenské, sportovní, technické... Nejvíce náš život ovlivňují normy právní a morální.

Právní normy všeobecně závazná pravidla chování; jsou stanovené a vynutitelné státní mocí (stát je vytváří, kontroluje jejich dodržování a trestá nedodržování);

Morální normy upravují společenské vztahy, které nejsou upraveny právem; jejich dodržování není vynutitelné státní mocí a za jejich porušování nehrozí právní sankce, ale člověk by se jimi měl řídit, protože za porušení hrozí morální důsledky, které mohou být také závažné.

Mezi právní a morální normou je úzká hranice. Názory o důležitosti jednotlivých vztahů se mění. Právo je minimum morálky!

Úkol Urči, do které z následujících kategorií daná norma (viz. slade 8) patří: právní norma (P); morální norma (M); sportovní norma (S); náboženská norma (N).

. 1) Dopadne-li míč na čáru, je brán stejně, jako by dopadl do hracího pole. 2) Pokud ti kamarád svěří tajemství, neprozraď ho. 3) Zákaz řízení vozidla pod vlivem alkoholu. 4) Hraje se na 3 třetiny po 20 minutách, celkem tedy 60 minut čistého času. 5) Nevydáš proti svému bližnímu křivého svědectví. 6) Nevezmeš jména Božího nadarmo. 7) Zaměstnavatel musí rovně zacházet se všemi zaměstnanci. 8) Když do autobusu vstoupí starší člověk a není již místo k sezení, uvolni mu své sedadlo. 9) Platné manželství nelze uzavřít s vdanou ženou nebo ženatým mužem. 10) Vítězem se stává tým, který vstřelí více gólů. 11) Cti otce svého i matku svou. 12) Pokud přijmeš žádost o ruku, musíš už být svému snoubenci věrná.

Řešení Právní normy: Zákaz řízení vozidla pod vlivem alkoholu. Zaměstnavatel musí rovně zacházet se všemi zaměstnanci. Platné manželství nelze uzavřít s vdanou ženou nebo ženatým mužem.

Morální normy: Pokud ti kamarád svěří tajemství, neprozraď ho. Když do autobusu vstoupí starší člověk a není již místo k sezení, uvolni mu své sedadlo. Pokud přijmeš žádost o ruku, musíš už být svému snoubenci věrná.

Sportovní normy: Dopadne-li míč na čáru, je brán stejně, jako by dopadl do hracího pole. Hraje se na 3 třetiny po 20 minutách, celkem tedy 60 minut čistého času. Vítězem se stává tým, který vstřelí více gólů.

Náboženské normy: Nevydáš proti svému bližnímu křivého svědectví. Nevezmeš jména Božího nadarmo. Cti otce svého i matku svou. Obrázky: