Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sociální skupiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sociální skupiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:"— Transkript prezentace:

1 Sociální skupiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Sociální útvar je obecné označení pro všechna společenská seskupení, kterých je člověk členem během svého života. na základě členství v sociálních útvarech získáváme nové zkušenosti důležité pro život v konkrétní společnosti.

3 Sociální skupina: seskupení osob, které spojuje společný cíl, zájem, vzájemné vztahy. členové vnímají skupinu jako skupinu a sebe jako její členy. interakce mezi členy skupiny trvá delší dobu, ne jen několik minut. skupina si vytvoří vědomí společného cíle.

4 Klasifikace skupin podle:
velikosti (malá, střední, velká) obsahu (jednofunkční, vícefunkční, nadfunkční) trvání (dočasná, stálá) základu utvoření (přirozená, dobrovolná, vynucená) formy přístupu (otevřená, uzavřená) míry zvnějštění (formální, neformální, organizovaná, neorganizovaná)

5 Malá sociální skupina typická je komunikace tváří v tvář (face to face). všichni členové skupiny se znají a reagují na sebe jako na individualitu. skupiny v počtu do dvaceti členů (rodina, sportovní oddíl, zájmový kroužek, pracovní skupina), popřípadě do třiceti členů (školní třída).

6 Velká sociální skupina
obyvatelé jednoho města, národnostní skupiny, lidé s podobným pracovním zařazením. pro tyto skupiny neplatí vzájemná znalost všech členů nebo jejich vzájemná interakce.

7 Primární skupina skupina, ve které jedinci vytvářejí s ostatními členy intimní vazby. typická silná skupinová koheze. rodina, sousedství či dětská herní skupina. nízký počet členů. členství není založeno na vnějších pohnutkách. vykazují delší dobu trvání.

8 Sekundární skupina členové jsou integrováni formálně stanovenými úkoly nebo seskupeni na základě určitých znaků. asociace, politické strany, etnické skupiny, třídy (ne školní, ale například dělníci, zemědělci, inteligence).

9 Skupina formální jsou organizované, mají řád (vojna, škola, třída).
normy pro fungování skupiny jsou předem stanoveny. když chci být částí skupiny musím je dodržovat. předem stanovené tresty při nedodržení pravidel. vztahy mezi členy ze začátku neexistují.

10 Skupina neformální členové si normy vytvářejí sami.
normy vznikají při vzniku skupiny, jejím běhu nebo při příchodu nového člena. přispívají k uspokojení potřeb a zájmů člena skupiny. existují silné trvalé vztahy mezi členy. vznikají spontánně (kapely, party na diskotéce, zájmový útvar).

11 Členská x referenční skupina
členské skupina – jsem jejím členem. referenční skupina – je taková, ke které by člověk příslušet chtěl (pozitivně referenční) nebo ke které by náležet nechtěl (negativně referenční).

12 Vliv skupiny každá skupina vede ke skupinovému konformismu (to znamená, že přizpůsobujeme své názory většině ve skupině), jedině silnější osobnosti se dovedou vymanit z vlivu skupiny. každá skupina si samovolně vytváří svého vůdce. každá skupina má své normy, za jejichž porušení uděluje sankce.

13 Sociometrie je soubor sociologických metod, které se pokoušejí měřit sociopreferenční vztahy ve skupině, vzájemné sympatie a antipatie členů skupiny. zakladatelem je Jakob Levy Moreno. nejznámější sociometrickou metodou je sociometrický test.

14 Příklady otázek sociometrického dotazníku
Uveď jména spolužáků, s nimiž bys chtěl sedět. S kterými spolužáky bys chtěl společně bydlet ve stanu na výletě? S kterými spolužáky bys rád spolupracoval na nějaké věci, modelu apod.? S kterými spolužáky bys rád trávil volný čas? Které spolužáky bys vybral za vedoucí výpravy, výletu? S kým bys nejméně rád seděl?

15 Sociogram obr. 1 kroužek žena čtvereček muž směr šipky znamená směr
sympatie

16 Ostrakismus je vytěsnění jedince ze skupiny nebo společnosti, jeho částečné nebo úplné ignorování. je využíván kolektivem jako trest nebo někdy jako forma nátlaku. nejčastější je v kolektivech dětí a mladých lidí, kde slouží k částečné nebo úplné izolaci neoblíbeného jedince.

17 Použité zdroje Str. 14. Obr. 1. SOKOLJAN. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "Sociální skupiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:"

Podobné prezentace


Reklamy Google