Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční kontrola Zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě, ve znění pozdějších předpisů veřejnosprávní kontrola kontrola podle mezinárodních.
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Vedení správního řízení
Alena Paulová Zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu 1.
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Alena Paulová.  Předpis č. 420/2004 Sb.  Obsah  § 1 – předmět úpravy  § 2 – předmět přezkoumání  § 3 – hlediska přezkoumání  Postup při přezkoumání.
Inspekce kvality sociálních služeb
Martina Kotrčová, Martina Rychlíková, Marie Tošovská 1. Ročník VSRR
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Žádost rozhodnutí odvolání
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Právo na informace Tereza Danielisová,
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Systém kontrolní činnosti SEI
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Odpovědnost za pořádkové správní delikty
Systém kontrolní činnosti SEI
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Správní řízení M. Horáková Přednáška Správní řízení 5.
Správa místních poplatků
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
Znojmo, Břeclav, Brno listopad 2014 kpt. Ing. Luděk VRÁNA HZS JmK, oddělení stavební prevence.
SPRÁVNÍ ŘÁD V PODMÍNKÁCH POŽÁRNÍ OCHRANY JUDr. Leona Ošlejšková Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ČERVENÝ KOHOUT 2007, České Budějovice
Kontrola a terénní šetření v praxi orgánů ochrany životního prostředí JUDr. RNDr. Jitka Jelínková, Ph. D. vedoucí právního odboru České inspekce životního.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
Porušení rozpočtové kázně při čerpání dotací z rozpočtů územně samosprávných celku. Ing. Michal Obrusník.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Poznatky z kontrol agentur práce
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Obecný daňový proces.
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Zákon č. 255/2012 o kontrole (kontrolní řád)
SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Procesní prostředky regulace správního řízení
Lhůty ve správních řízeních
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Územní opatření o stavební uzávěře
Zahájení a průběh správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje

Kontrolním řádem a zákonem č. 64/2014 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím kontrolního řádu, byly provedeny zásadní změny v procesních pravidlech kontrolní činnosti.  zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)  zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů  vyhláška č. 246/2001 Sb., o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci) ve znění vyhlášky č. 221/2014 Sb. Kontrolním řádem a zákonem č. 64/2014 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím kontrolního řádu, byly provedeny zásadní změny v procesních pravidlech kontrolní činnosti.  zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)  zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů  vyhláška č. 246/2001 Sb., o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci) ve znění vyhlášky č. 221/2014 Sb. Nová pravidla kontrolní činnosti na úseku požární ochrany

Úkony předcházející kontrole (ÚPK)  Jedná se o činnosti, které neodpovídají průběhu kontroly, ale někdy se stávají jejím předchůdcem.  Součinnost osob v okamžiku před samostatným zahájením kontroly je v tu chvíli založena pouze na dobrovolnosti a jejich ochotě.  Ve fázi ÚPK nelze práva vůči kontrolované osobě vynucovat prostřednictvím pokuty.  Navazuje-li na tyto úkony kontrola, mohou sloužit skutečnosti takto získané jako podklad pro kontrolní zjištění.  Jedná se o činnosti, které neodpovídají průběhu kontroly, ale někdy se stávají jejím předchůdcem.  Součinnost osob v okamžiku před samostatným zahájením kontroly je v tu chvíli založena pouze na dobrovolnosti a jejich ochotě.  Ve fázi ÚPK nelze práva vůči kontrolované osobě vynucovat prostřednictvím pokuty.  Navazuje-li na tyto úkony kontrola, mohou sloužit skutečnosti takto získané jako podklad pro kontrolní zjištění.

Oznámení kontroly  Povinnost oznamování termínu provedení komplexní kontroly, a to 7 kalendářních dnů předem je již zrušena! (oznámení + program kontroly) Nově:  Pro oznámení o provedení kontroly (plánované) je zasíláno „Oznámení o provedení požární kontroly“ včetně „předmětu“ (dříve „program“). Tímto úkonem se však nezahajuje kontrola (viz. § 5 kontrolního řádu).  Povinnost oznamování termínu provedení komplexní kontroly, a to 7 kalendářních dnů předem je již zrušena! (oznámení + program kontroly) Nově:  Pro oznámení o provedení kontroly (plánované) je zasíláno „Oznámení o provedení požární kontroly“ včetně „předmětu“ (dříve „program“). Tímto úkonem se však nezahajuje kontrola (viz. § 5 kontrolního řádu).

Komplexní kontrola KK bez nedostatků s nedostatky PROTOKOL

Tematická kontrola TK bez nedostatků PROTOKOL – u řádně objednaných kontrol standardního rozsahu Záznam o ÚPK – mimořádné kontroly s nedostatky PROTOKOL – s uvedením porušení povinností

„Kontrolní dohlídka“  Typ kontroly, kterou se ověřuje splnění opatření uložených ve správním řízení.  K ověření odstranění nedostatků se provede šetření. - bez nedostatků …………………………………..Záznam o ÚPK - nedostatky trvají, či nové nedostatky ……….PROTOKOL.  Typ kontroly, kterou se ověřuje splnění opatření uložených ve správním řízení.  K ověření odstranění nedostatků se provede šetření. - bez nedostatků …………………………………..Záznam o ÚPK - nedostatky trvají, či nové nedostatky ……….PROTOKOL.

Protokol o kontrole ZMĚNY  „zápis“ nyní „PROTOKOL“  „závady“ nyní „NEDOSTATKY“  „POVINNÁ OSOBA“ je to jakákoli osoba odlišná od kontrolované osoby, která však je vůči kontrolované osobě v určitém vztahu a jejíž součinnost je pro řádný výkon kontroly a dosažení účelu taktéž nezbytný.  „PŘIZVANÁ OSOBA“ je to fyzická osoba, která se účastní kontroly z podnětu kontrolního orgánu v zájmu dosažení jejího účelu (§ 6 kontrolního řádu)  „zápis“ nyní „PROTOKOL“  „závady“ nyní „NEDOSTATKY“  „POVINNÁ OSOBA“ je to jakákoli osoba odlišná od kontrolované osoby, která však je vůči kontrolované osobě v určitém vztahu a jejíž součinnost je pro řádný výkon kontroly a dosažení účelu taktéž nezbytný.  „PŘIZVANÁ OSOBA“ je to fyzická osoba, která se účastní kontroly z podnětu kontrolního orgánu v zájmu dosažení jejího účelu (§ 6 kontrolního řádu)

Protokol o kontrole ZMĚNY  V protokolu se již nestanovují „opatření ke zjištěným nedostatkům a lhůty k jejich odstranění“, ale je stanovena pouze „LHŮTA NA PODÁNÍ PÍSEMNÉ ZPRÁVY O ODSTRANĚNÍ NEDOSTATKŮ“.  Žádost o prodloužení termínu na odstranění nedostatků – NEZASÍLAT !!! HZS nestanovuje lhůtu, do které mají být odstraněny nedostatky, ale pouze lhůtu, do kdy má být zaslána zprávy. Za dobu trvání nedostatků, tzn. protiprávního stavu, si odpovídá kontrolovaná osoba sama.  V protokolu se již nestanovují „opatření ke zjištěným nedostatkům a lhůty k jejich odstranění“, ale je stanovena pouze „LHŮTA NA PODÁNÍ PÍSEMNÉ ZPRÁVY O ODSTRANĚNÍ NEDOSTATKŮ“.  Žádost o prodloužení termínu na odstranění nedostatků – NEZASÍLAT !!! HZS nestanovuje lhůtu, do které mají být odstraněny nedostatky, ale pouze lhůtu, do kdy má být zaslána zprávy. Za dobu trvání nedostatků, tzn. protiprávního stavu, si odpovídá kontrolovaná osoba sama.

Protokol o kontrole ZMĚNY  Již se nevyžaduje výhradně osobní seznámení kontrolované osoby s protokolem o kontrole, nýbrž se využívá obecná úprava doručování dle správního řádu – zasílání do datové schránky.  Podání námitek proti zjištěným nedostatkům nemá ve svém důsledku žádný vliv na termín podání písemné zprávy o odstranění nedostatků.  Již se nevyžaduje výhradně osobní seznámení kontrolované osoby s protokolem o kontrole, nýbrž se využívá obecná úprava doručování dle správního řádu – zasílání do datové schránky.  Podání námitek proti zjištěným nedostatkům nemá ve svém důsledku žádný vliv na termín podání písemné zprávy o odstranění nedostatků.

Námitky  Pouze proti kontrolním zjištěním, odůvodněné  Podání ve lhůtě 15 dnů (obdoba opravných prostředků dle správního řádu) s možností stanovení delší (nikoli kratší) lhůty v protokolu  Písemně (tj. i elektronicky, nelze však ústně do protokolu)  Pouze proti kontrolním zjištěním, odůvodněné  Podání ve lhůtě 15 dnů (obdoba opravných prostředků dle správního řádu) s možností stanovení delší (nikoli kratší) lhůty v protokolu  Písemně (tj. i elektronicky, nelze však ústně do protokolu)

Děkuji za pozornost