Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Produkce mléka komplexní užitková vlastnost samic savců
Advertisements

Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY I. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
VEPŘOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O8.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
SÝROVÉ SPECIALITY II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
MLÉKO – POJMY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Získávání energie pro život
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
MÁSLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,.
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VNITŘNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
NUKLEOVÉ KYSELINY [6], [7]
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
TAVENÉ, KYSELÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Stonek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). MLÉKO

Cíl: SEZNÁMENÍ S MLÉKEM   Charakteristika   Dělení mléka   Složení mléka   Jakost mléka   Posuzování mléka   Druhy mléka   Balení mléka   Použití mléka v kuchyni   Zajímavosti

CHARAKTERISTIKA   Mléko je bílá tekutina.   Mléko je produkt mléčných žláz samic savců.   Kojenci produkují enzym laktázu, který štěpí mléčný cukr laktózu. Tvorba laktázy u lidí v dospělosti klesá natolik, že se laktóza stane nestravitelnou.   Lidé, kteří nemohou trávit mléko s obsahem laktózy, trpí tzv. laktózovou intolerancí.   Je nejdůležitější potravinou živočišného původu na světě.

STROJOVÉ DOJENÍ KRAVSKÉHO MLÉKA

DĚLENÍ MLÉKA Mléko živočišného původu:   Kravské mléko   Kozí mléko   Ovčí mléko   Klisní mléko   Lamí mléko   Velbloudí mléko   Buvolí mléko Mléko rostlinného původu:   Sójové   Kokosové   Sezamové   Konopné   Rýžové   Makové

ZÁKLADNÍ SLOŽKY MLÉKA 87,5 % vody 12,5 % sušiny 3,3 % bílkovin4,7 % laktózy 3,8 % tuku 0,7 % minerálních látek vitamíny A, D, E enzymy ochranné látky kasein

ZÁKLADNÍ SLOŽKY MLÉKA   Mléčný tuk – je obsažen ve formě kuliček, obsahuje více než 200 různých mastných kyselin.   Cukr – je disacharid laktóza.   Minerální látky – vápník, fosfor, hořčík, draslík, sodík, chlór, síra.   Vitamíny – B 2, B 6, B 12, A, D, E, K.   Sušina – 13 % ( 4 % tuku, 3,4 % bílkovin, 4,6 % laktózy).

JAKOST MLÉKA Závisí :   na druhu dobytka   na kvalitě krmiva   na době dojení – polední a večerní bývá tučnější   na zdravotním stavu dobytka   na laktační době – po porodu dává dobytek více mléka   na hygieně a čistotě chlévů   na hygienickém zacházení s mlékem

POSUZOVÁNÍ MLÉKA POSUZUJEME –   SMYSLOVĚ: Zbarvení Chuť Vůně   SENZORICKY: Kyselost Obsah tuku Obsah sušiny Mikrobiální čistota

BALENÍ MLÉKA   Upravené mléko se plní do vratných, nevratných obalů.   Druhy obalů: 1.Vratné – odlehčené sklo, tmavé 2.Kartonové obaly – Tetra Pack, Tetra Brik, Zupack… 3. Plastové obaly – BTH, Finpack, Bertopack…

POUŽITÍ MLÉKA V KUCHYNI Mléko se používá:   jako teplý či studený nápoj,   např. na přípravu kakaa, bílé kávy,   mléko přidáváme do těst,   kaší, polévek,   marinád, omáček,   pudinků, zmrzlin,   dalších pokrmů.

ZAJÍMAVOSTI   Jedna koza vyprodukuje až 5 l mléka.   Kráva až 60 l mléka denně.   Pokud jde o množství produkovaného mléka, patří prvenství plejtváku obrovskému. Samice ve svých mléčných žlázách produkuje v době kojení každý den až 600 litrů mléka.   Z 10 l kozího mléka se získá 1 kg sýra.

ZÁVĚR   Shrnutí jednotlivých kapitol   Diskuze   Pracovní list

PRACOVNÍ LIST   Z jakých rostlin se mléko získává?   Co obsahuje mléko?   Jaké je využití mléka v kuchyni?   Na čem závisí jakost mléka?   Jaké znáte druhy mléka?

ODKAZY NA OBRÁZKY   Str.4. Copyright © 2004 David Monniaux. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. achine_in_action_DSC04132.jpg