Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). MLÉKO
Cíl: SEZNÁMENÍ S MLÉKEM Charakteristika Dělení mléka Složení mléka Jakost mléka Posuzování mléka Druhy mléka Balení mléka Použití mléka v kuchyni Zajímavosti
CHARAKTERISTIKA Mléko je bílá tekutina. Mléko je produkt mléčných žláz samic savců. Kojenci produkují enzym laktázu, který štěpí mléčný cukr laktózu. Tvorba laktázy u lidí v dospělosti klesá natolik, že se laktóza stane nestravitelnou. Lidé, kteří nemohou trávit mléko s obsahem laktózy, trpí tzv. laktózovou intolerancí. Je nejdůležitější potravinou živočišného původu na světě.
STROJOVÉ DOJENÍ KRAVSKÉHO MLÉKA
DĚLENÍ MLÉKA Mléko živočišného původu: Kravské mléko Kozí mléko Ovčí mléko Klisní mléko Lamí mléko Velbloudí mléko Buvolí mléko Mléko rostlinného původu: Sójové Kokosové Sezamové Konopné Rýžové Makové
ZÁKLADNÍ SLOŽKY MLÉKA 87,5 % vody 12,5 % sušiny 3,3 % bílkovin4,7 % laktózy 3,8 % tuku 0,7 % minerálních látek vitamíny A, D, E enzymy ochranné látky kasein
ZÁKLADNÍ SLOŽKY MLÉKA Mléčný tuk – je obsažen ve formě kuliček, obsahuje více než 200 různých mastných kyselin. Cukr – je disacharid laktóza. Minerální látky – vápník, fosfor, hořčík, draslík, sodík, chlór, síra. Vitamíny – B 2, B 6, B 12, A, D, E, K. Sušina – 13 % ( 4 % tuku, 3,4 % bílkovin, 4,6 % laktózy).
JAKOST MLÉKA Závisí : na druhu dobytka na kvalitě krmiva na době dojení – polední a večerní bývá tučnější na zdravotním stavu dobytka na laktační době – po porodu dává dobytek více mléka na hygieně a čistotě chlévů na hygienickém zacházení s mlékem
POSUZOVÁNÍ MLÉKA POSUZUJEME – SMYSLOVĚ: Zbarvení Chuť Vůně SENZORICKY: Kyselost Obsah tuku Obsah sušiny Mikrobiální čistota
BALENÍ MLÉKA Upravené mléko se plní do vratných, nevratných obalů. Druhy obalů: 1.Vratné – odlehčené sklo, tmavé 2.Kartonové obaly – Tetra Pack, Tetra Brik, Zupack… 3. Plastové obaly – BTH, Finpack, Bertopack…
POUŽITÍ MLÉKA V KUCHYNI Mléko se používá: jako teplý či studený nápoj, např. na přípravu kakaa, bílé kávy, mléko přidáváme do těst, kaší, polévek, marinád, omáček, pudinků, zmrzlin, dalších pokrmů.
ZAJÍMAVOSTI Jedna koza vyprodukuje až 5 l mléka. Kráva až 60 l mléka denně. Pokud jde o množství produkovaného mléka, patří prvenství plejtváku obrovskému. Samice ve svých mléčných žlázách produkuje v době kojení každý den až 600 litrů mléka. Z 10 l kozího mléka se získá 1 kg sýra.
ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Pracovní list
PRACOVNÍ LIST Z jakých rostlin se mléko získává? Co obsahuje mléko? Jaké je využití mléka v kuchyni? Na čem závisí jakost mléka? Jaké znáte druhy mléka?
ODKAZY NA OBRÁZKY Str.4. Copyright © 2004 David Monniaux. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:. achine_in_action_DSC04132.jpg