BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc. Demolice, recyklace 10.Přednáška.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Advertisements

Ing. Milan Balcer oddělení obnovitelných zdrojů energie Energetická legislativa Novela vyhlášky č. 194/2007 Sb.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 12Číslo.
BW03 - STROJNÍ ZAŘÍZENÍIng. Svatava Henková, CSc. Stroje a zařízení pro recyklaci stavebních materiálů 11.Přednáška.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_B_19.
Stroje a zařízení pro výrobu a přenos energií 3.Přednáška BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad zajišťování venkovních a štítových zdí.
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
REGÁLOVÉ ZAKLADAČE - jsou skladovacím zařízením, které zajišťuje obsluhu regálů v úzkých manipulačních uličkách - navazují na stohovací jeřáby - jejich.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Konstrukce CNC strojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 11Číslo.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_23-14 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ A PLASTŮ STŘÍHÁNÍ Luděk Protivínský.
Název školy příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základy automatického řízení 1
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Recyklace Vypracoval: Michal Brzobohatý Třída: 2L
Svislé zděné konstrukce
Elektromagnetická slučitelnost
Objem a povrch kvádru a krychle
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
pracovní postup keramických stropů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tematický okruh: CHEMIE A SPOLEČNOST Název učiva: „ŽIVOT IGELITKY“
Bourání pomocí mechanizace, strojů a zařízení
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Vzduch VY_32_INOVACE_1A_15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základy plošné CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MA_ZP_05
Obráběcí CNC centra VY_32_INOVACE_39_794
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Statické mechanické zkoušky tvrdosti
Nakládání s odpady CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MA_ZP_03
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-14
Elektromagnetická slučitelnost
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektromagnetická slučitelnost
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Přídavná zařízení.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_ZJIŠŤOVÁNÍ TRHLIN_S4
Zemní práce a zakládání staveb
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_JEDNODUCHÉ LEŠENÍ 2_Z2
Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_IZOLACE PROTI RADONU_Z1
Soustružení Definice soustružení Schéma soustružení
Klempířské práce Klempířské práce jsou nedílnou součástí každé kvalitní střechy. Aby střecha správně plnila svoji ochrannou funkci je potřeba klempířů.
zpracovaný v rámci projektu
© 2014 Karel Vojtasík – Úprava vlastností hornin a zemin
Registrační číslo projektu
Výroba pelet z biomasy v Habrech
Registrační číslo projektu
Ing. Tereza Pavlů, Ph.D Bc. Jan Pešta
VY_52_INOVACE_I–04–05 Název a adresa školy:
Transkript prezentace:

BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc. Demolice, recyklace 10.Přednáška

Základní druhy technologií demoličních prací  Postupné rozebírání  týká se malých objektů a provádí se ručně (páčidla, krumpáče, bouracích kladiva atd.)  Postupné rozebírání pomocí těžké techniky  nejčastější, týká se objektů o několika podlažích  Bourání pomocí pneumatických kladiv  používá se převážně pro demolici vozovek, chodníků, opěrných stěn apod. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Základní druhy technologií demoličních prací  Demolice za použití demoliční koule  provádí se rozhoupáváním demoliční koule  tato technologie je nejefektivnější proti zdivu  je velice pomalá → dnes málo používaná metoda BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Základní druhy technologií demoličních prací  Demolice za použití výbušniny  převážně u vysokých a rozměrných budov nebo komínů  náročný a nákladný způsob  Technologie řezání plamenem neboli autogenem  používá se u velkých ocelových konstrukcí a staveb s kovovým skeletem (např. tovární haly, mostní konstrukce) BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Demolice pomocí těžké techniky  Příprava objektu před demolicí  objekty určené k demolice se odpojí od všech inženýrských sítí  vymezí se prostor demolice  zajistí se ochrana inženýrských sítí, které nesmí být demolicí dotčeny  Odstrojení objektu  provádí se kvůli dostatečnému třídění bouraných materiálů BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Demolice pomocí těžké techniky  Samotná demolice  za použití těžké mechanizace (bourací kladiva, hydraulické nůžky, demoliční výložníky, nakladače, rypadla apod.)  práce jsou prováděny shora dolů s ohledem na stabilitu a postupně, aby bylo možné dále separovat jednotlivé materiály (kvůli recyklaci)  důležitou součástí demolice je kropení (omezení prašnosti) BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Demolice pomocí těžké techniky  Dokončovací fáze  jednotlivé roztříděné materiály z demolice se recyklují (popř. jsou odváženy na skládky) V průběhu demoličních prací dochází v okolí přechodně k zatížení životního prostředí (prašnost, hluk, nebezpečné látky, vibrace, stavební odpad). Tuto zátěž je nutné podřídit požadavkům zákona a souvisejících předpisů. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Stroje používané při demolicích Použití demoliční techniky je závislé na:  umístění objektu, zejména vzhledem ke stávající zástavbě či okolí stavby  na velikosti objektu a na materiálech, z kterých byl objekt postaven Jako pracovní zařízení pro demolici se využívají přídavná zařízení například na rypadla a rypadlo-nakladače na pásových či kolových podvozcích. Je možné také použít demoliční výložníky různé délky podle velikosti objektu. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Stroje používané při demolicích Hydraulická bourací kladiva  Lehká bourací kladiva  Používají se zejména pro:  stavby silnic  výkopové a bourací práce menšího rozsahu  renovace budov  zmenšení vstupních rozměrů materiálu pro drcení v lomech  úpravu krajiny BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Stroje používané při demolicích Hydraulická bourací kladiva  Střední bourací kladiva  Používají se zejména pro:  primární dobývání kameniva  druhotné rozpojování kameniva  demolice středního a většího rozsahu  stavby tunelů  výkopové práce a zakládání staveb  Těžká bourací kladiva  použití převážně pro větší stavby a demolice velkého rozsahu BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Stroje používané při demolicích Kombinované nůžky Výhody tohoto přídavného zařízení:  velký rozsah natáčení  nízké zatížení přenášené na nosič  výměnné břity, zuby a čelisti pro univerzální použití a pro stříhání oceli Patří mezi nejvyužívanější zařízení při demolicích všech rozsahů a pro zmenšování rozměrů suti. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Stroje používané při demolicích Multifunkční drapáky Mezi vlastnosti tohoto zařízení patří:  hydraulická rotační jednotka umožňující otočení v rozsahu 360°  dva hydraulické válce pro velkou sílu sevření  velký objem drapáku Používají se zejména pro bourání zděných a dřevěných konstrukcí. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Stroje používané při demolicích Demoliční drtiče Mezi hlavní vlastnosti demoličních drtičů patří:  příznivý poměr výkonnosti k hmotnosti  přímé čelisti  hydraulická rotační jednotka umožňující otočení v rozsahu 360°  krátké doby cyklu  vyměnitelné břity, zuby a desky zubů Používá se převážně k základním demoličním pracím na železobetonových konstrukcích, rozpojování nadměrné suti a k oddělování ocelové výztuže od betonu. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Stroje používané při demolicích Demoliční drtiče objemné suti Vlastnostmi drtičů objemné suti jsou:  zvláště široké čelisti pro velkou průchodnost  krátké doby cyklu  snadno vyměnitelné břity, zuby a desky zubů  hydraulická rotační jednotka dovolující neomezené otáčení Používají se pro demolice různých rozsahů, demolice železobetonových prvků, druhotné rozpojování nadměrné suti a oddělování ocelové výztuže od betonu. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Stroje používané při demolicích Nůžky na šrot Mezi vlastnosti tohoto zařízení patří:  velká střižná síla po celé délce břitů  výkonný pracovní válec  hydraulická rotační jednotka umožňující otočení v rozsahu 360° (pro rychlé a přesné polohování)  krátké doby cyklu Používá se zejména pro stříhání ocelových konstrukcí a pro bourací práce uvnitř budov a v kontaminovaných prostorách. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Stroje používané při demolicích Ruční nářadí Mezi ruční nářadí používané k demolicím můžeme zařadit:  hydraulická kladiva  hydraulická pikovací kladiva  hydraulická vrtací kladiva  hydraulické jádrové vrtačky  hydraulické kotoučové pily  hydraulické vytahovače pilotů  pneumatická kladiva  pneumatická vrtací kladiva BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj: Zdroj:

BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Stroje používané při demolicích Nakladače Volba nakladače je závislá na požadovaném objemu lžíce. Je možné používat jakékoli volně dostupné stroje, jak na kolovém, tak na pásovém podvozku:  kolové nakladače  pásové nakladače  smykové nakladače  rypadlo-nakladače BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj: ww.cat.com

Stroje používané při demolicích Nákladní automobily Pro přepravu demoliční suti a stavebního odpadu je nutné použít nákladní automobily. Typy, počty a parametry používaných nákladních automobilů se odvíjí od objemu materiálu, který je nutné odvážet. Výběr nákladních automobilů většinou záleží na složení vozového parku provádějící firmy. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Recyklace Stavební odpad představuje asi 25% všech produkovaných odpadů a stává se jedním z hlavních problémů ochrany životního prostředí. Výhodou stavebního odpadu je velká možnost zpětného využití stavebních odpadů. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Třídění materiálů během demolice  Oddělení kontaminovaných materiálů  Oddělení cizorodých materiálů od minerálních sutí  materiály by měly být odděleny do samostatných kontejnerů:  kovové materiály  organické materiály (např. dřevo)  některé minerální látky (např. kamenivo a maltovina)  nebezpečné odpady (např. azbest)  Roztřídění minerální sutě na základní druhy  keramická stavební suť  betonová suť  živičné sutě  výkopová zemina BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Stroje používané pro recyklaci stavebního odpadu – drtiče drobné stavební suti Tyto stroje jsou vhodné pro zpracování drobné stavební suti (např. omítky, cihly, beton) a podobných středně tvrdých materiálů. Ideální kusovitost vstupního materiálu pro tento typ zařízení je přibližně 10 – 20 cm. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Stroje používané pro recyklaci stavebního odpadu – drtící jednotky Drtící jednotky dělíme podle přemístitelnosti na:  mobilní  semimobilní (neboli kontejnerové) Dále dělíme drtící jednotky podle způsobu drcení materiálu:  čelisťové drtiče  kuželové drtiče  odrazové drtiče  válcové drtiče BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Stroje používané pro recyklaci stavebního odpadu – drtící jednotky Čelisťové drtiče:  slouží ke zpracování betonu, železobetonu a cihelné suti.  kusovitost vstupního materiálu 50 až 100 cm Mezi provozní vlastnosti těchto drtičů patří:  vysoká provozní spolehlivost  nízké náklady na provoz a údržbu  příznivá spotřeba energie  snadná výměna opotřebených částí  vysoký výkon BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj: Čelisťový drtič

Stroje používané pro recyklaci stavebního odpadu – drtící jednotky Kuželové drtiče:  slouží ke zpracování přírodního kameniva (např. vápenec, pískovec, křemen,…)  kusovitost vstupního materiálu 5 až 25 cm Mezi výhody tohoto typu drtičů patří:  vysoká provozní spolehlivost a mobilita  nízké náklady na provoz a údržbu  vysoký stupeň zdrobnění  snadná údržba a jednoduchá obsluha  optimální geometrie drtícího prostoru  vysoká kvalita konečného produktu BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Zdroj: Kuželový drtič

Stroje používané pro recyklaci stavebního odpadu – drtící jednotky Odrazové drtiče:  zpracovávají beton, železobeton, cihelnou suť, živičné kry a kamenivo se vstupními rozměry přibližně do 80 cm Výhodami odrazových drtičů jsou:  vysoký výkon  velký stupeň zdrobnění  vynikající tvarový index  nenáročná údržba a obsluha BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj: Odrazový drtič

Stroje používané pro recyklaci stavebního odpadu – drtící jednotky Válcové drtiče:  používají se pro střední a jemné drcení i velmi pevných, ale dobře drtitelných materiálů  materiál se drtí mezi dvěma protisměrně se otáčejícími válci Výhody těchto drtičů jsou:  vysoký výkon  vysoká provozní spolehlivost  nízké náklady na provoz a údržbu  nenáročná obsluha BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj: Válcový drtič

Stroje používané pro recyklaci stavebního odpadu – třídící jednotky Mobilní třídící jednotky můžeme rozdělit na:  Mobilní  semimobilní (neboli kontejnerové) Dále potom na:  Vibrační  Rezonanční Tyto stroje je možné použít pro třídění kameniva, štěrků, písků, cihelné sutě,… BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Stroje používané pro recyklaci stavebního odpadu – třídící jednotky Mezi výhody patří:  vysoká provozní spolehlivost  nízké provozní náklady  vysoký výkon  velká sypná výška pásových dopravníků  možnost použití magnetického separátoru a váhy  možnost použití v širokém rozsahu okolních teplot BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Stroje používané pro recyklaci stavebního odpadu – magnetické separátory Užívají se k odstraňování kovových částic z recyklované stavební suti, především k odstranění ocelové výztuže. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Stroje používané pro recyklaci stavebního odpadu – recyklační linky Recyklační linky jsou složeny z drtičů, třídičů, magnetických separátorů a případně z dalších zařízení. Podle přemístitelnosti je dělíme na:  mobilní  semimobilní  stacionární BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Stroje používané pro recyklaci stavebního odpadu – recyklační linky Mobilní recyklační linka:  při práci stroje se může pohybovat  převážně pracují v náročném terénu (pásový podvozek) BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Stroje používané pro recyklaci stavebního odpadu – recyklační linky Semimobilní recyklační linka:  při práci stojí na místě, ale je možné ji snadno a rychle přepravit  rozdělujeme na:  ližinové  kontejnerové  na kolovém podvozku BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Stroje používané pro recyklaci stavebního odpadu – recyklační linky Stacionární recyklační linka:  vzhledem ke své velikosti a vybavení dovolují přípravu kvalitních recyklátů při vysokém výkonu  je nutné zajistit stálý přísun zpracovávaného materiálu, což snižuje ekonomickou efektivnost provozu BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Zpětné využití stavebního odpadu v současnosti Recykláty je možné použít jako náhradu běžně používaných materiálů Nicméně plnohodnotné využití zatím není zajištěno. Hlavním důvodem je nedůvěra spotřebitelů a nejednotná kvalita recyklátů. BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE

Recyklace betonů  zásypové a násypové materiály  podkladní vrstvy pod základové konstrukce  podkladní materiál pod silnice či železnice  jako kamenivo do nových betonových směsí  jako kamenivo do živičných směsí  terénní úpravy BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Recyklace skla  skleněné obaly  tepelné izolace BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Recyklace keramických prvků  výroba cihlobetonu  plnivo do malt  výroba drenážního betonu  výroba nepálených lisovaných cihel  výroba antuky BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Recyklace dřeva a živičných směsí Recyklace dřeva  palivo – štěpky, brikety  mulčovací směsi  dřevotřískové desky Recyklace živičných směsí  podkladní vrstva pro málo zatěžované vozovky BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Budoucnost recyklace stavebních odpadů Rozvoj recyklace je v současné době značný, je však nutné pokusit se o zpětné využití všech výstupních složek. Proč recyklovat?  snížení ekologické zátěže  úspora nákladů na ukládání a dopravu odpadů  úspora nákladů oproti nákupu nových surovin  šetření přírodních zdrojů BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE Zdroj:

Tato studijní opora byla vytvořena v rámci projektu středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů (CZ.1.07/2.2.00/ ) financovaného z Evropského fondu regionálního rozvoje. Děkuji za pozornost! BW06/56 - STAVEBNÍ STROJE