Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_I–04–05 Název a adresa školy:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_I–04–05 Název a adresa školy:"— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_I–04–05 Název a adresa školy:
Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, IČO: Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Typ šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol (32 vzdělávacích materiálů) Název sady vzdělávacích materiálů: STT IV Popis sady vzdělávacích materiálů: Strojírenská technologie IV, 4. ročník Sada číslo: I–04 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 05 Označení vzdělávacího materiálu: (pro záznam v třídní knize) VY_52_INOVACE_I–04–05 Název vzdělávacího materiálu: Prizma I Zhotoveno ve školním roce: 2011/2012 Jméno zhotovitele: Ing. Hynek Palát

2 Prizmatická podložka Prizmatická podložka se používá k ustavení a upnutí hřídelů a rotačních obrobků. K ustavení například ve skladech materiálu. K upnutí se používá jako část upínacího přípravku v kombinaci s dalšími prvky, například šroub, upínka atd.

3 Použití prizmatické podložky
Vrtání středících důlků. Frézování drážky pro pero na hřídeli. Frézování rovinné plochy na hřídeli. Obrábění ojnice: frézování plošky; vrtání děr ∥s osou; vrtání děr⊥ na osu.

4 Vrtání děr kolmo na osu hřídele
V tomto případě není nutný jiný prvek upínače, protože obrobek na prizmatickou podložku přitlačuje nástroj – vrták. Obrobek je upnut mezi prizmatem a nástrojem.

5 Upnutí pomocí dvou prizmatických podložek
Tímto způsobem - dvěma prizmatickými podložkami sevřenými šrouby je obrobek pevně upnut. Je zamezeno pohybu obrobku ve všech směrech a je možno jej obrábět.

6 Frézování drážky pro pero a rovinné plošky
Prizmatickou podložku je možno použít při upnutí rotačního obrobku – hřídele na frézce při výrobě drážky pro pero nebo frézování plošky. V těchto případech počítáme povrchovou odchylku. Tím zjistíme, s jakou chybou vyrobíme dané rozměry.

7 Ustavení ojnice Na prizmatickou podložku ustavujeme i obrobky – odlitky, výkovky s rotačními plochami. Na obrázku je znázorněno ustavení ojnice na dvě prizmatické podložky. Podle druhu obráběné plochy počítáme středovou nebo povrchovou odchylku prizmatické podložky.

8 Použití prizmatické podložky v praxi
Jednoduchý přípravek vytvořený pro vrtání díry kolmo na osu hřídele. Hřídel je ustavená do prizmatické podložky a upevněna vrtákem. Součástí přípravku je vrtací pouzdro.

9 Úkoly: Uveďte příklady použití prizmatické podložky.
Jaký je rozdíl mezi upnutím a ustavením na prizmatickou podložku.

10 Prizmatická podložka Je součástí upínacích přípravků.
Přípravek = pomůcka k usnadnění, ulehčení a zrychlení nějaké upnutí, a tím přispívá i k urychlení a zlevnění výroby. Používá se především v sériové a hromadné výrobě. Slouží k ustavení (ve skladech) a upínání (při obrábění) rotačních součástí.

11 Upínací přípravek válcového materiálu

12 Prizmatická podložka Je svým tvarem určena k ustavení obrobků s válcovou plochou. Vymezuje 4 stupně volnosti. Na přesnosti a drsnosti dosedacích ploch závisí i přesnost obrobku. Dosedací plochy by měly být tvrdé a odolné proti opotřebení.

13 Úhel rozevření prizmatické podložky
Úhel rozevření prizmatické podložky je 2𝛼 = 60°, 90°, 120°. Nejčastěji se používá 90°.

14 Středová odchylka 𝚫𝐬 sin 𝛼 = T 2 Δs ⇒ Δs = 𝑇 2 sin 𝛼
D 2 = dmax 2 = hmr D d 2 = T 2 d 2 = dmin 2 = dmr 2 T = výrobní tolerance hřídele.

15 Povrchová odchylka 𝚫p Δp = Δs + S1P1 – S2P2 = = Δs + ( hmr 2 - dmr 2 ) = Δs + T 2

16 Úkoly: Pro hřídel ∅50 h8 vypočítejte středovou a povrchovou odchylku? Nakreslete schéma a příslušné vzorce odvoďte. Kdy nás zajímá středová a kdy povrchová odchylka? Z jakého materiálu a jakým způsobem byste vyrobili prizmatickou podložku?

17 Seznam použité literatury
Řasa, J., Haněk, V., Kafka, J. Strojírenská technologie 4, 1. vyd. Praha: Scientia, ISBN  Dillinger, J. a kol. Moderní strojírenství pro školu a praxi, Praha: Europa – Sobotáles, ISBN


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_I–04–05 Název a adresa školy:"

Podobné prezentace


Reklamy Google