Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vrtací pouzdra Vrtací pouzdra slouží k vedení vrtacích a vyvrtávacích nástrojů. Používají se většinou v sériové výrobě nebo k vrtání děr na zvláštních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vrtací pouzdra Vrtací pouzdra slouží k vedení vrtacích a vyvrtávacích nástrojů. Používají se většinou v sériové výrobě nebo k vrtání děr na zvláštních."— Transkript prezentace:

1 Vrtací pouzdra Vrtací pouzdra slouží k vedení vrtacích a vyvrtávacích nástrojů. Používají se většinou v sériové výrobě nebo k vrtání děr na zvláštních plochách. Výměnná vrtací pouzdra se používají při výrobě děr na více operací, více nástroji (vrtání, vyhrubování, vystružování). Vyrábí se z tvrdého a otěruvzdorného materiálu – kalené oceli nebo slinutých karbidů.

2 Speciální vrtací pouzdra

3 Schéma vrtacího přípravku

4 Vrtaná součást – kontrolovaný rozměr

5 Vůle mezi vrtákem a pouzdrem

6 Úkoly: Nakreslete schéma vrtacího přípravku. Vysvětlete rozdíl mezi pevným a nástrčným pouzdrem. Z jakého materiálu se vrtací pouzdra vyrábí a proč? Kdy se vrtací přípravky s vrtacími pouzdry používají?

7 Pevné vrtací pouzdro

8 Úchylka up pevného vrtací pouzdra
Up = ± 𝐮 −𝐯 −𝐞 up - úchylka pevného vrtacího pouzdra u – úchylka středu vrtané díry, je uvedena na výrobním výkrese 2v – maximální vůle v – vzdálenost středu nástroje (vrtáku) a středu díry pouzdra e – excentricita e = 0,005 mm v1 = ∅𝐝𝐅𝟕 𝐦𝐚𝐱 −∅𝐝𝐡𝟗𝐦𝐢𝐧 𝟐

9 Pevné vrtací pouzdro Up = ± 𝐮 −𝐯 −𝐞 v1 v = ∅𝐝𝐅𝟕 𝐦𝐚𝐱 −∅𝐝𝐡𝟗𝐦𝐢𝐧 𝟐

10 Úchylka up nástrčného vrtací pouzdra
Up = ± 𝐮 − 𝐯 𝟏 −𝐞 − 𝐯 𝟐 −𝐞 up - úchylka pevného vrtacího pouzdra u – úchylka středu vrtané díry, je uvedena na výrobním výkrese 2v1 – maximální vůle mezi nástrojem a dírou ve výměnném pouzdře 2v2 – maximální vůle mezi velkým průměrem nástrčného a dírou pevného pouzdra e – excentricita e = 0,005 mm v1 = ∅𝐝𝐅𝟕 𝐦𝐚𝐱 −∅𝐝𝐡𝟗𝐦𝐢𝐧 𝟐 v2 = ∅𝐃𝐅𝟕 𝐦𝐚𝐱 −∅𝐃𝐤𝟔𝐦𝐢𝐧 𝟐

11 Nástrčné vrtací pouzdro

12 Výměnné – nástrčné vrtací pouzdro
Up = ± 𝐮 − 𝐯 𝟏 −𝐞 − 𝐯 𝟐 −𝐞 v1 = ∅𝐝𝐅𝟕 𝐦𝐚𝐱 −∅𝐝𝐡𝟗𝐦𝐢𝐧 𝟐 v2 = ∅𝐃𝐅𝟕 𝐦𝐚𝐱 −∅𝐃𝐤𝟔𝐦𝐢𝐧 𝟐

13 Krajní poloha vrtáku v pouzdře

14 Úkoly: Vypočítejte úchylku výměnného, nástrčného vrtacího pouzdra pro výstružník ∅50h5, L ± 50[mm]. Nakreslete schéma a příslušné vzorce odvoďte.

15 Příklad vrtacího přípravku v praxi

16 Úkoly: Nakreslete schéma a vypočítejte úchylku pevného vrtacího pouzdra pro vrták ∅50h9. L ±u = 100 ± 0,1 mm Nakreslete schéma a vypočítejte úchylku nástrčného vrtacího pouzdra pro výstružník ∅50 +0,025 +0,016 mm . L ±u = 100 ± 0,15 mm

17 Seznam použité literatury
Řasa, J., Haněk, V., Kafka, J. Strojírenská technologie 4, 1. vyd. Praha: Scientia, ISBN  Dillinger, J. a kol. Moderní strojírenství pro školu a praxi, Praha: Europa – Sobotáles, ISBN


Stáhnout ppt "Vrtací pouzdra Vrtací pouzdra slouží k vedení vrtacích a vyvrtávacích nástrojů. Používají se většinou v sériové výrobě nebo k vrtání děr na zvláštních."

Podobné prezentace


Reklamy Google