Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a svět práce Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_331 Ročník: 8. Sada: Technické činnosti Druh: Učební materiál Autor: Mgr. Jakub Machel Název: Nářadí na opracování kovů Anotace: Materiál obsahuje informace o obrázky se základním ručním nářadím pro opracování kovů. Věnuje se sekání, vrtání štípání plechu a stříhání drátu. Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Nářadí na opracování kovů
Sekání, vrtání, štípání drátu a stříhání plechu.

3 Sekání Sekáním pomocí sekáče můžeme ubrat určitou vrstvu materiálu, rozdělit materiál nebo odstranit nerovnosti. Při sekání vniká ostří sekáče do materiálu působením přiměřených úderů kladiva.

4 Vrtání Pomocí vrtání a odřezávání třísky můžeme v materiálu zhotovit díru. Pro vrtání kovů se používá především šroubovitý vrták. Vrták obsahuje dva břity, do vrtačky se upíná tzv. stopka.

5 Stříhání plechu Je jedním ze způsobu oddělování materiálu. Můžeme takto oddělovat tenký a většinou plochý materiál (plech). Plech do tloušťky přibližně 1 mm stříháme ručními nůžkami, hrubší profily se stříhají nůžkami pákovými Stříhání ručními nůžkami připomínají stříhání papíru. Dochází k oddělení materiálu střihem, nevzniká žádná tříska. Nože se pohybují proti sobě a nesmí mít mezi sebou velkou mezeru, aby nedocházelo k ohýbání Postavení materiálu a nůžek musí být kolmé.

6

7 Štípání drátu Drát v případě potřeby oddělujeme pomocí štípacích kleští. Při štípání opět dochází k pohybu dvou břitů proti sobě, nevzniká tedy žádná tříska. Při štípání hrubšího drátu je potřeba napomoci oddělení pohybem

8 Zdroje: Mošna, František a kol. Praktické činnosti - Práce s technickými materiály. Praha: Fortuna, 2001, ISBN Archiv autora Fotografie pořízeny autorem


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google