Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Statické mechanické zkoušky tvrdosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Statické mechanické zkoušky tvrdosti"— Transkript prezentace:

1 Statické mechanické zkoušky tvrdosti
Rozdělení: VNIKACÍ VRYPOVÉ ODRAZOVÉ Brinella Rokwella Vickerse

2 Statické mechanické zkoušky tvrdosti
Je velmi rozšířená laboratorní i provozní zkouška, používaná ke kontrole a zkoušení materiálu.

3 zkoušky tvrdosti Má o proti jiným zkouškám řadu výhod, například:
- rychlost a jednoduchost provedení, - neznehodnocuje materiál. Nejčastěji se používají metody zkoušky vnikáním.

4 zkoušky tvrdosti VNIKÁNÍM
Pozvolna se vtlačuje zkušební tělísko do zkušebního materiálu, vznikne vtisk - měří se jeho hloubka nebo plocha a podle toho se usuzuje tvrdost. Brinella Rokwella Vickerse

5 zkoušky tvrdosti VNIKÁNÍM
Brinella Rockwella Vickerse Brinella Do zkoušeného materiálu se zatlačuje plynule rostoucí silou ocelová kalená kulička o průměru D=10mm , je možné použít i menší průměry (5; 2,5; 2 a 1mm)

6 zkoušky tvrdosti VNIKÁNÍM
Brinella Zatížení se volí podle průměru kuličky F = K . D2 Běžně pro ocel K = 30. Doba zatížení je závislá na druhu zkoušeného materiálu. (t = 10; 30; 120; 180 s) Tvrdost určujeme podle průměru vtisku. Podle průměru vtisku a síly F najdeme v tabulkách odpovídající tvrdost a pevnost.

7 zkoušky tvrdosti VNIKÁNÍM
Brinella Význam ve značení:

8 zkoušky tvrdosti VNIKÁNÍM
Brinella Pro materiál tvrdší než HB = 400 se používá kulička ze slinutých karbidů. Mezi tvrdostí a pevností v tahu Rm u kovových materiálů, zejména u oceli přímá závislost Rm = (3,1 až 4,1) HB pro oceli uhlíkové platí Rm = 3,6 HB.

9 zkoušky tvrdosti VNIKÁNÍM
Brinella Pro malé dílny, sklady, stavby atd. – malé jednoduché přístroje, ruční tvrdoměr – Poldi 1. Úderník 2. pružina 3. těleso 4. nástavec 5. kulička 6. porovnávací tyčka 7. zkoušený materiál

10 zkoušky tvrdosti VNIKÁNÍM
Rockwella Zatlačujeme zkušební tělísko, buď diamantový kužel, nebo ocelová kalená kulička o ø 1,59 mm = 1/16“.

11 zkoušky tvrdosti VNIKÁNÍM
Rockwella Zatlačujeme zkušební tělísko, buď diamantový kužel, nebo ocelová kalená kulička o ø 1,59 mm = 1/16“. Měříme hloubku vtisku. Je nejpoužívanější, v továrnách na tepelném zpracování (kalení, zušlechťování…). V továrnách a laboratořích => velké stabilní přístroje.

12 zkoušky tvrdosti VNIKÁNÍM
Rockwella Jsou 3 typy zkoušek: HRA - Tvrdost určena diamantovým kuželem při cel-kovém zatížení 588N. Pro křehké materiály a tenké povrchové vrstvy jako například cementační, nitridační atd. HRB - Tvrdost určená ocelovou kuličkou při celkovém zatížení 980N. Pro měkčí kovy. HRC - Tvrdost určena diamantovým kuželem při cel-kovém zatížení 1471N. (doporučuje se pro tvrdost 20-67 HRC); pro kalené součásti – nejpoužívanější.

13 zkoušky tvrdosti VNIKÁNÍM
Vickerse Zkušební tělísko čtyřboký jehlan o vrcholovém úhlu 136°. Velikost úhlopříčky vtisku se měří ve dvou kolmých směrech a hodnota tvrdosti se zjišťuje tabulkách. Označení tvrdosti HV (F = 9,8 -980N, doba zatížení 10-15s, běžně 294 N. Je ze všech metod nejpřesnější, plocha se brousí, ohled na malý hrot.

14 Zkoušky tvrdosti Otázky k danému tématu:
Popiš tvrdoměr Poldi……..……………………… Jaké znáš zkoušky tvrdosti…………….………. Co víš o zkouškách vnikáním.....……………... Co je HRC…………………na jaký materiál se používá……………………………………………… Do jakých zkoušek zařadíš HB………………….

15 V předmětu strojírenská technologie a materiály.
Anotace Tato prezentace je určena k výkladu o materiálech. Zabývá se statickými mechanickými zkouškami tvrdosti. V předmětu strojírenská technologie a materiály.

16 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE . Autor: Jan Elsner Vytvořeno dne: 16.9. 2012
Odpilotováno dne: Ve třídě: 1.F Vzdělávací oblast: Materiály a jejich použití Vzdělávací obor: Umělecký kovář Tematický okruh: Mechanické zkoušky statické Téma: Zkoušky tvrdosti vnikáním Klíčová slova: Zkouška, mechanická, vnikací, statická, síla. .

17 Použité zdroje . Zdroje obrázků:
HLUCHÝ, Miroslav. KOLOUCH, Jan. Strojírenská technologie 1-1.díl. Nauka o materiálu, vydalo Nakladatelství Scientila, společnost. S. r. o., Křížová 1018/6, Praha 5 – Smíchov, 2007, ISBN HLUCHÝ, Miroslav. Strojírenská technologie 1-2.díl. Metalografie a tepelné zpracování, vydalo Nakladatelství Scientila, společnost. S. r. o., Křížová 1018/6, Praha 5 – Smíchov, 2007, ISBN BOHNE, Otakar. Strojírenská technologie vydalo Nakladatelství technické literatury, n. p., Spálená 51, Praha 1, 1989, BOHDE, Otakar. Strojírenská technologie i pro strojírenské učební obory, vydalo Nakladatelství Sobotáles, 1997, ISBN Zdroje obrázků: Kreslící program_AUTODESK INVENTOR Autodesk AutoCAD 2008 Galerie klipartů MS Office 2007 .


Stáhnout ppt "Statické mechanické zkoušky tvrdosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google