Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_05_A_04 Tematická oblast: Základní pojmy vytápění Téma: Paliva – druhy Autor: Ing. Václav Nepokoj Datum vytvoření: Září 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro studijní obor MIEZ, předmět VYTÁPĚNÍ, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Paliva - druhy Ztráty tepla objektu nahrazujeme teplem získaným spalováním určitého množství paliva. Množství je závislé na teplu, které dokážeme z paliva získat. To je ovlivněno jak výhřevností tak i účinností spalování. Paliva lze rozdělit podle skupenství: 1 – Kapalná náročnější na přepravu a skladování. Nafta Lehký topný olej

4 Paliva - druhy 1 – Plynná náročnější na bezpečnost malé emise. Zemní plyn Propan butan Bioplyn 2 – Pevná většinou nutné skladovací prostory, horší manipulace a podstatně více emisí. Uhlí – hnědé a černé Koks.

5 Paliva - druhy Brikety Lignit Dřevo Upravená dřevní hmota – dřevěné brikety, peletky, štěpka, kůra a podobný dřevní odpad. 4 – Elektrická energie – nejčistější zdroj v závislosti na jejím získávání (druhy elektráren – tepelná, vodní, větrné, solární, termální).

6 Paliva - druhy 5 – Solární energie – zdroj v závislý na slunečním záření. Každé palivo má své klady a zápory. Proto lze najít zdroje využívající jednotlivé druhy paliv, ale v současné době je využíván především zemní plyn a tuhá paliva. Ekologické směry jsou pro využívání zdrojů, které minimálně znečišťují prostředí (plynné zdroje, lehký topný olej a obnovitelné zdroje)

7 Paliva - druhy Kontrolní otázky Definujte pojem palivo. Jaké základní druhy paliv znáte? Porovnejte plynná a kapalná paliva? Jaký je vývoj využívání paliv?

8 Stanislav Tajbr Vytápění. Praha 2003 Sobotáles ISBN 80- 85920-96-4
Použité zdroje Stanislav Tajbr Vytápění. Praha 2003 Sobotáles ISBN Pokud není uvedeno jinak, je použitý materiál z vlastních zdrojů. ko


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google